Infofinanciar > Lumea la zi > Soldații din Bakhmut sunt măcelăriți de ruși! Ei și-au acceptat soarta
Lumea la zi

Soldații din Bakhmut sunt măcelăriți de ruși! Ei și-au acceptat soarta

razboi-ucraina, sursa foto hotnews
Sursa foto: hotnews

Rusia încearcă să captureze Bakhmut pentru prima sa victorie în Ucraina de luni de zile. A trimis valuri umane brutale împotriva apărării Ucrainei, uzându-le până la epuizare.

Soldații ucraineni au zugrăvit o imagine sumbră a apărării lor în curs de desfășurare a Bakhmut, micul oraș din estul țării care a devenit ținta celei mai sângeroase bătălii de infanterie din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Declarațiile soldaților ucraineni

Soldații de la Kiev au declarat că știau că sunt trimiși la moarte atunci când au primit ordinul de a merge în oraș și au recunoscut că „sunt doar uciși”.

Moscova a lansat o ofensivă de iarnă masivă, implicând sute de mii de rezerviști proaspăt chemați și condamnați recrutați din închisoare ca mercenari, care formează atacuri în valuri umane în încercarea de a-i copleși pe apărătorii Bakhmutului.

Se încearcă obținerea Bakhmutului pentru a asigura prima victorie substanțială a președintelui Vladimir Putin în mai bine de jumătate de an, după ce a invadat țara în februarie 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a angajat să apere orașul, dar relatările soldaților care luptă acolo sugerează că atacul constant al artileriei rusești, tirurile de tancuri și atacurile sinucigașe își pun amprenta.

„Când ne conduc spre Bakhmut, știu deja că sunt trimis la moarte”, a declarat un soldat pe nume Volodimir pentru Kyiv Independent, potrivit noului său raport.

Vorbind în timpul unei pauze Kramatorsk, un oraș situat la 25 de mile vest de linia frontului, el a spus că s-a luptat să mănânce după ce a luptat luni de zile în Bakhmut, convins că va muri.

Soldatul din Brigada 93 Mecanizată a spus că artileria rusă l-a imobilizat pe el și unitatea sa în timp ce luptau pentru a apăra unitățile rusești de intrarea în oraș.

„(Rușii) continuă să tragă în noi, dar noi nu avem artilerie, așa că nu avem cu ce să îi atacăm înapoi”, a declarat Volodimir pentru publicația ucraineană.

„Nu știu dacă mă voi întoarce sau nu. Suntem doar uciși”.

Determinarea rușilor de a cuceri Bakhmut

Moscova este hotărâtă să înconjoare Bakhmut și să cucerească orașul. Nicio sumă de pierderi nu pare a fi prea mare pentru ca Rusia să atingă acest obiectiv.

Serviciile de informații ale NATO au estimat că cel puțin cinci soldați ruși au fost uciși pentru fiecare pierdere ucraineană, a relatat CNN la 6 martie.

Dar forțele rusești sunt de două sau trei ori mai numeroase decât cele ucrainene pe frontul Bakhmut, unde se luptă în prezent între 20.000 și 30.000 de soldați, potrivit lui Mikola, un sergent de stat major care a vorbit cu Kyiv Independent.

Tactica Rusiei de a folosi aceste numere în avantajul său a fost devastatoare. Forțele sale localizează pozițiile ucrainene atrăgând focul acestora și folosesc lovituri masive pentru a ucide cât mai mulți apărători, înainte de a se apropia cu infanteria.

Grupuri mici de soldați înaintează împotriva pozițiilor ucrainene, mulți dintre ei fiind secerați de mitraliere pe măsură ce se apropie. Cei uciși sunt pur și simplu înlocuiți de alții considerați, de asemenea, sacrificabili.

Această tactică este cunoscută sub numele de atacuri cu valuri umane, iar rapoartele sugerează că a fost inițiată în Ucraina de grupul de mercenari Wagner, care, la apogeu, a avut 50.000 de soldați, mulți dintre ei deținuți, pentru a se prăbuși împotriva pozițiilor ucrainene.

Un soldat ucrainean, Vladislav, a declarat că grupurile de atac ale Rusiei ar fi alcătuite de obicei din cinci soldați, dar că aceștia păreau „speriați” să atace de aproape.

În schimb, ar folosi focul în masă pentru a distruge pozițiile defensive, cum ar fi casele, astfel încât soldații ucraineni să nu aibă unde să se ascundă, obligându-i să renunțe la poziție.

Soldații ucraineni au declarat că se pare că Rusia are stocuri „infinite” de muniții și de forță de muncă, față de mitralierele și puștile ucrainene.

Volodimir a declarat că este bântuit de moartea camarazilor săi. Într-un caz, a amintit el pentru Kyiv Independent, a găsit un soldat de 29 de ani care zăcea mort cu răni de șrapnel la cap. În ciuda faptului că știa că tânărul era mort, el a spus că „a continuat să-i înfășoare capul (cu bandaje)” într-o încercare zadarnică de a-l salva.

Un alt infanterist ucrainean, pe nume Valeriy, a declarat că majoritatea camarazilor săi căzuți la datorie au fost uciși de proiectile, mai degrabă decât în luptele cu arme de foc.

„Este păcat că, probabil, 90% din pierderile noastre provin de la artilerie, sau de la tancuri și aviație”, a declarat el pentru publicația ucraineană. Dacă Ucraina ar fi avut mai multă putere de foc proprie, probabil că nu ar fi fost cazul.

El a declarat pentru Kyiv Independent că doar „câțiva” din plutonul său inițial de 27 de oameni au scăpat nevătămați din Bakhmut. Cei mai mulți, a spus el, au fost mai degrabă răniți decât uciși.

„Rușii au atât de multe arme și sunt atât de mulți dintre ei”, a spus Valeriy. „Ei trag în noi tot timpul. Uneori, auzi un atac la fiecare secundă”.

Maksym, în vârstă de 33 de ani, un infanterist din Brigada a 5-a de asalt separat, a declarat că unitatea sa a fost împinsă înapoi cu aproximativ o milă de tacticile rusești de valuri umane.

Cu ajutorul dronelor, el a spus că soldații ruși localizau pozițiile ucrainene. Apoi ar trage mai multe focuri de mortier și artilerie, urmate de atacuri la sol.

El a spus că, deși Rusia încă folosește armament din epoca sovietică în atacurile sale și, deși acesta este mai puțin eficient decât echipamentul modern împotriva unor ținte precise, rămâne o „armă de infanterie foarte eficientă” atunci când este folosită în cantități mari.

În ciuda pierderilor uriașe și a luptelor brutale, Zelenski și-a repetat aseară angajamentul de a continua să apere Bakhmut.

Merită Bakhmut pierderile umane?

Luna trecută, Kievul părea probabil să se pregătească să se retragă din oraș, dar de atunci și-a dublat eforturile pentru a-l apăra, spunând că epuizează forța de atac a Rusiei de acolo pentru a pregăti terenul pentru propriul contraatac în cursul acestui an.

Zelenski a declarat într-o adresă de noapte că s-a întâlnit cu cei mai importanți comandanți militari, iar accentul principal a fost pus pe Bakhmut: „A existat o poziție clară a întregului comandament: Consolidarea acestui sector și distrugerea la maximum a ocupanților”.

Unii experți militari occidentali și ucraineni s-au întrebat dacă are sens ca Kievul să continue bătălia pentru Bakhmut, din cauza propriilor pierderi grele suferite acolo.

Viceministrul ucrainean al apărării Hanna Maliar a declarat că apărarea Bakhmut este importantă deoarece „o cantitate mare de material inamic este distrusă… Un număr mare de trupe sunt ucise și, începând de astăzi, capacitatea inamicului de a avansa este redusă”.

Lupte intense au avut loc, de asemenea, la nord de Bakhmut, unde Rusia încearcă să recupereze teritoriul pierdut anul trecut în urma unei contraofensive ucrainene, și mai la sud, unde Moscova a suferit pierderi grele în atacurile eșuate asupra bastionului Vuhledar, deținut de ucraineni, în februarie.

În cea mai recentă agitație internă din Ucraina, Zelenski a demis guvernatorii a trei regiuni: Luhansk în est, Odesa la Marea Neagră în sud și Khmelnytskyi în vest. Nu a fost prezentat niciun motiv.

De la începutul anului, el a înlocuit mulți alți guvernatori, inclusiv conducerea majorității provinciilor de pe linia frontului.

Liniile frontului din Ucraina abia dacă s-au mișcat timp de patru luni, în ciuda celor mai intense bătălii de infanterie din timpul războiului. Atacurile Rusiei au eșuat în mare parte pe cea mai mare parte a liniei frontului, cu excepția Bakhmut, unde a capturat partea de est a orașului și a avansat spre nord și spre sud, în timp ce încearcă să îl încerce.

Ambele tabere descriu luptele din Bakhmut ca fiind o „mașină de tocat carne”, cu câmpul de luptă plin de morți.

După ce a recucerit porțiuni de teritoriu în a doua jumătate a anului 2022, Ucraina s-a menținut în ultima vreme în defensivă, plănuind o contraofensivă în cursul acestui an, după ce terenul noroios se va usca și vor sosi vehicule blindate și tancuri occidentale.

Rusia și-a invadat vecinul în urmă cu un an, descriind Ucraina ca fiind o amenințare la adresa securității. Aceasta susține că a anexat aproape o cincime din teritoriul ucrainean. Kievul și Occidentul consideră că este un război neprovocat pentru a pune mâna pe pământ.

Se crede că zeci de mii de civili ucraineni și trupe din ambele tabere au fost uciși. Orașele ucrainene au fost distruse, iar milioane de oameni și-au părăsit casele, potrivit dailymail.co.uk.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.