Infofinanciar > Esential > Tu știi ce mai face micuțul tău? Copiii erei digitale: pericole, părinți, soluții
Esential

Tu știi ce mai face micuțul tău? Copiii erei digitale: pericole, părinți, soluții

Copii sursa foto Adfaber
Sursa foto: Adfaber

Trăim în era tehnologiei, iar Internetul a devenit o necesitate a zilelor noastre. Pentru fiecare în parte, Internetul înseamnă altceva. Mediul online poate cuprinde discuții cu străinii, filmulețe compromițătoare, viețile perfecte ale influencerilor, violență, rețete culinare, dar și cu șansa de a deveni viral peste noapte.

Aceste lucruri nu sunt o noutate pentru adulți, susțin copiii nu mai mari de 9 ani.

Adulții pe Internet

A fost făcut un sondaj prin care s-au prezentat părerile elevilor cu privire la utilizarea de internet a părinților lor.

Printre oamenii maturi cea mai în vogă platforma de social media folosită este Facebook-ul. Aici sunt de la părinți, la bunici, unchi , mătuși, chiar și rude de gradul trei. Foarte puțini dintre ei folosesc în schimb Instagramul. în rândul celor cu o vârstă mai înaintată a prins avânt și folosirea aplicației TikTok.

„E cringe să văd părinți pe TikTok!”, a spus un elev de clasa a VII-a dintr-o școală din București.

Totuși, la ce se uită copiii pe TikTok?

Fiind încă un subiect tabu și amuzant pentru elevi, ei au răspuns chicotind: „adulți dezbrăcați și rețete”.

Luând în calcul vârsta pe care o au, acest adevăr este unul destul de trist, mai ales că ei ajung să povestească și despre Omegle și Dark Web. Ei aduc în discuție și străinii care îi abordează pe diverse rețele, dar și faptul că ajung de foarte multe ori în situații dificile în mediul online. Aceștia nu sunt informați la faptul că pot fi înșelați și pot oferi informații confidențiale unor străini din doar câteva click-uri.

Conform unui studiu realizat de Asociația Adfaber, aproximativ 90% dintre elevii intervievați susțin că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele de socializare pe care ei își petrec timpul.

Copiii sunt victime ale abuzurilor online

Foarte mulți copii sunt victime ale abuzurilor online. Aceștia preferă însă să țină în secret acest lucru față de părinții lor.

7 din 10 copii susțin că ei sau prietenii lor au fost victime ale hărțuirii online de orice natură.

Având o curiozitate greu de descris, copii își petrec cel mai mult timp pe YouTube, Omegle, Instagram, dar și pe TikTok. Cei mai mulți dintre ei au conturi active pe care își publică diverse filmulețe.

Limita de vârstă nu este luată în seamă. Ei pot minți oricând cu privire la acest aspect. Indiferent de preferința părinților, Internetul face parte din viața copiilor. Este un lucru indispensabil în zilele noastre. Trăim într-o lume digitalizată în care, cititul a devenit un moft. Adevărata problemă apare când educația este inexistentă.

Copiii îngrijorați pentru frații mai mici

Potrivit sondajului, copii din clasa a VII-a și a VIII-a susțin că sunt îngrijorați de faptul că au frați mai mici, iar aceștia au acces la rețele sociale care îi pot afecta.

70% dintre copii consideră că frații lor mai mici nu ar trebui să aibă acces pe platformele pe care ei își petrec timpul.

În cadrul vizitei Caravanei Eroii Internetului, copiii și-au spus poveștile în cadrul programului de siguranță online cu același nume.

„O fată m-a abordat pe Instagram și, după câteva săptămâni de discuții, mi-a cerut o poză indecentă, pe care am trimis-o. După câteva minute, am primit un mesaj prin care îmi cereau 1.000 lei, ca să nu o publice sau s-o trimită tuturor profesorilor. ”, a spus un elev de clasa a VII-a din Galați.

Aceeași poveste este rostită de foarte mulți din elevi.

Cum se rezolvă probleme din mediul online?

Foarte mulți copii nu au fost instruiți pentru a folosi Internetul. Ei au învățat singuri. Când părinții de acum erau copii pe internet, atacurile cibernetice, cyberbullying-ul sau phishingul nu erau atât de avansate. La momentul actual, cei mici au nevoie de lecții de siguranță online.

Peste 1 milion de elevi din școlile românești de stat au beneficiat deja de cel puțin o lecție despre siguranță online, în cadrul programului Eroii Internetului. Programul este dezvoltat de Google.org și adus în școli de către Asociația Adfaber.

Pentru binele copiilor, Caravana Eroii Intelectuali a adunat oameni și instituții

Secretarul de stat pentru Învățământ preuniversitar, Sorin Ion, Elisabeta Moraru, Country Manager Google România, echipa Asociației Adfaber, reprezentanți ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, părinți și profesori i-au întâmpinat în curtea școlii să îi felicite pentru curajul lor de a spune ce au întâlnit în mediul online și cum navighează încrezători, departe de pericole.

„Am aflat că sunteți cei mai buni din țară la ceva. Până la urmă, contează la ce ești bun, dar să fii cel mai bun din țară, indiferent la ce ai fi, este excepțional. Și am venit să vă felicit și să vă spun că, direct la Minister, lucrurile acestea se văd foarte frumos și suntem mândri de voi, de doamna învățătoare și de doamna directoare.”, a spus Sorin Ion.

„Avem o șansă extraordinară pentru un viitor bun, atât timp cât voi sunteți amabili, curajoși, puternici și inteligenți pe internet.”, a continuat Elisabeta Moraru.

Acest program este unul gratuit și a apărut ca un răspuns la nevoile copiilor care folosesc Internetul.

„Online-ul nu e cu nimic diferit de viața fizică, în sensul că trebuie să fim responsabili și acolo. Începând devreme, vom fi și purtători de cuvânt, îi învățăm și pe ceilalți, mai ales pe părinți, cât de benefică poate fi tehnologia”, a zis Moraru.

Poliția Română s-a alăturat programului

Echipei Adfaber i s-a alăturat în implementarea programului Eroii Internetului și Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Specialiști în prevenirea criminalității vizitează școli din țară și le vorbesc copiilor despre siguranța online, în baza programei Eroii Internetului și pregătirii lor.