Lumea la zi

Ce este „aurul verde” și cum a găsit Spania succesul? Culturile de măsline, date uitării

fistic spania aceminursery.com
sursă foto: aceminursery.com

Spania se pare că este una dintre țările care s-a adaptat rapid problemelor globale legate de hrană și economie. Fermierii din peninsulă vin cu o noutate și au început să parctice cultivarea „aurului verde”, așa cum numesc aceștia fisticul.

„Obișnuiam să cultivam cereale, măsline și viță de vie, dar le-am abandonat pe toate pentru a cultiva fistic”, declară Gustavo Adolfo Gálvez, un fermier din Spania care deține o plantație de fistic lângă Toledo, în centrul peninsulei. „Este mult mai profitabil și mai ieftin de produs și înseamnă că mult mai mulți fermieri pot supraviețui”, a continat acesta, citat de infoactual.ro.

Această plantă este văzuta ca salvatoarea domeniilor agricol și economic din Spania după devalorizarea măslinelor, căci la momentul actual fisticul este unul dintre cele mai căutate aliemnte din industrie. Spaniolii își pun acum bazele pentru a ridica din punct de vedere financiar o zonă a țării care se confruntă cu mari probleme la momentul de față. Fermierii au avut mari probleme cu culturile de măslini, căci acum se câștigă între 65 și 85 de cenți pentru fiecare kilogram . Astfel, spaniolii își pun speranțele în fistic, planta care acum le aduce între 6 și 8 euro pe kilogram.

Istoria verde a aurului

Fisticul are o istorie bogată în spate, fiind o plantă râvnită de secole. În acest sens, prinzând gustul succesului, încă din 1986, guvernul regional din regiunea Castilla-La Mancha a pus bazele unui proiect de cercetare îm scopul identificării culturilor alternative pe care fermierii spanioli să le poată cultiva pe plantațiile lor.

„Am petrecut următorii 10 ani căutând culturi alternative la cele trei sau patru care sunt deja cultivate aici. Odată ce am trecut de la teorie la practică, am renunțat la toate opțiunile în afară de fistic. Fisticul se potrivește aproape perfect climei din Castilla-La Mancha. Poate rezista la căldură și frig și poate prospera în soluri sărace și puțin adânci,” spune Couceiro López, autorul unei cărți best-seller privind cultivare a fisticului.

Fisticul, bun pentru economie, dar și pentru om

Chiar dacă acum ajută la economia Spaniei, de-a lungul timpul fisticul a ajutat și domeniul sănătății, căci această plantă are diverse beneficii pentru organismul uman. Numeroase studii au scos în evidență faptul că un consum regulat de fistic poate să ducă la scăderea nivelului colesterolului (LDL).

Pe lângă asta, fisticul are în componența sa Vitamina B6, o resursă care poate ajuta la descompunerea homocesteinei. În acest fel, se poate reduce semnificativ riscul bolilor de inimă. Iar exemplele de beneficii pot continua.