Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin se debarasează de Ramzan Kadîrov? Expert militar: „Ofițerii FSB l-au otrăvit”
Lumea la zi

Vladimir Putin se debarasează de Ramzan Kadîrov? Expert militar: „Ofițerii FSB l-au otrăvit”

Ramzan Kadîrov, Sursă foto: Pro TV
Sursă foto: Pro TV

Există speculații potrivit cărora Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, ar fi fost otrăvit de FSB și că în prezent primește tratament medical la Berlin, în Germania. Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a împărtășit acest punct de vedere în timpul unei transmisiuni în direct pe YouTube și a subliniat  că schimbările vizibile în aspectul lui Kadîrov confirmă ceea ce se zvonește de ceva timp privind starea sa de sănătate.

Deși informația necesită verificare, Jdanov consideră că toate dovezile susțin această afirmație.

A fost  Ramzan Kadîrov otrăvit?

„Ofițerii FSB l-au otrăvit. Potrivit unor semne, acestuia i-au cedat brusc rinichii, are insuficiență renală acută, care i-a provocat o creștere bruscă a greutății și umflarea corpului. Apropo, un avion sanitar a zburat de la Moscova săptămâna trecută, acesta fiind echipat pentru măsuri de resuscitare. Mai mult, în condiții de război, Europa a permis zborul acestei aeronave în spațiul său aerian”, a spus Oleg Jdanov.

Se pare că avionul lui Ramzan Kadîrov a traversat spațiul aerian al Belarusului și apoi a aterizat la Nürnberg, unde se află cea mai mare universitate din Europa, unde primește îngrijiri medicale, spune expertul.  La 3 martie, Bild, o publicație germană, a raportat că un renumit nefrolog din Emiratele Arabe Unite a zburat în Cecenia pentru a-l consulta pe Kadîrov. Omul de afaceri ruso-israelian Leonid Nevzlin a sugerat că otrăvirea ar putea fi cauza problemelor de sănătate ale liderului cecen și că Kadîrov nu mai are încredere în medicii ruși, potrivit unica.md.

Liderul cecen nu confirmă zvonurile

Potrivit unor surse, Ahmed Zakayev, care reprezintă cabinetul de miniștri al republicii cecene Icikeria, un guvern separatist nerecunoscut care pledează pentru independența față de Federația Rusă, susține că Ramzan Kadîrov nu se simte bine de o perioadă îndelungată și că a dezvoltat o dependență de medicamente, după cum relatează Libertatea. În plus, se afirmă că Ramzan Kadîrov, care susține invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, a trimis în trecut luptători pentru a sprijini operațiunile militare rusești din Siria și Georgia. De asemenea, liderul cecen este cunoscut pentru desfășurarea „kadyrovilor”, un grup de forțe speciale din Cecenia, pentru a lua parte la conflict.

Potrivit Grozny TV, în timpul unei transmisiuni în direct pe canalul său Telegram, la 17 ianuarie, liderul cecen a declarat că nu există nicio problemă de sănătate semnificativă cu care se confruntă și că se află doar „în concediu anual”, dar că participă în continuare la procese importante. Anul trecut, jurnaliștii de la Ukrainska Pravda au relatat că Ramzan Kadîrov a vizitat Emiratele Arabe Unite de 14 ori în decursul anului și că a dezvoltat o relație strânsă cu statul din Golf. Ramzan Kadîrov folosește frecvent o aeronavă Airbus A319, în valoare de 80 de milioane de euro, pentru a călători în Dubai, unde deține o vilă luxoasă în complexul de cinci stele Zabeel Saray Royal Residences din Palm Jumeirah. Cu ocazia celei de-a 46-a aniversări a sa, la 5 octombrie, el a anunțat prin intermediul canalului său Telegram că a fost promovat de președintele rus Vladimir Putin la gradul de general-colonel, care este al treilea cel mai înalt grad în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, după mareșal și general.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.