Infofinanciar > Lumea la zi > Trupele ruse au un nou inamic în războiul din Ucraina! Gruparea Atesh a distrus calea ferată ocupată de forțele Moscovei
Lumea la zi

Trupele ruse au un nou inamic în războiul din Ucraina! Gruparea Atesh a distrus calea ferată ocupată de forțele Moscovei

sursă foto: theguardian.com
Sursă foto: telegraph.com

Efectele războiului dintre Rusia și Ucraina, început acum mai bine de un an, sunt de calibru major. Conflictul nu dă semne că s-ar opri foarte curând. Cea mai recentă mișcare e distrugerea căii ferate folosită de forțele rusești, din Hersonul ocupat.

În plus, vor urma discuții între reprezentanții ONU și oficialii ruși, cu privire la  prelungirea acordului de la Istanbul, pentru a nu se repeta situația din mai-iunie anul trecut, atunci când zeci de mii de tone au rîmas blocate în porturile ucrainene din cauza blocaderi ruse. De asemenea, se presupune că președintele chinez, Xi Jinping, va avea săptămâna viitoare o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin.

Distrugerea căii ferate

O porțiune de cale ferată, în Hersonul ocupat de ruși, a fost distrusă de către gherilele care susțin Ucraina.  Mișcarea militară Atesh și-a asumat responsabilitatea pentru acest atentat. Aceștia au declarat că lovitura lor va opri aprovizionarea trupelor inamice, în sudul orașului Herson și în Zaporojie, scrie The Telegraph.

„Lucrăm non-stop pentru distrugerea forțelor de ocupație și eliberarea Ucrainei”, au declarat membrii grupării. De asemenea, au postat și un videoclip al exploziei. Partizanii reprezintă un ajutor major în rezistența Ucrainei împotriva Rusiei.

Șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuteanu, a declarat presei că au fost arestați membrii unei rețele bănuite de destabilizare a țării, la ordinul Moscovei. În urma mai multor percheziții, au fost audiați 25 de bărbați și 7 dintre ei au fost reținuți.

Comploturi în Republica Moldova

Acesta a mai precizat că un agent a reușit să se strecoare în grupul cu pricina și au intrat în posesia unei înregistrări audio-video care durează 10 ore. „Oamenii au venit din Rusia cu un rol foarte specific”, a explicat oficialul.

Autoritățile moldovenești au declarat că „au primit informații despre organizarea de către serviciile speciale ruse a acțiunilor de destabilizare pe teritoriul lor, prin intermediul demonstrațiilor” și au acționat în conformitate.

Partidul lui Ilan Șor a organizat mai multe întâlniri în cadrul cărora a mobilizat oamenii împotriva guvernului pro-european, în contextul tensiunilor crescute dintre Moscova și Chișinău. Oligarhul pro-rus autoexilat în Israel este suspectat că ar plăti participanții.

Deși Vladimir Putin nu a mai părăsit țara de la izbucnirea războiului, Kremlinul a declarat că nu exclude posibilitatea ca liderul rus să participe la un summit al liderului Grupului celor 20 de țări, din capitala Indiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor ce l-au întrebat despre posibilitatea participării președintelui la summit: „Nu ar fi exclus. Rusia mereu s-a implicat pe deplin în cadrul G20. Intenționează să continue să facă asta. Dar încă nu a fost luată nicio decizie.”

Ucraina, despre daunele create

Un aliat important al președintelui rus s-a îndoit de rapoartele ce atestă că gazoductele Nord Stream au fost distruse de o grupare pro-ucraineană. Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, a precizat că Kievul nu a avut de câștigat nimic din sabotarea conductelor.

Președintele Ucrainei a afirmat că forțele ucrainene au ucis „peste 1.100” de ruși în Bahmut, în ultima săptămână. Acesta a mai declarat că alți 1.500 de militari ruși au fost înlăturați din acțiune, din cauza rănilor căpătate în bătălia din Donețk.

„În mai puțin de o săptămână, din 6 martie, numai în sectorul Bahmut, au fost eliminați peste 1.100 de soldați inamici, pierderi ireversibile ale Rusiei.”, a menționat Zelenski în cadrul discursului său. Mai mult de atât, magaziile de echipamente și muniții rusești au fost distruse, potrivit liderului ucrainean, preluat din adevărul.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.