Infofinanciar > Info > Kremlin, reacție după vizita lui Stoltenberg în Ucraina! Aderarea Kievului la NATO periclitează securitatea Rusiei
Info

Kremlin, reacție după vizita lui Stoltenberg în Ucraina! Aderarea Kievului la NATO periclitează securitatea Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
FOTO: Turnu Sfatului

Vizita secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, în Ucraina nu a rămas nesancționată de oficialii de la Kremlin. În cursul zilei de astăzi Rusia și-a reiterat poziția în ceea ce privește aderarea Ucrainei în cadrul alianței nord-Atlantice.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că o posibilă aderare a Ucrainei în cadrul alianței militare „ar reprezenta un pericol grav și semnificativ pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre”.

Kremlinul condamnă vizita liderului NATO în Ucraina

Vizita lui Jens Stoltenberg în Ucraina, prima de altfel de la invazia din Rusia, se produce în contextul în care Finlanda a fost primită în cadrul blocului politico-militar la care se adaugă și așteptările legate de contraofensiva ucraineană programată în această primăvară în teritoriile din est și sud ocupate de trupele lui Vladimir Putin.

Aderarea Finlandei a dublat frontiera alianței militare cu Federația Rusă, iar în aceste condiții Moscova a amenințat că își va înteții forțele militare în apropierea celui de-al 31-lea stat NATO, Finlanda. Aderarea Suedia, un alt stat nordic care și-a depus candidatura în același timp cu Finlanda este momentan blocată de Turcia și Ungaria, entități statale care sunt recunoscute pentru atitudinea pro-Kremlin.

Secretarul american de Apărare, Lloyd Austin le-a solicitat celor două regimuri deblocarea procesului de aderare până la summit-ul din această vară care se va ține la Vilnius. Sprijinul acordat Suediei și Finlandei pentru aderarea în cadrul NATO s-a intensificat odată cu invazia Ucrainei.

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Jens Stoltenberg în timpul conferinței de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski: „Sunt recunoscător pentru invitația la summit”

Șeful alianței militare a dat toate asigurările că Ucraina va beneficia în continuare de sprijinul statelor aliate. „NATO este alături de voi astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie. Nu știm când se va încheia acest război, dar știm că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie oprit. Așa că trebuie să continuăm să consolidăm forțele armate ale Ucrainei. Și trebuie să ne asigurăm că există aranjamente robuste și puternice pentru securitatea Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

Aceasta este cea de-a patra vizită a lui Stoltenberg în Ucraina, dar prima de la debutul Operațiunii Speciale de Eliberare.  Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că NATO trebuie să ia o hotărâre în privința Ucrainei. În cadrul conferinței de presă liderul ucrainean a precizat că va participa, în calitate de invitat, la summit-ul de la Vilnius.

„Sunt recunoscător pentru invitația la summit, dar este de asemenea important pentru Ucraina să primească invitația corespunzătoare pentru aderare. Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță, iar acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a subliniat Zelenski, citează HotNews.