Infofinanciar > Lumea la zi > Mark Zuckerberg este dat în judecată! Fondatorul Facebook, acuzat de înșelăciune
Lumea la zi

Mark Zuckerberg este dat în judecată! Fondatorul Facebook, acuzat de înșelăciune

Mark Zuckerberg - sursa foto - economie.hotnews.ro
Sursa foto - economie.hotnews.ro

Mark Zuckerberg a fost dat în judecată de Karl Racine, procurorul din Washington DC, pentru încălcarea unei legi în ceea ce privește protecția consumatorilor și pentru înșelăciune. Aceste acuzații sunt în legătură cu scandalul Cambridge Analytica.

În anul 2018, scandalul Cambridge Analytica a scos la iveală modul în care compania britanică a utilizat datele personal a zeci de milioane de oameni care utilizează Facebook-ul, fără ca aceștia să știe. Scopul acestei preluări masive de date a fost desfășurarea unei campanii publicitare prin care s-a dorit influențarea alegătorilor din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii.

În martie, Curtea Supremă de la Washington DC a respins cererea venită din partea acuzării de a-l cita pe Mark Zuckerberg drept martor în procedura care a pornit în anul 2018 și care vizează în mod direct Facebook.

Datele utilizatorilor nu sunt protejate

Timp de mai mulți ani de zile, biroul procurorului Karl Racine a purtat o luptă de odrin juridic cu Facebook. Motivul acestei „confruntări” a fost reprezentat de acuzațiile conform cărora compania de social media nu a monitorizat felul în care datele utilizatorilor sunt folosite de către aplicațiile terțe și nu a spus că s-a produs o scurgere de informații de către Cambridge Analytica, potrivit CNN.

Se presupune că informațiile au fost folosite pentru a crea un program prin care voturile alegătorilor să fie direcționate în favoarea lui Donal Trump în perioada în care s-a desfășurat campania din 2016. Companiile Facebook și Twitter au fost acuzate de unele persoane pentru că sunt prea indulgente, iar alți oameni au spus că aceste rețele de social media practică cenzura.

Conform biroului lui Karl Racine, procesul a fost posibil pentru că eixstă o serie de dovezi care au fost găsite pe perioada procesului de litigiu în cadrul dosarului care încă se desfășoară și care implica Facebook-ul. Despre acest lucru, procurorul din Washington DC, conform Antena 3, spune că : „Dovezile arată că domnul Zuckerberg a fost implicat personal în eșecul Facebook de a proteja confidențialitatea și datele utilizatorilor săi, ducând direct la incidentul Cambridge Analytica.”

Fără precedent

Tot procurorul spune că această încălcare de securitate este una fără precedent și că a făcut publice zeci de milioane de date personale ale cetățenilor din Statele Unite ale Americii. Cât despre politicile pe care le-a demarat Mark Zuckerberg, Karl Racine spune că ele au indus în eroare utilizatorii Facebook în ceea ce privește gravitatea comportamentului greșit al companiei.

Tot procurorul declară despre politici următorul lucru: „ (…)Acest proces nu este doar justificat, ci și necesar și trimite un mesaj că liderii corporativi, inclusiv directorii executivi, vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.”.

Gruparea Meta, compania-mamă a Whatsapp, Facebook și a Instagram au creat sisteme prin care faptele dedicate alegerilor sunt raportate și verificate, mai ales prin parteneriatele cu mass-media.