Infofinanciar > Educație financiară > Edward Cooper, Revolut Head of Crypto: „Anul trecut, un utilizator interesat de criptomonede a realizat, în medie, 14 tranzacții”
Educație financiară

Edward Cooper, Revolut Head of Crypto: „Anul trecut, un utilizator interesat de criptomonede a realizat, în medie, 14 tranzacții”

sursă foto Revolut

Revolut, aplicația fintech care combină serviciile bancare cu schimb valutar, dar și tranzacții cu criptomonede, a ajuns la 1,5 milioane de utilizatori în România. În ultimii ani serviciile sale au ajuns din ce în ce mai populare la noi în țară, iar despre acest fenomen în contextul investițiilor române în criptomonede am vorbit cu Edward Cooper, Revolut Head of Crypto.

„Revolut are peste 1,5 milioane de utilizatori în România, în creștere cu 43% față de ianuarie 2021. Pe parcursul anului trecut, numărul clienților care dețin criptomonede în portofele digitale a crescut cu 27%. Complexitatea portofoliului a susținut dinamica alertă atât ca număr de tranzacții, cât și la nivelul numărului de utilizatori și al sumelor investite. Anul trecut, în România, Revolut a înregistrat de 8 ori mai multe tranzacții cu criptomonede decât în 2020 și valoarea totală a sumelor investite a crescut de 6 ori”, ne transmite Edward Cooper.

Edward Cooper - Revolut Head of Crypto, sursă foto Revolut

Edward Cooper – Revolut Head of Crypto, sursă foto Revolut

Cum cumperi criptomonede pe Revolut?

Chiar dacă nu este cea mai populară platformă de investit în criptomonede la nivel mondial, o parte din utilizatorii români ai aplicației au ales cumpărarea de tokenuri prin intermediul său. Aceste servicii sunt integrate în platformă astfel încât persoana interesată de a realiza o investiție poate urmări grafice, cele mai populare monede/tokenuri tranzacționate în ultimele 24 de ore și chiar poate primi notificări cu privire la câștigurile realizate în ultima perioadă.

„Anul trecut, un utilizator Revolut interesat de criptomonede a realizat, în medie, 14 tranzacții pe an. Cele mai atractive criptomonede pentru clienții locali sunt: Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Cardano (ADA) și Stellar (XLM)”, spune Edward Cooper. „Dar, dat fiind interesul crescut în acest tip de active, le reamintim clienților noștri că token-urile intră în categoria investițiilor volatile ale căror prețuri se pot schimba foarte rapid. Chiar dacă Revolut crede în extinderea accesului la criptomonede, acest tip de investiție se poate să nu se potrivească tuturor. De aceea, îi îndrumăm pe clienți să se documenteze în legătură cu diferitele criptomonede și să analizeze riscurile și oportunitățile cu mare atenție, înainte de a cumpăra sau a vinde”, completează acesta.

Pe Revolut sunt disponibile la momentul actual 53 de token-uri, dintre care 32 au fost adăugate anul trecut în timpul campaniei „Marțea noilor token-uri”. „Întotdeauna ne uităm care sunt cele mai populare token-uri și analizăm solicitările clienților în legătură cu ceea ce vor să vadă în aplicația Revolut. Din păcate, nu putem confirma un calendar sau care va fi numărul final de token-uri, dar vom continua să îmbunătățim oferta”, ne spune Edward Cooper.

Comisioanele de pe Revolut pentru tranzacționarea de crypto

Există două tipuri de comisioane care sunt percepute de către Revolut. Există comisionul pentru utilizatorii Standard și Plus, de 2,5%, și cel pentru utilizatorii Premium și Metal, de 1,5%. Aceste comisioane sunt relativ ridicate față de restul platformelor în care poți investi în criptomonede, însă există și diferențe importante de luat în calcul.

Una din marile întrebări la care utilizatorii doresc răspuns este: „Dețin sau nu dețin criptomonedele pe care le cumpăr prin Revolut?”. Ei bine, la această întrebare a răspuns Edward Cooper în urmă cu doi ani, într-un articol postat pe blogul Revolut, intitulat „Your burning questions about Revolut Crypto answered”. Practic vorbind, utilizatorii de rând care doresc să cumpere monede prin intermediul Revolut nu cumpără moneda în sine, ci doar o replică a sa de la momentul achiziției care evoluează în aplicație la fel ca tokenul real. Totuși, conform spuselor lui Edward Cooper din articolul citat, în momentul în care apeși pe Bitcoin și cumperi o monedă, aplicația cumpără în numele tău moneda respectivă de pe o altă piață de tranzacționare, ajungând după instant în contul tău de Revolut. În momentul în care vinzi Bitcoinul respectiv, aplicația o face pentru tine într-o altă platformă. Tu iei contact numai cu evoluția valorii sale, în timp ce Revolut folosește terți pentru a avea grijă de criptomonedele tale, chiar dacă în teorie, tu le cumperi. Totuși, un avantaj incontestabil ține de faptul că în acest fel portofelul tău virtual nu poate să dispară peste noapte, cum au mai fost raportate mii de cazuri.

Totodată, nu îți vei putea muta criptomonedele într-o altă platformă de tip „digital wallet”, deoarece acest circuit al investițiilor și al vânzării de criptomonede are loc exclusiv în interiorul aplicației Revolut. Tu nu beneficiezi de toată tehnologia blockchain din spatele criptomonedelor, ci ești un investitor printr-o altfel de modalitate. Valoarea minimă cu care poți începe o investiție în aplicație este de 1 euro.

Când vine vorba despre tokenurile alese, Revolut include în portofoliul său ceea ce cer clienți, după ce se realizează o evaluare a riscului efectuată intern, după spusele lui Edward Cooper: „Am inclus în portofoliu token-uri considerate atractive de clienți și conform cererilor acestora. Utilizatorii noștri sunt, de obicei, interesați de token-urile populare. Introducerea în aplicație se realizează doar după ce token-ul trece de o analiză de risc efectuată intern.”

Noi inovații care ar putea veni și în România

Revolut a anunțat faptul că va introduce servicii de credit în aplicație. În prezent, acestea urmează să fie lansate în Marea Britanie și Irlanda, iar după, posibil chiar anul acesta în România. Și în zona de criptomonede se pregătesc noi funcții: „În Marea Britanie am lansat pentru clienții Metal un program beta pentru retrageri BTC care se va extinde și la alte token-uri și pe alte piețe, în perioada următoare, și sperăm, în funcție de reglementările legale și de aprobările necesare, să oferim și posibilitatea de a depozita criptomonede”, ne transmite Edward Cooper.

Profilul investitorului român în cripto din România

„Profilul clientului de cripto este un mix între persoanele experimentate în plasarea investițiilor și «debutanți», care sunt la prima întâlnire cu lumea criptomonedelor. Corespund profilului general al utilizatorilor Revolut, având vârste cuprinse între 18-44 ani, sunt locuitori ai marilor orașe din țară și interesați de noutățile din tehnologie, adoptând-o în cât mai multe dintre activitățile lor obișnuite. BTC și ETH au volume ridicate pe Revolut, dar toate criptomonedele din portofoliu sunt considerate interesante și mai putem menționa aici Dogecoin (DOGE), Cardano (ADA), Ripple (XRP), ZRX, Litecoin (LTC) etc. Revolut consideră că un client nu trebuie să se priceapă la instalarea plăcilor de bază sau a circuitelor unui computer ca să poată să îl folosească. Păstrând proporțiile, credem că nu trebuie să fii un expert în blockchain ca să poți avea acces la criptomonede. Dar este foarte important ca acel client să aibă cunoștințele de bază pentru a înțelege la ce se referă anumiți termeni și cum funcționează lucrurile”, ne explică responsabilul de criptomonede de la Revolut.