Infofinanciar > Lumea la zi > Atacuri cu rachete și prăbușiri de avioane: Orașul Belgorod, marcat de luptă, în mijlocul conflictului dintre Rusia și Ucraina
Lumea la zi

Atacuri cu rachete și prăbușiri de avioane: Orașul Belgorod, marcat de luptă, în mijlocul conflictului dintre Rusia și Ucraina

orașul rusesc belgorod, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Cel puțin o persoană a fost rănită luni, 13 martie,  în regiunea Belgorod, în sudul Rusiei, după ce forțele ruse au doborât patru rachete deasupra regiunii și a centrului său administrativ, a declarat guvernatorul regiunii de la granița cu Ucraina.

„În acest moment se știe că o persoană a fost rănită. Există, de asemenea, pagube provocate de resturi de rachete în două clădiri rezidențiale”, a declarat Viaceslav Gladkov, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Belgorod a acuzat Ucraina

El nu a spus cine crede că a tras rachetele, dar în trecut a acuzat forțele ucrainene de cealaltă parte a graniței din apropiere de atacuri similare.

Belgorodul se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov și a fost în mod repetat sub focuri de armă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în urmă cu un an.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.

Recent, la 6 martie, guvernatorul Viaceslav Gladkov, a raportat că cel puțin o persoană a fost rănită după ce forțele rusești au doborât trei rachete. În urma incidentului, resturi de rachete au căzut și au lovit liniile electrice în apropierea orașului Novy Oskol, deși nu se cunoaște încă amploarea totală a pagubelor.

Cu doar două săptămâni înainte, un avion de atac Su-25 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit în aceeași regiune, provocând moartea pilotului din cauza unei defecțiuni tehnice, potrivit unei declarații a Ministerului rus al Apărării, citată de BBC. Avionul încheiase o misiune de luptă și se întorcea la aerodromul său de origine din regiunea Belgorod când s-a prăbușit. Natura exactă a misiunii nu a fost dezvăluită.

Deși TASS a raportat inițial că pilotul a reușit să se ejecteze din aeronavă, declarația ulterioară a Ministerului rus al Apărării a confirmat că pilotul a murit. Avionul s-a prăbușit într-o zonă izolată, fără a provoca pagube la sol, iar informațiile preliminare sugerează că o defecțiune tehnică a provocat dezastrul, după cum precizează Interfax, citată de Reuters.

 Belgorod  este un centru industrial important

Belgorod este un oraș situat în vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina. Este centrul administrativ al regiunii Belgorod, o regiune care se întinde pe o suprafață de 27.100 de kilometri pătrați și are o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

Belgorod are o istorie bogată, care datează din secolul al X-lea, dovezile arheologice sugerând că zona a fost locuită de triburi slave cu mult înainte de sosirea mongolilor în secolul al XIII-lea. În secolul al XVII-lea, Belgorod a devenit o importantă fortăreață militară, servind drept bază pentru trupele rusești în timpul campaniilor lor împotriva Imperiului Otoman.

În prezent, Belgorod este un centru industrial important, cu accent pe producția de mașini, materiale de construcții și procesarea alimentelor. Orașul găzduiește, de asemenea, mai multe universități și instituții de cercetare, inclusiv Universitatea de Stat din Belgorod, care este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune universități din Rusia.

Având în vedere locația sa în apropierea graniței cu Ucraina, Belgorod a fost afectat de conflictul în curs de desfășurare din estul Ucrainei. În ultimii ani, regiunea a înregistrat o creștere a activității militare, inclusiv desfășurarea de trupe rusești și construirea de noi facilități militare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.