Infofinanciar > Educație financiară > Monetizarea aplicațiilor: de ce Facebook nu are creatori de conținut ca Youtube?
Educație financiară

Monetizarea aplicațiilor: de ce Facebook nu are creatori de conținut ca Youtube?

Monetizarea aplicațiilor: de ce Facebook nu are creatori de conținut ca Youtube?
Sursă foto: INK Blog

Noi, audiența, petrecem timp pe diferite platforme online, urmărind conținut extrem de divers. Companiile ce dețin platformele respective au un interes: să consumăm cât mai mult timp pe ele, deoarece intrăm în contact cu spațiul publicitar. În această relație intervine și creatorul de conținut, pe care îl urmărim, și care primește bani pentru a-și continua activitatea.

Astfel, chiar dacă nu îl susținem în mod direct, el își poate face treaba și fără banii noștri, deoarece prin intermediul politicii de revenue share, este răsplătit de Google pentru impactul muncii sale în rândul oamenilor.

Până la urmă, trebuie menționat și faptul că nu toate videoclipurile creatorilor de conținut sunt monetizate. Dacă alegi să urmezi această profesie, trebuie să o faci din pasiune, deoarece este foarte complicat de estimat ce fel de venituri ai putea avea. Dacă unul dintre clipurile tale încalcă politicile Youtube, nu vei mai primi bani indiferent de numărul de vizualizări. Cum poți vedea acest lucru? Ei bine, există o diferență între  CPM și RPM.

Youtube și Facebook

RPM vine de la revenue per mille, veniturile pe care le încasezi pentru o mie de vizualizări. Să luăm următorul exemplu: dintr-un milion de vizualizări ale videoclipurilor tale pe Youtube, doar jumătate din ele ajung să fie monetizate. Astfel, poți să ai un CPM de 2 dolari, însă RPM-ul tău ajunge să fie de doar 1 dolar, deoarece calculează și vizualizările pentru care nu ai fost plătit. Ei bine, realitatea este că doar în situații excepționale CPM-ul ajunge să fie la egalitate cu RPM-ul. Pentru majoritatea youtuberilor, RPM-ul este mult mai mic CPM-ul, însă pot exista situații în care veniturile tale depășesc aprecierile date de CPM. Spre exemplu, în timpul unui clip live, poți primi donații, iar acestea intră în mod direct în calculul RPM.

Pe Facebook însă, povestea este cu totul alta. Există mult mai multe condiții de îndeplinit pentru a avea conținutul monetizat. Pe Youtube, spre exemplu, trebuie să ai cel puțin 8 minute pentru un videoclip pentru a putea genera reclame. Facebook îți cere doar 3 minute, însă trebuie să ai cel puțin 10.000 de urmăritori și cel puțin 600.000 de minute eligibile de vizionare în ultimele 60 de zile. Asta înseamnă că în ultimele două luni, media zilnică de vizionare a conținutul creat de tine ar trebuie să fie de cel puțin 167 de ore, sau 3.333 de vizualizări integrale a unui clip de 3 minute. Din acest motiv, a fi content creator pe o platformă precum Facebook nu este cel mai popular lucru.