Infofinanciar > Lumea la zi > Scandal între Ungaria și Ucraina! Președintele Parlamentului Ungariei: „Zelenski are probleme cu capul”
Lumea la zi

Scandal între Ungaria și Ucraina! Președintele Parlamentului Ungariei: „Zelenski are probleme cu capul”

Zelenski sursa foto Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Laszlo Kever, președintele Parlamentului Ungariei a făcut declarații controversate dspre Volodimir Zelenski. Acesta a spus despre președintele Ucrainei că are o problemă psihologică deoarece le-a cerut liderilor occidentali să ajute mai activ Ucraina în războiul împotriva Rusiei, conform ziare.com.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru ziarul maghiar 444.hu.

El a spus că în toată experiența sa politică internațională, nu a mai întâlnit un lider care să ceară un astfel de ajutor. A continuat spunând că nu i-a plăcut criticile lui Zelenski la adresa guvernelor Ungariei și Germaniei.

„De obicei, cineva care are nevoie de ajutor îl cere politicos – cu insistență, dar întreabă, nu cere sau amenință. Îți ameninți de obicei inamicii, nu pe cei cu care dorești să fii prieten. Există o problemă psihologică personală aici”, a spus Kever, făcând referire la Zelenski.

Ungaria reprezintă o adevărată problemă în impunerea sancțiunilor

Conform lui Kever, toată lumea trebuie să fie atentă ca să nu se ajungă la situația în care ungurii ucraineni sunt nevoiți să părăsească țara.

Budapesta este principalul oponent al introducerii unui embargo complet asupra petrolului rusesc în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Din această cauză Uniunea Europeană a fost nevoită să facă un compromis.

Ungaria nu a mai permis niciun transport de arme către Ucraina, după invazia pe scară largă a Rusiei. Guvernul ungur a făcut declarații ostile la adresa Kievului. Acest lucru a dus la un val de critici din partea autorităților ucrainene.

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia a avertizat în prealabil autoritățile ungare cu privire la planurile sale de a ataca Ucraina. De asemenea, el a adăugat că Budapesta are planuri pentru teritoriul ucrainean. Chiar a doua zi, guvernul ungar a numit afirmațiile lui Danilov drept „știri false”.

Opoziția Ungariei în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei

Conform bloomberg.com, Viktor Orban, premierul Ungariei a avut din nou discuții cu liderii Uniunii Europene în ceea ce privește sancțiunile impuse rușilor. Ungaria se opune total împotriva sancționprii patriarhului Kirill.

„Acordul este suspendat pentru că Ungaria se opune sancțiunilor împotriva Patriarhului Kirill”, a declarat un diplomat UE.

Oficialii Uniunii Europene li-au dat acordul asupra noilor sancțiuni împotriva petrolului rusesc și a băncii Sberbank, după mai multe contradicții cu Ungaria.

Ungaria și alte două state central-europene fără ieșire la mare au obținut scutiri pentru importurile prin conducte. Diplomații din 26 de state membre l-au scos pe Patriarhul Kirill de pe lista persoanelor sancționate, la cererea Ungariei.

„Orban îl protejează pe Patriarhul Kiril de sancționarea de către UE. Kiril binecuvântează crimele de război pe care dictatorul rus le ordonă în Ucraina. Să vă fie rușine! Într-o zi va fi dezvăluit Kompromat-ul prin care rușii vă țin supuși. Ce rușine pentru Ungaria, o țară iubitoare de libertate!”, a scris europarlamentarul Michael Gahler pe contul său de Twitter.