Lumea la zi

Turcia a subvenționat facturi la gaze naturale în valoare de 8,2 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. Revista Presei Internaționale

Presa Sursa foto Britannica
Sursa foto: Britannica

Fatih Dönmez, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, a transmis faptul că suma alocată pentru subvențiile la gazele naturale a ajuns la 8,2 miliarde de dolari în prima jumătate a anului curent.

Această măsură a fost adoptată ca ajutor pentru ca cetățenii să facă față creșterii globale a prețurilor la energie.

„Am contribuit cu aproximativ 1.800-2.000 lire turcești de persoană”, a transmis ministrul.

„Suma subvențiilor pe care le-am aplicat pentru electricitate și gaze naturale anul trecut a ajuns la 100 de miliarde de lire. În acest an, în primele șase luni, suma subvențiilor noastre a fost de 150 de miliarde de TL numai pentru gazele naturale. Va continua în același mod”.

Potrivit cifrelor oficiale, este posibil ca în Turcia, consumul anual de gaze să ajungă la 62-63 de miliarde de metri cubi.

De asemenea, acesta a spus că la momentul actual nu există nicio problemă cu aprovizionarea cu energie în Turcia, cu toate că majorarea globală a prețurilor la energie este mare, conform dailysabah.com.

„Sunt în acest sector de aproximativ 25-30 de ani. Urmăresc îndeaproape prețurile și piețele. Nu-mi amintesc o astfel de creștere.  În urmă cu doi ani, o mie de metri cubi de gaze naturale costa 150 de dolari. Acum este de aproximativ 2.500 de dolari. Prețul barilului de petrol a scăzut sub 50 de dolari în perioada pandemiei, a urcat la 140 de dolari, acum există o tendință de preț în banda 90-100 de dolari”, a spus ministrul.

Președintele Erdogan a spus că această criză energetică s-a produs din cauza sancțiunilor impuse împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina. Acesta a susținut faptul că rezervele Turciei cu privire la gaze naturale vor fi umplute până la sfârșitul lunii septembrie. Turcia a achiziționat suficiente surse de aprovizionare pentru a face față cererii. Cele mai importante țări din care se importă gaze naturale sunt Iran, Azerbaidjan și Rusia, iar cele de la care achiziționează sunt Qatar, Norvegia, Algeria, Statele Unite.

Spania importă gaze din Algeria

Având în vedere invazia Ucraina de către Rusia, Spania și-a schimbat furnizorii de gaze naturale. La momentul actual, SUA este principala sursă de gaze pentru statul din Peninsula Iberică. Gazul american livrat reprezintă o treime din consumul din Spania. Până în prezent, Spania a achiziționat aproximativ 97.000 de gigawați/ oră din Statele Unite. Această valoare este în creștere cu un procent de 269% spre deosebire de cantitatea achiziționată anul trecut.

Această majorare se datorează opririi gazoductului, Maghreb-Europa, de către Algeria, din cauza ruperii relațiilor diplomatice dintre Marocși Algeria, potrivit dailysabah.com.

Gazoductul acesta, Maghreb-Europa transporta gaz prin Maroc către țările din Peninsula Iberică. La momentul actual, mai există funcțională o singură conductă directă care transportă gaze din Algeria către Spania.

În luna iunie a acestui an, Algeria a suspendat tratatul de cooperare cu Madridul, pe fondul susținerii poziției marocane de către administrația spaniolă în ceea ce privește independența Saharei Occidentale. Din această cauză, statul iberic a fost nevoit să se îndrepte către alți furnizori. Chiar și în contextul războiului actual  ucraineano-rus, importurile din Rusia au crescut cu 23% comparativ cu anul trecut.

De asemenea, și din Nigeria a ajuns un volum mai mare al gazelor naturale față de 2021. Importurile norvegiene au satisfăcut 14% din cererea de gaze a Spaniei.

Întrucât în lunile de vară, în statul spaniol a fost o secetă generalizată și niște temperaturi extrem de ridicate, producția de energie hidroelectrică a scăpat de la 9% la 4%. Energie solară a furnizat 16% din energie. De asemnea, luna trecută, energia nucleară a furnizat un procent de 22% din energie, cu toată că Spania are în plan eliminarea treptată a reactoarelor nucleare în anul 2027.

Nord Stream 1 este închis, dar fluxurile de gaze rusești către Europa sunt stabile

Potrivit Reuters, fluxurile de gaze rusești care au ca destinație spațiul european au rămas constante, cu toate că Nord Stream 1 este închisă.

Fluxurile de gaze naturale spre est ajung prin intermediul conductei Yamal- Europe către Polonia. S-a înregistrat o micăschimbare în ceea ce privește fluxurile de ieșire din punctul de măsurare Mallnow de la granița cu Germania.

Pe data de 31 august 2022, Rusia a decis să oprească fluxurile de gaze care ajungeau în Europa prin conducta Nord Stream 1.

De asemenea, Gazprom a anunțat faptul că va livra aproximativ 42,4 milioane de metri cubi de gaze naturale prin Ucraina către Europa.

Azerbaidjanul crește exportul de gaze către Europa cu 30%

Aceste majorări ale exporturilor de gaze către Europa s-au produs din cauza faptului că Uniunea Europeană vrea să-și reducă dependența de Rusia din acest punct de vedere. Președinta Comisiei Europene a propus statelor un plan al plafonării prețurilor la gazele importate din Rusia. Ca reacție la această decizie, Putin a spus că va tăia gazele pentru țările care vor fi de acord cu această măsură.

De la începutul anului, în Europa au ajuns aproximativ 7,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, conform oilprice.com.

De asemenea, oficialii au observat o creștere cu 10% a producție de gaze în primele opt luni ale acestui an.

„Volumul total al livrărilor (de gaze) către Europa în 2022 se va ridica la 12 miliarde de metri cubi”, a declarat ministrul azer al energiei, Parviz Shahbazov.

Între UE și Baku, a fost semnat un memorandum de înțelegere pe fondul dublării importurile de gaze, ajungându-se la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Acest acord are în vedere și extinderea coridorului sudic al gazelor din Azerbaidjan, Georgia, Turcia și Grecia.

Rusia a început deja să reducă livrările de gaze către Europa, astfel încât țările nu ar putea să-și umple rezervele pentru la iarnă. Liderul de la Kremlin, Putin acuză europenii pentru toate aceste lucruri care se întâmplă privind criza energetică, mai ales că el poate vinde la nivel mondial petrolul și gazele.

Slovacia nu se teme de Rusia. Are sufficient gaz pentru la iarnă

La momentul actual, rezervele de gaze din Slovacia sunt suficiente pentru a face față iernii, conform directorului executiv al marelui furnizor slovac de gaze SPP, Richard Prokypčák.

„Am asigurat aprovizionarea cu gaze naturale în volum suficient chiar și în cazul în care Gazprom reduce livrările către SPP cu 100%. În perioada actuală există o reducere la aproximativ 70% care nu ne afectează. Gazprom ne furnizează deja o mică parte din cantitatea consumată”, a transmis acesta, potrivit euractiv.com.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cel mai mare importator din Slovacia era Rusia. Acum, statul și-a asigurat gazele din alte părți, printre care se numără și interconexiunea cu gaze cu Polonia. Aceasta a deschis accesul la terminalele GNL din Marea Baltică. La gazul norvegian, Slovacia va avea acces din luna octombrie după încheierea lucrărilor la gazoductul Baltic Pape Gaz.

Eni și ADNOC au în vedere soluții pentru securitatea energetică

Compania Națională a Petrolului din Abu Dhabi( ADNOC) din Emiratele Arabe Unite și Eni, companie italiană, au în vedere explorarea unor oportunități în domeniul energetic. Acest lucru le permite sporirea securității aprovizionării cu gaze.

Oficialii celor două companii s-au întâlnit la Abu Dhabi pentru a discuta despre progresul activităților companiei în capitala statului, proiecte viitoare și domenii de interes comun și colaborare.

Contractele atribuite ajung la valoarea de 2 miliarde de dolari. Acestea vizează serviciile integrate de foraj și furnizarea a patru unități de foraj insulare.

De asemenea, aceștia urmăresc și accelerarea unui proiect de dezvoltare și timpul de introducere pe piață a noilor descoperiri care ajută la creșterea aprovizionării cu gaze la nivel global. S-a discutat despre accelerarea proiectului Ghasha, despre care se spune că va deține gaze recuperabile semnificative, potrivit offshore-energy.biz.

Pentru consolidarea parteneriatului în cadrul tranziției energetice, a fost adus în discuție și proiectul de utilizare și stocare a captării carbonului pentru compensarea emisiilor de carbon și „a oferi beneficii semnificative de mediu, sociale și economice părților interesate implicate”.

SUA, cel mai mare câștigător în urma crizei energetice

Întrucât Uniunea Europeană este nevoită să găsească alternative la gazul rusesc, cel mai mare câștigător din acest haos energetic mondial este SUA, au transmis cei de la manilatimes.net.

Cererile de gaze naturale au început să crească, pe fondul sistării acestora din Rusia și mai ales din cauza faotului că gazoductul Nord Stream 1 a fost oprit din cauza „unor probleme tehnice. ”