Infofinanciar > Lumea la zi > Turcii au votat! Prezență mare la urne la cele mai importante alegeri ale anului
Lumea la zi

Turcii au votat! Prezență mare la urne la cele mai importante alegeri ale anului

Alegeri din Turcia Sursa foto dreamstime.com
sursă foto: dreamstime

Urnele s-au închis în Turcia, la ora 17:00, însă votul încă mai continuă, căci la cozi încă mai erau cetățeni care așteptau să pună ștampila pe alegerea lor. Rezultatul final al votului va fi anunțat la ora 21:00. Prezența la urne a fost foarte mare pentru un scrutin care ar putea defini viitorul Turciei.

Turcii au terminat de votat în una dintre cele mai importante alegeri din ultimul secol al țării, o competiție care ar putea pune capăt celor 20 de ani de domnie a președintelui Tayyip Erdogan și care ar putea avea repercusiuni mult dincolo de granițele Turciei. Prezența numeroasă la urne înseamnă că au existat cozi lungi la secțiile de votare din Turcia, în special în cele mai mari orașe. Asociația Baroului din Istanbul le-a reamintit oamenilor că, dacă așteaptă deja la o secție de votare înainte de ora 17.00, vor putea rămâne să voteze, dar oricine se va alătura cozii după aceea nu va avea acest drept.

Legislația turcă interzice raportarea oricăror rezultate până la ora 21.00, deși acest lucru a fost devansat în trecut. Până duminică seara târziu, s-ar putea ști dacă va fi vorba de un tur de scrutin. Sondajele de opinie i-au acordat un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide, iar sondaje de vineri indicându-l peste pragul de 50 % necesar pentru a câștiga detașat. Dacă niciunul dintre cei doi nu obține mai mult de 50% din voturi duminică, va avea loc un tur de scrutin pe 28 mai.

Se decide viitorul Turciei

Votul prezidențial va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe. Erdogan a condus această națiune de 85 de milioane de locuitori prin una dintre cele mai transformatoare și mai divizatoare epoci din istoria de 100 de ani a statului postotoman.

Turcia s-a transformat într-o „greutate militară și geopolitică” care joacă roluri în conflicte din Siria până în Ucraina. Amprenta membrului NATO atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu, face ca rezultatul alegerilor să fie la fel de critic pentru Washington și Bruxelles ca și pentru Damasc și Moscova.

Astfel, Turcia ar putea intra într-o eră post-Erdogan după alegerile prezidențiale și parlamentare de duminică, 14 mai, iar acest lucru ar putea însemna schimbări în politica externă. El este încă adulat în zone din Turcia care au fost martorele unui boom de dezvoltare în timpul guvernării sale. Alegătorii mai religioși sunt, de asemenea, recunoscători pentru decizia sa de a ridica restricțiile din epoca seculară privind vălul și alte chestiuni religioase.

Apariția rivalului

Apariția lui Kemal Kilicdaroglu și a alianței sale de șase partide, un grup care formează tipul de coaliție cu o bază largă pe care Erdogan a excelat în a o crea de-a lungul carierei sale, oferă aliaților străini și alegătorilor turci o alternativă clară. Sondajele sugerează că liderul opoziției laice, în vârstă de 74 de ani, se află la mică distanță de a depăși pragul de 50 de procente necesar pentru a câștiga în primul tur.

Un al doilea tur de scrutin la 28 mai i-ar putea oferi lui Erdogan timp pentru a se regrupa și a reformula dezbaterea. Dar va fi în continuare urmărit de cea mai gravă criză economică din Turcia din perioada în care s-a aflat la putere și de neliniștea provocată de răspunsul întârziat al guvernului său la un cutremur care a făcut peste 50.000 de victime, scrie Al Jaazera.