Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova anunță că a dejucat planul Rusiei de a destabiliza țara. Cum funcționa rețeaua coordonată de la Moscova
Lumea la zi

Republica Moldova anunță că a dejucat planul Rusiei de a destabiliza țara. Cum funcționa rețeaua coordonată de la Moscova

Drapel Republica Moldova
sursa foto: 999.md

Poliția Republicii Moldova a transmis duminică, 12 martie, informația că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a țării pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent sub acoperire în gruparea de diversioniști. Zeci de persoane implicate au fost arestate. Mai mult, agitatorii care se băteau cu forțele de ordine urmau să primească suma de 10.000 de dolari.

Viorel Cernăuțean, șeful Poliției moldovene, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile au avut mai multe informații despre un plan de destabilizarea a situației după infiltrarea agentului în rândul organizației dirijate de Moscova.

Sâmbătă, poliția explica faptul că are informaţii că la protestul planificat pentru 12 martie, adică chiar astăzi, se intenţionează organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordine în masă în contextul protestelor organizate duminică la Chișinău de către partidul condus de Ilan Şor.

Cum funcționa rețeaua coordonată de la Moscova

Conform informațiilor, cei implicați în această schemă de diversiune urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane, urmând să primească suma de 10.000 de dolari fiecare. Mai mult, în cadrul acțiunilor au fost implicate persoane atât din Republica Moldova, cât și din Rusia.

„(…) Poliția, de comun cu Procuratura, a stabilit câteva repere de lucru în contextul destabilizării, dezordinilor, care urmau să aibă loc în municipiul Chișinău. La acest capitol, pe lângă acțiunile multiple documentate anterior, organizatorii acestor evenimente au avut câteva obiective unde trebuiau să fie antrenate diferite categorii de persoane în contextul destabilizării. Unele legate de crearea haosului, altele – persoanele cu dizabilități care, în unele situații sunt și fără discernământ, trebuiau să realizeze anumite acțiuni. Cel mai grav este aceea că în acest proces sunt implicate servicii specializate din afara R. Moldova, care urmau și urmează să creeze planuri de destabilizare a ordinii și securității statului R. Moldova.

În perioada de lucru pe aceste compartimente, ca informație operativă în adresa Poliției au ajuns informații despre organizarea de către serviciile specializate din Rusia a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul țării noastre, în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv și pentru ziua de astăzi care urmează să se desfășoare (…). Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în toată această grupare a intrat în contact direct cu persoana atât din Federația Rusă, care se prezenta sub pseudonimul „Main Sandu”, care ulterior dirija acțiunile cu altă persoană cu cetățenie atât a R. Moldova, cât și cetățenie a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Rusia. Mai mult ca atât, acest cetățean venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit o dată în luna ianuarie în Moldova, unde și-a perfectat un alt pașaport, fiind schimbat în repetate rânduri numele de familie pe care îl deținea”, a explicat Viorel Cernăuțean, transmite ZDG.md.

Un rus coordona totul

O persoană din Rusia venită în Republica Moldova în data de 9 martie urma să coordoneze protestele violente ce urmau să aibă loc duminică. În urma operațiunii moldovenești au fost arestate 25 de persoane, 7 dintre ele fiind reținute.

„Urmau să fie organizate în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, care trebuiau pe anumite adrese în municipiul Chișinău să fie cazate. Iar această persoană venită din Rusia pe 9 martie avea obiectivul de a merge la fiecare adresă de a face instructajul, de a pregăti și prin comunicare directă cu persoana din Federația Rusă, care coordona toate măsurile și activitățile, să stabilească măsurile de mai departe (…). O să vedeți care erau sumele ce urmau a fi acordate persoanelor cu anumite însemne care trebuiau să stea în față și să asigure provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru alte persoane care trebuiau să vină din spate și să meargă la destabilizare. Sumele ajung pentru fiecare persoană până la 10 mii de dolari (…). Persoanele comunică foarte clar despre legăturile cu anumite forțe de opoziție din Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați, suport și acordul corespunzător (…). Persoanele respective erau racolate din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor (…).

Operațiunea s-a desfășurat ieri, 11 martie, unde au fost ridicate 25 de persoane și conduse la INI. Marea majoritate a început și conlucrează cu forțele de ordine, unde dau depoziții. 7 dintre acestea au fost reținuți ca lideri ai grupărilor respective (…). La fel, un lucru foarte interesant este faptul că această grupare de fapt atât de bine pregătită avea posibilitatea inclusiv de a perfecta diferite acte de identitate, vize de o calitate superioară, prin aplicări de scanere specializate anume în scopul ca aceste persoane să poate veni pe teritoriul R. Moldova sub paravanul diferitor vize ale altor state (…)”, a mai declarat șeful Poliției Naționale.

Pe 11 martie, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au declarat că dețin informația că pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, se intenționează „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. În acest context, IGP a solicitat organizatorilor și participanților „să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului”.

Maia Sandu, mesaj de încredere

Întrebată, sâmbătă, dacă există risc de destabilizare la protestul de duminică, preşedinta Maia Sandu a declarat că „de fiecare dată există asemenea riscuri”, relatează NewsMaker.md.

„De fiecare dată există asemenea riscuri, dar până acum instituţiile noastre au demonstrat că ştiu să ţină situaţia sub control. Am certitudinea că şi de acum încolo vor asigura ordinea publică”, a afirmat Maia Sandu.

Anterior, deputata Partidului ŞOR Marina Tauber anunţa că pe 12 martie protestatarii vor fi „şi mai mulţi” decât la protestele din 19 şi 28 februarie. De asemenea, potrivit unei declaraţii a Partidului ŞOR, manifestanţii vor cere guvernării să spună clar „Nu războiului în Moldova”, fără a preciza la ce se referă.