Infofinanciar > Info > Sorin Oprescu rămâne în arest în Grecia! Când o să fie extrădat fostul primar al Bucureștiului
Info

Sorin Oprescu rămâne în arest în Grecia! Când o să fie extrădat fostul primar al Bucureștiului

Sorin Oprescu - sursa foto - observatornews.ro
Sursa foto - observatornews.ro

Sorin Oprescu va rămâne pentru moment arestat la domiciliu în Grecia. Parchetul Curții de Apel din Grecia a luat această decizie miercuri, urmând ca instanța de judecată elenă să ia o decizie în privința extrădării fostului primar al Bucureștiului.

Fostul edil a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni după ce a făvârșit fapte de corupție. Poliția Română l-a dat în urmărire după ce a plecat din țară, fiind prins în, marți, la Atena.

Autoritățile din România au emis un mandat european de arestare pe numele lui Sorin Oprescu, iar instanțele din Grecia au decis ca acesta să fie arestat la domiciliu în această țară, până când cererea lui de extrădare va fi judecată, precizează Antena 3.

Timpul de pedeapsă a ajuns la 10 ani și 8 luni după ce Curtea de Apel București a decis dublarea ei. Acest lucru a venit în urma faptului că Sorin Oprescu a primit , în luna septembrie a anului 2015, drept mită suma de 25.000 de euro. Acești bani i-au fost oferiți fostului primar din partea lui Bogdan Popa, subalternul lui. Se crede că acea sumă de bani este un rezultat al corupției. Inițial, pedeapsa era de 5 ani și 4 luni cu executare.

Cum a ajuns Sorin Oprescu la această pedeapsă

Această decizie a fost luată de către Curtea de Apel București după procese care au durat peste 6 ani, dosarul fiind trimis în luna noiembrie a anului 2015. Per total, Sorin Oprescu a primit 6 ani și luni de închisoare pentru că a constituit un grup infracțional organizat, 6 ani pentru că a luat mită, 3 ani pentru că a făcut abuz în serviciu și 3 ani și jumătate pentru că a spălat bani.

După ce pedepsele au fost combinate, s-a ales ca fostul primar să primească cea mai mare sancțiune, mai precis 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare. La această perioadă s-a adăugat și perioada de 4 ani și 2 luni în mod obligatoriu.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat inițial la 5 ani și 4 luni cu executare pentru acuzațiile menționate mai sus. Această pedeapsă a fost contestată atât de Sorin Petrescu, dorind să fie achitat, cât și de procurorii de la DNA care au vrut o pedeapsă mai mare.

Un alt lucru făcut de autorități a fost confiscarea unor sume în valoare de 25.000 de euro, 102.400 de lei și 9.500 de euro. În plus, magistrații au decis să preia de la fostul primar două proprietăți: una din Herăstrău și cealaltă din satul Ciolpani. Clădirea din mediul rural este format dintr-o casă cu suprafața de 526 de metri pătrați și un teren de 895 de metri pătrați.