Lumea la zi

Acord istoric: Dubaiul va importa gaze naturale din Emiratele Arabe Unite. Revista Presei Internaționale

Presa Sursa foto Radio Europa Libera Moldova
Sursa foto: Radio Europa Libera Moldova

ADNOC, cel mai mare furnizor energetic din Emiratele Arabe Unite va livra gaze naturale către Dubai. Acest acord este văzut ca fiind unul istoric, întrucât gazul natural va fi folosit în locul cărbunelui pentru furnizarea de energie electrică la Complexul energetic Hassyan al DEWA.

Acest acord sprijină inițiativa strategică Net Zero până în 2050 a Emiratelor Arabe Unite care au în vedere generarea electricității prin surse mai puțin poluante, conform gulfnews.com.

„Acest acord sprijină viziunea și directivele înțeleptei conduceri de a transforma Dubaiul într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și de a asigura 100 % din capacitatea totală de generare a energiei electrice a Dubaiului din surse de energie curată până în 2050. Acest acord consolidează și mai mult cooperarea în domeniul energiei între Abu Dhabi și Dubai, bazându-se pe fundamentele puse inițial în 1998 și consolidate de-a lungul anilor, pentru a extinde amploarea și profunzimea relațiilor noastre în domeniul energiei. În timp ce multe țări din întreaga lume se întorc la cărbune ca urmare a incertitudinii geopolitice și a volatilității prețurilor la energie, Emiratele Arabe Unite își respectă angajamentul de a-și decarboniza sectorul energetic.”, a transmit șeicul Ahmed bin Saeed Al Maktoum, președintele Consiliului Suprem al Energiei din Dubai.

Shell și Exxo vând compania olandeză pentru 1,5 miliarde de dolari

De curând, companiile Shell și ExxonMobil au decis vânzarea companiei olandeze mixte care este producătoare de gaze naturale. Această acțiune s-a produs pe fondul creșterii prețurilor la energie.

Societatea dintre cele două companii se numără printre cele mai vechi proiecte de producție de gaze naturale de pe teritoriul european. Aceasta face parte din planul partenerilor care au în vedere renunțarea la activele lor, active ce sunt considerate a nu fi critice pentru propriile operațiuni.

Astfel, vânzarea acesteia s-ar produce la valoarea de 1,5 miliarde de dolari, conform surselor familiare cu această evoluție. Activele luate în considerare pentru comercializare sunt operațiunile de gaze offshore ale Asociației Naționale a producătorilor (NAM). Printre acestea se numără mai multe câmpuri, platforme offshore, trei uzine de procesare și o rețea de conducte. Rata de producție a anului trecut s-a situat la valoarea de 2,4 milioane de metri cubi pe zi pentru gazele naturale, conform Reuters.

NAM deține cele mai importante active, care implică costuri destul de mari, însă și profitul este unul serios.

Anul trecut, în luna octombrie, NAM a spus că intenționează să renunțe la zăcămintele de petrol și gaze din Olanda pentru următorii ani. Acest lucru a apărut pe fondul deciziei Guvernului olandez de a închide câmpul Groningen.

Contract pentru livrarea gazelor naturale lichefiate între SPP din Slovacia și ExxonMobil

Se pare că Exxon Mobil este o companie destul de activă de piața din Europa.

SPP, importatorul național de gaze al Slovaciei, a semnat un acord pentru furnizarea de gaze natural lichefiate cu ExxonMobil pentru a asigura în continuare aprovizionarea cu gaze a statului. Acest acord vine pe fondul în care cea mai mare parte a statelor europene vor să asigure surse alternative pentru reducerea dependenței de gazul rusesc, conform offshore-technology.com.

„Încheierea unui contract cu un partener strategic precum ExxonMobil ne deschide noi posibilități în ceea ce privește disponibilitatea gazelor naturale și a GNL. Livrările de gaze și gaze lichefiate de pe diferite piețe și terminale din Europa, pentru care am asigurat capacitatea fizică de transport către Slovacia, devin o parte permanentă și integrantă a portofoliului de afaceri al SPP”, a transmis CEO-ul și vicepreședintele consiliului de administrație al companiei din Slovacia, Richard Prokypčák.

SPP a asigurat angajamentele pe care acesta le avea având în vedere terminalele de gaze naturale lichefiate din Italia și Croația pentru livrarea către țările fără ieșire la mare din Europa.

„Prin încheierea de contracte de diversificare, compania poate acoperi în prezent mai mult de 65% din consumul clienților săi din alte surse decât cele rusești. Volumul de gaz împins de SPP în rezervoarele de înmagazinare până în prezent, împreună cu livrările regulate diversificate, oferă companiei suficient optimism că va gestiona sezonul de iarnă 2022/2023, fără a afecta livrările către clienții săi”, au transmis oficialii companiei printr-un comunicat.

După cum se știe, rezervele de gaze naturale lichefiate reprezintă un subiect extrem de important pentru toată lumea, mai ales după ce Vladimir Putin a decis la finele lunii februarie a acestui an să atace Ucraina.

Rusia trimite gaze naturale lichefiate în Grecia

Se pare că ceea ce se întâmplă acum în lume stârnește un val de reacții, chiar și din partea Rusiei. Statul a decis să trimită un transport de la cel mai nou terminal de gaze naturale lichefiate către Grecia. Acest lucru apare pe fondul încercării europenilor de a reduce dependența de Rusia. Ceea ce este de notat în acest caz este faptul că cel care a cumpărat marfa nu este cunoscut și nici Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze din Rusia nu a dorit să facă niciun comentariu. La momentul actual, în Europa nu există nicio sancțiune împotriva gazelor naturale lichefiate rusești.

Din Grecia, aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate pe an ajung către Bulgaria și Macedonia de Nord.

Cu toate că nu a oferit niciun comentariu, Gazprom începe să producă gaze naturale lichefiate în proximitatea conductei Nord Stream, conform Bloomberg.  

Bulgaria dă energia electrică pe gazele naturale din Azerbaidjan

Bulgaria este un stat greu încercat din punctul de vedere al rezervelor de gaze naturale și petrol, în special după invazia din Ucraina și refuzul de a plăti în ruble gazul rusesc. Acum, oficialii au decis să schimbe energia electrică pentru gazul din Azerbaidjan. Acest acord a fost încheiat în momentul în care ministrul bulgar al Economiei și Industriei s-a dus la Baku, potrivit novinite.com.

„Ei produc energie electrică doar din gaz, iar noi suntem un mare producător de energie electrică, exportăm și avem supraproducție. Există această posibilitate, a fost confirmată în principiu – dacă noi le putem furniza electricitate, iar ei în loc să producă această electricitate cu gaz, ni-l pot da nouă”, a transmis acesta.

De asemenea, în cazul acestei întâlniri s-a discutat și despre interconectorul cu coridorul sudic de gaze. Oficialul bulgar spune că această conexiune de gaze va începe cel mai probabil de la data de 1 octombrie. 

Există posibilitatea extinderii acestui coridor, astfel ajungându-se la un transport de 2 miliarde de metri cubi  de gaze anual din Azerbaidjan.

„Asta înseamnă că vom avea 2 miliarde de metri cubi pe an cu contracte pe termen lung cu Azerbaidjanul, iar consumul nostru este de aproximativ 3,5 miliarde pe an, ceea ce înseamnă aproape 60%. Experții de la Ministerul Energiei vor continua discuțiile cu Azerbaidjanul, vor fi negocieri privind prețul, cantitățile, de când anume, etc. Important este că noi declarăm aceste cantități de acum încolo”, a continuat ministrul.

Subiectul referitor la situația din iarnă a fost atins, astfel încât, o să se livreze gaze suplimentare, mai ales că situația cu Gazprom, firmă rusească, nu este una clară.

Chină livrează gaze naturale lichefiate către Europa

Nici China nu stă departe de gazele naturale. Companiile chineze de gaze naturale lichefiate au majorat livrările către Europa, dar și către alte părți din cauza cererii crescute, având în vedere criza energetică care s-ar putea produce.

Conform Global Times, firmele chineze se pregătesc să semneze contracte cu mai mulți clienți europeni. Acest lucru a apărut pe fondul prețului exorbitant la gaze naturale din Europa care este de 2,6 ori mai mare în prezent decât era la începutul lunii iunie a acestui an.

„Cea mai mare diferență pentru noi în acest an este că exportăm mai mult decât importăm, iar volumul exporturilor noastre de gaze naturale a menținut o creștere de două cifre de la an la an în ultimele două luni, determinată de cererea în creștere în Europa”, a transmis un angajat al unei companii.

Mai multe surse spun faptul că mai multe companii chineze cumpără gaze din Rusia la un preț extrem de mic și îl vând în Europa. Potrivi Nikkei, rezervele de pe teritoriul european s-au umplut mult mai repede decât era planificat în cea mai mare parte datorită importurilor din China.

De asemenea, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze naturale ai Chinei este Australia. În anul 2021, acest stat a fost lider în ceea ce privește exporturile către spațiul chinez, situându-se înaintea Rusiei cu 31,14 milioane de tone.

Ceea ce este de notat, însă, este reprezentat de faptul că importurile din China nu le vor putea înlocui pe cele rusești, întrucât acestea sunt limitate.

„Vor exista companii chinezești implicate în exportul de GNL către Europa, dar cantitatea ar trebui să fie mică și cu greu poate satisface nevoile energetice masive ale Europei”, a declarat luni Lin Boqiang, director al Centrului chinez de cercetare în domeniul economiei energetice de la Universitatea Xiamen.

Oficialii din China susțin că actuala criză din Europa este dificil de rezolvat având în vedere și lipsa infrastructurii.

Conducta transsahariană, o alternativă nigeriană pentru gazul rusesc

Europa își dorește să încheie un acord cu Algeria în ceea ce privește gazele naturale, însă specialiștii sunt de părere că obstacolele financiare ar putea întârzia acest proiect.

Algeria, Alger și Nigeria au semnat un memorandum de înțelegere care oficializează conducta transsahariană de 4.000 de km care va permite conductele de gaz nigerian în Europa. Acest proiect se referă la construirea unei conducte care este special concepută pentru conductele de gaze din Delta Nigerului spre Salah, în sudul Algeriei, care va trece ulterior prin Niger. Se dorește ca acest proiect să fie pus în funcțiune în maximum doi ani.

„Acest acord marchează angajamentul celor trei părți de a revigora un proiect de anvergură regională și internațională, care va stimula dezvoltarea socială și economică a țării noastre”, a declarat ministrul algerian al energiei, Mohamed Arkab.

Nigeria are cele mai mari rezerve de gaze din Africa. Aceasta deține aproximativ 5,5 trilioane de metri cubi, cantitatea de gaze reprezintă 30% din cea de pe întreg continentul, conform middleeasteye.com.

Italienii solicită plafonarea prețurilor la toate gazele importate

Ministrul italian pentru tranziție ecologică, Roberto Cingolani, a transmis faptul că Uniunea Europeană ar trebui să aibă în vedere plafonarea prețurilor pentru toate gazele importate.

„Plafonarea doar a gazului rusesc nu are sens. În prezent, acesta este livrat în Europa în cantități foarte mici… În orice caz, ar trebui să dăm un semnal tuturor producătorilor. Europa importă trei sferturi din gazele naturale prin conducte. Este corect ca ea, în calitate de cel mai mare cumpărător din lume, să contribuie la stabilirea prețului pentru a proteja întreprinderile și cetățenii”, a transmis acesta.

De asemenea, Cingolani a adăugat faptul că vor lucra pentru acest plan de plafonare, mai ales că mai multe state din Europa și-au exprimat sprijinul pentru un plafon comun, potrivit mehrnews.com.

Ursula von der Leyen a transmis faptul că Uniunea Europeană ar putea limita prețul gazelor naturale rusești. De asemenea, și Moscova s-a angajat să oprească exporturile de energie către statele care vor aplica aceste măsuri.