Infofinanciar > Lumea la zi > Care este planul Iranului? A trimis muniție Ucrainei, după ce și-a dublat sprijinul militar pentru Rusia
Lumea la zi

Care este planul Iranului? A trimis muniție Ucrainei, după ce și-a dublat sprijinul militar pentru Rusia

Arme sursa foto lemonde
sursa foto lemonde

Pe rețelele de socializare ale soldaților ucraineni au apărut fotografii în care armata a primit un nou lot de muniție din partea Iranului. Totuși, acest lucru este destul de interesant pentru că statul era un aliat al lui Vladimir Putin. În urmă cu doar câteva zile, Iranul și-a dublat sprijinul militar acordat Rusiei.

Imaginile au fost distribuite de militarii din cea de-a 24 Brigadă Mecanizată a armatei Ucrainei.

Iranul, furnizorul de arme al Ucrainei

Se pare că printre arme se numără obuze M48 de 120 de milimetri fabricate în Iran, dar și un mortier HM-16, tot arma iraniană.

În postările de pe Twitter de pe pagina Ukraine Weapons Tracker se explică faptul că obuzierele din Iran pot fi ușor de identificat datorită culorii lor, a marcajelor și a modului în care inelele sunt aranjate. De menționat aici este faptul că aceste inele ajută la o mai bună propulsare din armele cu care sunt lansate.

Se pare că anul de fabricație al acestora este 2022, conform marcajelor armelor. Cel mai probabil este faptul că acestea au ieșit din fabrică după ce războiul din Ucraina izbucniseră deja.

„Date fiind cantitățile și tipurile diversificate de muniții și arme iraniene văzute în armata ucraineană, este probabil ca acestea să fi fost cumpărate de Ucraina din Iran prin intermediul unei terțe părți”, au scris cei de la Ukraine Weapons Tracker în postare, conform hotnews.ro.

Sprijin militar dublu pentru Rusia din partea Iranului

Totuși, această știre apare la câteva zile de când Iranul își dublează sprijinul militar pentru Rusia într-o serie de noi acorduri militare, ce ar putea prelungi și mai mult războiul din Ucraina. De asemenea, aceste acorduri ar putea oferi Teheranului, afectat de sancțiuni, noi puncte de sprijin economic și de apărare, conform declarațiilor a  cinci oficiali americani și ai NATO familiarizați cu această chestiune.

În public, liderii de vârf ai SUA și ai aliaților au criticat Iranul pentru că furnizează drone Rusiei și au promis că vor face tot ce le stă în putință pentru a bloca aceste livrări. Dar, în spatele ușilor închise, oficialii recunosc că nu există căi realiste de a opri fluxul de bunuri militare iraniene în Rusia pentru ca aceasta să le desfășoare în Ucraina.

„Există, din păcate, o limită a ceea ce putem face pentru a opri această alianță profană doar cu sancțiuni”, a declarat un oficial de rang înalt din Europa de Est care urmărește această chestiune, conform foreignpolicy.com.

Industria de armament este în floare

Întrebarea cu privire la ceea ce Washingtonul și aliații săi pot sau nu pot să facă pentru a împiedica cooperarea dintre Moscova și Teheran servește drept test decisiv pentru modul în care poate tăia Rusia de la furnizorii militari străini pentru a ajuta la grăbirea sfârșitului războiului. În condițiile în care multe dintre proviziile militare ale Rusiei sunt pe sfârșite, iar baza sa industrială de apărare este comprimată de sancțiunile occidentale, Moscova caută din ce în ce mai mult ajutor extern și transferuri de arme – de la vecinii din Belarus, de la Iran și Coreea de Nord și din China, cel mai probabil, pentru a rămâne în lupta din Ucraina.

Întrebarea privind sprijinul Iranului pentru armata rusă a căpătat un nou sentiment de urgență pentru factorii de decizie occidentali după ce forțele rusești au lansat o altă salvă de drone de fabricație iraniană în Ucraina în această săptămână. Deși 11 din cele 14 drone de fabricație iraniană, majoritatea îndreptate spre capitala Kiev, au fost doborâte, ultima lovitură semnalează faptul că Rusia va continua să găsească modalități de a prelungi războiul, vizând civilii ucraineni cu mult în afara câmpurilor de luptă militare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.