Infofinanciar > Info > Îmbogățiți înainte de prăbușire. Investitorii care au câștigat zeci de milioane înainte de căderea Terra
Info

Îmbogățiți înainte de prăbușire. Investitorii care au câștigat zeci de milioane înainte de căderea Terra

Terra Luna Bitcoin, sursă foto coingape.com
sursă foto coingape.com

În luna mai blockchainul Terra a cunoscut cea mai semnificativă cădere din istoria pieței de criptomonede. În doar câteva ore, atât criptomoneda terraUST cât și tokenul său, Luna, au ajuns să nu mai valoreze nimic.

Luna mai a anului 2022 o să rămână în istoria pieței de criptomonede. Unul dintre cele mai populare proiecte stablecoin, terraUST, alături de tokenul său Luna, au cauzat pierderi de zeci de miliarde de dolari investitorilor. Tokenul Luna ajunsese la o valoare de aproape 120 dolari în aprilie, o creștere de 135% după lunile februarie și martie, însă în mai puțin de 48 de ore valoarea sa a scăzut sub 1 dolar.

Vestea volatilității a creat panică în rândul investitorilor, însă înainte de acest eveniment, unii dintre ei au avut de câștigat zeci de milioane de dolari. Unul dintre ei este fondul de investiții Pantera Capital care a declarat pentru CNBC faptul că a câștigat de 100 de ori valoarea investiției de 1,7 milioane de dolari în tokenurile Luna. Fondul de investiții Hack VC alături de CMCC Global realizaseră exitul din investițiile în tokenul Luna în lunile decembrie și martie.

De la 100 la 0

În ultimii ani fondurile de investiții au arătat faptul că activele digitale, în principal criptomonedele și tokenurile, pot aduce câștiguri considerabile investitorilor. Totuși, volatilitatea pieței alături de alte momente de cădere a diferitelor proiecte cripto reprezintă argumentele principale evocate de criptosceptici.

Cele mai complicate proiecte din zona criptoactivelor sunt stablecoinurile, monedele care au valoarea fixată la dolar de cele mai multe ori. Cele mai de succes proiect stablecoin a rămas USDC după căderea UST, moneda Terra.

Un factor important pentru popularitatea proiectelor Terra a fost și platforma parteneră Anchor, care a promis investitorilor un randament al investiției de 20% dacă aceștia împrumutau companiei tokenurile deținute. La vremea respectivă majoritatea analiștilor au fost de părere că rata de profitabilitate nu este sustenabilă, însă deja începuseră investiții la scară largă în criptomoneda și tokenul Terra. În acest avânt au intrat și fondurile de investiții sau instituțiile financiare au adus credibilitate proiectului. Toată lumea era fericită până când a venit căderea din mai, scrie CNBC.

Nici Bitcoin nu a mai salvat Terra

Chiar dacă proiectul strânsese 3 miliarde de dolari în Bitcoin pentru a-și asigura rezervele criptomonedei UST, când prețul Luna a devenit instabil, investitorii au renunțat la ambele active.

O nouă versiune a blockchainului Terra a fost lansată duminică, cu promisiunea că investitorii care au avut de pierdut de pe urma evenimentelor din mai să își poată primi înapoi noi monede care ar putea crește în valoare. Fundația Luna, care deținea Bitcoinul câștigat de pe urma achizițiilor de terraUST, a consumat toate criptomonedele pentru a face valoarea UST să se stabilizeze la 1 dolar, lucru ce nu a reușit.

În perioada de vârf, tokenul Luna și UST aveau împreună o valoare de piață de aproximativ 60 de miliarde de dolari, iar acum nu mai valorează nimic.

Câștig de 100x

Fondul de investiții Pantera Capital este unul dintre cei mai mari câștigători de pe urma criptomonedei UST. Joey Krug, co-chief investment officer al companiei, a transmis că fondul primar a vândut 87% din pozițiile deținute în Luna din luna ianuarie până în aprilie. Ei au mai vândut încă 8% în mai, odată ce valoarea tokenurilor nu a mai fost stabilă.

Exitul a adus fondului de investiții un profit de 170 milioane de dolari, bazat pe o investiție inițială de 1,7 milioane de dolari, în condițiile în care Pantera Capital a rămas și cu 5% din tokenuri blocate, deoarece nu mai au nicio valoare.

Exitul a venit din cauza faptului că terraUST devenea o parte din ce în ce mai mare a fondului de investiții: „A devenit o parte din ce în ce mai mare din fond și a trebuit să controlăm riscul în condițiile în care nu poți conduce un fond de investiții lichid cu o poziție fiind foarte mare față de restul fondului”, explică Joey Krug.