Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, populația și economia Siriei! Statul din Orientul Mijlociu, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume
Esential

Totul despre politica, populația și economia Siriei! Statul din Orientul Mijlociu, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume

Siria, Sanctuarul Sayeda Zeinab sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Acesta este un nou episod din serialul „Totul despre economiile lumii”. De această dată, în atenția noastră va fi luat statul din Orientul Mijlociu, Siria. De-a lungul anilor, economia Siriei a fost una destul de încercată din cauza situației politice din țară. Nici acum nu se pate spune că aceasta se află pe primele locuri în clasamentul economiilor mondiale. De asemenea, statul are o cultură și o istorie extrem de interesantă, mai ales că acesta găzduiește una dintre cele mai vechi civilizații din lume. În această regiune, au fost descoperite rămășițe umane care datează de acum aproximativ 700.000 de ani.

Siria este o țară situată pe coasta de est a Mării Mediterane, în sud-vestul Asiei. Zona sa include teritoriul din Platoul Sirian (Înălțimile Golan), ocupat de Israel din 1967. Zona actuală nu coincide cu Siria antică. În trecut, aceasta era fâșia de pământ fertil situată între coasta de est a Mediteranei și deșertul din nordul Arabiei. Capitala este Damasc se află pe râul Barada,  într-o oază la poalele muntelui Qasioun.

Harta Siriei Sursa foto: dreamstime.com

Harta Siriei, Sursa foto: dreamstime.com

După ce Siria și-a obținut independența în 1946, viața politică din țară a fost extrem de instabilă, în mare măsură din cauza neînțelegerilor dintre grupurile sociale, religioase și politice ale țării. În 1970, Siria a intrat sub conducerea autoritară a președintelui Hafez al-Assad, ale cărui obiective principale au fost realizarea securității naționale și a stabilității interne, dar și recuperarea teritoriului sirian pierdut în fața Israelului în 1967. Assad și-a angajat țara să se înarmeze foarte mult, ceea ce a supus bugetul național la mari presiuni, lăsând puține resurse pentru dezvoltare. După moartea lui Assad în 2000, fiul său Bashar al-Assad a devenit președinte. Chiar dacă a fost mult prea devreme pentru o reforma politică, Bashar al-Assad a continuat în cele din urmă stilul autoritar de guvernare al tatălui său, folosind armată siriană și serviciile de securitate pentru a înăbuși disidența politică. Tensiunile interne îndelung reprimate au dus la izbucnirea Războiului civil sirian în 2011.

Siria, un cumul de etnici

Poporul sirian a evoluat de la mai multe origini pe o perioadă lungă de timp. Influența etnică greacă și romană a fost neglijabilă în comparație cu cea a popoarelor semitice din Arabia și Mesopotamia: arameeni, asirieni, caldeeni și canaaniți. Mai târziu, turcii au influențat structurile politice și economice, dar nu au reușit să producă nicio schimbare notabilă în caracterul arab dominant al poporului sirian.

Există o corespondență aproximativă între grupările etnice și lingvistice, deși unele grupuri au fost parțial asimilate de majoritatea arabă, care include populația beduină a țării. O minoritate kurdă locuiește, de asemenea, în Siria. O mare parte a acestei populații kurde este vorbitoare de limbă arabă și locuiește în nord-estul țării. Populația armeană a statului poate fi împărțită în două grupuri: primii coloniști, care au fost mai mult sau mai puțin arabizați, și imigranții de mai târziu, care au sosit după Primul Război Mondial și care și-au păstrat identitatea și limba. Turkmenii se amestecă liber cu kurzii și arabii, dar nu și-au pierdut deloc identitatea etnică în unele sate din nord. Asirienii vorbitori de siriană care au imigrat în Siria din Irak ca refugiați în anii 1930 s-au asimilat rapid, datorită căsătoriilor mixte și migrației către orașe.

Copii din tabăra de refugiați Atmeh, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Copii din tabăra de refugiați Atmeh, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Marea majoritate a populației vorbește limba arabă. Alte limbi vorbite în Siria sunt kurda, vorbită în nord-estul și nord-vestul extrem; armeana, vorbită în Alep și în alte orașe mari și turca, vorbită în satele de la est de Eufrat și de-a lungul graniței cu Turcia. Adyghianul, o limbă kabardiană este, de asemenea, vorbită de o minoritate a populației. Engleza și franceza sunt înțelese, în special în centrele urbane și în rândul persoanelor educate.

Religiile din Siria

Majoritatea covârșitoare a populației este formată din musulmani. Musulmanii sunniți reprezintă aproximativ trei pătrimi din populația musulmană a Siriei și sunt majoritari peste tot în țară, cu excepția sudului As Suwayda și a guvernoratului Latakia din nord.  Alauismul este următorul grup ca mărime. Majoritatea trăiesc în guvernoratul Latakia sau în guvernoratele Homs și Hama. Cea mai mare parte a populației druze din țară trăiește în guvernoratul As Suwayda, iar restul în Damasc, Alep și Al-Qunayṭirah.

Musulmani rugându-se în moschee, Siria Sursa foto: dreamstime.com

Musulmani rugându-se în moschee, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Creștinii constituie aproximativ o zecime din populația siriană. Aceștia sunt împărțiți în mai multe biserici, printre care se numără greco-ortodoxă, greco-catolică, ortodoxă siriană, catolică armeană, apostolică armeană (ortodoxă), catolică siriană, maronită, protestantă, nestoriană, latină și caldeeană. Există, de asemenea, o populație evreiască foarte mică, restul a ceea ce a fost cândva o comunitate înfloritoare înainte de a fi supusă unor limitări privind călătoriile, angajarea și alte restricții impuse de guvernul sirian. În urma presiunilor internaționale exercitate asupra Siriei pentru a le permite să părăsească țara, o mare parte din populația evreiască a ales să emigreze la sfârșitul secolului al XX-lea; mulți au ales să se stabilească în New York City.

Regiunile și așezările siriene

Cele patru regiuni tradiționale ale statului din Orientul Mijlociu sunt fâșia de coastă, munții, stepa cultivată și stepa deșertică. Pe coastă, câmpiile aluvionare fertile sunt cultivate intensiv atât vara, cât și iarna. În această regiune se află cele două porturi principale ale Siriei, Latakia și Tartus (Ṭarṭūs).

Zona din jurul Munților Al-Anṣariyyah din nord-vest este singura regiune dens împădurită. Este vechea fortăreață a Nusayris (Nuṣayrīs), sau Alauism (ʿAlawites), care formează o sectă a islamului șiit. Resursele economice ale munților sunt prea slabe pentru a satisface nevoile unei populații în continuă creștere. Din această cauză, există o migrație către Depresiunea Ghab și orașele de coastă.

Regiunea de stepă cultivată constituie principala zonă cultivată cu grâu. Agricultura este practicată intensiv de-a lungul malurilor râurilor. Unele dintre cele mai importante orașe siriene: Damasc, Alep, Homs, Ḥamah și Qamishli (Al-Qāmishlī) sunt situate în această zonă.

Lataki, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Lataki, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Țara aridă de stepă deșertică este domeniul natural al nomazilor și seminomazilor. Oile pasc până la începutul verii, când apa devine rară, după care ciobanii își conduc turmele fie spre vest, în stepa cultivată, fie pe dealuri. În zonă se aflau odinioară oaze care serveau drept orașe de caravană pe ruta comercială care unea Mesopotamia și Oceanul Indian cu țările mediteraneene. Cel mai faimos dintre aceste orașe este Palmyra (Tadmur), la marginea nordică a deșertului sirian. Cea mai importantă caracteristică a regiunii este râul Eufrat.

Apa decide așezarea rurală

În zonele de așezări rurale tradiționale, alegerea locului de amplasare a satului este determinată, de obicei, de disponibilitatea apei. Cu toate acestea, unele dintre satele din Munții Al-Anṣariyyah au acordat prioritate cerințelor de apărare și fortificare. Locuințele sătești stau foarte aproape unele de altele, iar străzile satului sunt extrem de înguste. De obicei, există o mică comună centrală dominată de un minaret, care este un turn înalt atașat unei moschei din care populația este chemată la rugăciune. De obicei, există câteva magazine mici care conțin articole fabricate în orașe sau localități.

În zonele rurale, munca se desfășoară în funcție de ritmul sezonier al agriculturii. În general, femeile participă la o mare parte din munca agricolă. Utilajele agricole, introduse pe scară largă după cel de-al Doilea Război Mondial, au provocat șomaj și au împins mulți săteni spre orașe.

Încercările de a restricționa beduinii au avut loc în timpul dominației otomane și au fost reluate ulterior de către francezi, care inițial au încurajat autonomia acestora. Aceste eforturi au continuat și după independența Siriei în anii 1940. În 1958, terenurile din deșertul sirian, care reprezentau aproximativ patru cincimi din teritoriul sirian, au fost naționalizate. Exploatațiile tribale nu au mai fost recunoscute de stat. Pășunile au fost ruinate și cantități uriașe de oi și cămile au fost pierdute în seceta masivă din 1958-61, care a devastat mulți beduini sirieni. Mulți au fost nevoiți să caute locuri de muncă în centrele urbane, iar unii nu s-au mai întors la stilul de viață pastoral după ce seceta s-a încheiat.

Alții, însă, au devenit parteneri cu comercianții urbani care au sponsorizat repopularea turmelor lor. Odată cu activarea programelor sponsorizate de stat, activitatea pastorală a fost relansată, deși într-o formă nouă: furaje subvenționate și fântâni forate de guvern au fost folosite pentru hrănirea turmelor. Migrația a devenit din ce în ce mai individualizată, iar eforturile pastorale au devenit mai orientate spre piață.

Damasc, principalul centru de educație, cultură și industrie

Zece secole de dominație greacă și romană au lăsat o amprentă urbană încă vizibilă în orașele Latakia, Tadmur și Buṣrā al-Shām (vechea Bostra). Tradiția urbană a islamului apare în orașe precum Damasc și Alep. Continuarea vechilor interese comerciale și religioase a permis orașelor să își mențină supremația economică și culturală sub cele patru secole de dominație otomană. După o perioadă de urbanizare rapidă în anii 1950 și 1960, migrația de la mediul rural la cel urban s-a atenuat într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, deosebirile dintre zonele rurale și cele urbane, deși reduse pe mai multe fronturi, au persistat în secolul XXI și au contribuit la mișcarea continuă a sirienilor dinspre zonele rurale spre cele urbane.

Capitala națională este Damasc. Aceasta nu este doar sediul național al guvernului și al comunității diplomatice, ci și principalul centru de educație, cultură și industrie. În plus, servește drept centru de marketing pentru centrul Siriei și produce produse artizanale tradiționale, cum ar fi brocarturi, lemn gravat, ornamente din aur și argint și covoare. Este bine deservită de facilități de transport și de utilități publice.

Situat între râurile Orontes și Eufrat, Alep, cel mai mare oraș din Siria, este un centru comercial și de industrie ușoară. Orașul este bine deservit de drumuri și căi ferate și este înconjurat de o zonă specializată în producția de ovine pentru piața din Damasc și din alte țări. Portul mediteraneean Latakia este înconjurat de o regiune agricolă bogată și conține o anumită industrie. Datorită poziției sale la malul mării, orașul este un centru turistic important.

Spital distrus în Alep, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Spital distrus în Alep, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Homs este situat în mijlocul unei câmpii fertile la est de râul Orontes. Este un centru al sistemelor rutiere și feroviare ale țării. Ḥama, la nord-est de Homs, este străbătut de râul Orontes. Acesta conține livezi irigate și este un centru comercial agricol. Există, de asemenea, o industrie ușoară. În 1982, forțele armate siriene au distrus centrul orașului atunci când au zdrobit o revoltă locală împotriva guvernului.

Speranță de viață mare, pe timp de război

Populația Siriei crește într-un ritm ceva mai mare decât media mondială. Rata de natalitate a țării este mai mare decât cea a majorității țărilor vecine și este, de asemenea, mai mare decât media mondială. Speranța de viață în Siria este cu mult peste media mondială. La începutul secolului XXI, populația Siriei era, în general, destul de tânără. Aproape o treime dintre sirieni aveau sub 15 ani și mai mult de un sfert aveau între 15 și 30 de ani.

Copii sirieni la școală în Atmeh, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Copii sirieni la școală în Atmeh, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Doar aproximativ jumătate din suprafața țării poate susține populația. Cea mai mare parte dintre locuitori se află în centrele urbane ale țării. Stepa deșertică, care are cea mai mică densitate a populației din țară, este locuită în mare parte de beduini și de locuitori ai oazelor. Densitatea populației variază considerabil în restul țării și este cea mai mare în nord-vest și sud-vest și în nord-est. De asemenea, este destul de ridicată de-a lungul malurilor râurilor.

Conflictele regionale au afectat modelele de migrație din țară. O mare parte din populația din Înălțimile Golan a fost expulzată în alte părți ale Siriei după ce Israelul a preluat controlul asupra regiunii în 1967. Mulți dintre ei, împreună cu descendenții lor, continuă să fie strămutați în interiorul țării. După crearea Israelului și primul dintre războaiele arabo-israeliene, aproximativ 80.000 de arabi palestinieni și-au găsit refugiu în Siria în 1948. Se estimează că această populație s-a extins de atunci la peste 400.000 de persoane. De asemenea, odată cu izbucnirea războiului din Irak în 2003, Siria a absorbit peste un milion de refugiați irakieni.

Refugiați sirieni în barcă pe mare Lesvos Grecia, Sursa foto:dreamstime.com

Refugiați sirieni în barcă pe mare Lesvos, Grecia, Sursa foto:dreamstime.com

Procesul de transformare socialistă sub conducerea Partidului Baʿath și, mai puțin riguros, sub conducerea președintelui Hafez al-Assad a fost cauza multor tulburări sociale, politice și economice. Acesta a dus la emigrarea persoanelor înstărite și a unor minorități religioase. Un număr tot mai mare de muncitori și profesioniști au părăsit țara începând cu anii 1950 pentru alte țări arabe, Statele Unite și Europa de Vest. Această mișcare a provocat o scurgere alarmantă a forței de muncă siriene.

Economia Siriei, controlată de Guvern

Socialismul a devenit politica economică oficială în 1963. De atunci, tendința a fost de transformare socialistă și industrializare. În comerț, controlul statului se limitează în principal la operațiunile de schimb valutar. Întreprinderile private mici și cooperativele sunt încă în funcțiune, iar comerțul cu amănuntul face încă parte din sectorul privat, în ciuda concurenței din partea cooperativelor de consum din marile orașe. Guvernul controlează cele mai vitale sectoare ale economiei țării și reglementează afacerile private. Statul exploatează rafinăriile de petrol, marile centrale electrice, căile ferate și diverse unități de producție. Economia Siriei se află undeva la coada economiilor mondiale având în vedere tot procesul prin care a trecut de-a lungul anilor.

Guvernul încurajează economiile private prin plata unor dobânzi mai mari la depozite și prin garantarea investițiilor cetățenilor din alte țări arabe. Există restricții severe asupra tuturor importurilor de lux. În același timp, se depun eforturi susținute pentru a mobiliza potențialul economic, pentru a combate subocuparea forței de muncă și pentru a descuraja emigrarea. În ciuda pașilor modești spre privatizare din 1990, guvernul a ezitat în mare măsură să continue liberalizarea economică a Siriei, temându-se de potențialul său de a pune în pericol stabilitatea politică.

Banii din Siria, Sursa foto dreamstime.com

Banii din Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Agricultura susține economia Siriei

Agricultura constituie o sursă importantă de venit. Aceasta oferă locuri de muncă pentru aproximativ un sfert din populație, inclusiv pentru o proporție semnificativă de orășeni. Grâul este cea mai importantă cultură alimentară, deși producția sa este în mod constant supusă unor mari fluctuații ale precipitațiilor. Producția de sfeclă de zahăr este, de asemenea, semnificativă. Orzul, porumbul și meiul sunt celelalte cereale importante. Bumbacul este cea mai mare și cea mai sigură cultură de export. Lintea este un aliment important pe plan intern, dar și extern. Alte  produse sunt roșiile, cartofii, pepenii și ceapa. Măslinele, strugurii și merele sunt cultivate la altitudini mari, în timp ce citricele sunt cultivate de-a lungul coastei. Tutunul de calitate superioară este cultivat în zona din jurul orașului Latakia. Creșterea animalelor, inclusiv a oilor, vitelor, cămilelor și păsărilor de curte, este, de asemenea, o activitate agricolă importantă.

Pădurile reprezintă un procent foarte mic din suprafața totală a țării. Cea mai mare parte a lemnului din țară trebuie să fie importată. Numărul mic de pescari sirieni utilizează bărci de dimensiuni mici și medii. Captura anuală de pește include sardine, ton, mreană, ton, tunny, precum și mușuroi roșu și gri.

Producția de gaze naturale din statul din Orientul Mijlociu, pe o scară ascendentă

Principalele cariere de calcar din Siria sunt situate la nord și la vest de Damasc, în special în apropierea orașului Alep, care la rândul său este construit din calcar. Bazaltul, utilizat pentru pavajul drumurilor, este extras în zone precum cele din apropierea orașelor Homs și Alep. Marna este folosită în industria cimentului; principalele cariere se află în apropierea Damascului și Alepului și la Al-Rastan. Minereul de fosfat este exploatat în zonele din apropierea Palmyrei, iar sarea gemă este extrasă din regiunea din mijlocul Eufratului. De asemenea, se exploatează asfalt și ghips, iar sarea de masă este produsă din lacurile de sare. Siria are rezerve dispersate de crom și mangan.

Petrolul în cantități comerciale a fost descoperit pentru prima dată în nord-estul țării în 1956. Printre cele mai importante câmpuri petroliere se numără cele de la Suwaydiyyah, Qaratshuk și Rumaylan, lângă Dayr al-Zawr. Aceste câmpuri reprezintă o extensie naturală a câmpurilor irakiene de la Mosul și Kirkūk. Petrolul a devenit principala resursă naturală și principalul export al Siriei după 1974. Cu toate acestea, producția a atins un vârf la mijlocul anilor 1990, înainte de a începe un declin constant. Gazele naturale au fost descoperite la câmpul de la Jbessa în 1940. De atunci, producția de gaze naturale din Siria s-a extins, formând un important export de energie. În plus, unele dintre centralele electrice pe bază de petrol din țară au fost transformate pentru a funcționa cu gaze naturale, eliberând mai mult petrol sirian pentru export, acest lucru influențând automat și economia Siriei.

Fosfații brute au fost descoperiți în 1962. Unele dintre cele mai bogate straturi se află la Khunayfis, Ghadīr al-Jamal și Wadi Al-Rakhim. Minereul de fier se găsește în regiunea Zabadānī. Asfalt a fost găsit la nord-est de Latakia și la vest de Dayr al-Zawr.

Principala sursă de energie a Siriei provine din rezervele locale de petrol. De asemenea, și rezervele de gaze naturale sunt o resursă extrem de importantă pentru statul din Orientul Mijlociu. Electricitatea este generată în mare parte de centrale termice alimentate cu gaze naturale sau petrol. Cu excepția Eufratului, râurile care traversează Siria produc doar cantități mici de energie hidroelectrică. Există stații hidroelectrice mici, cum ar fi cele de pe râurile Orontes și Barada, dar și o dezvoltare hidroelectrică mai mare la barajul Eufratului de la Ṭabaqah, inaugurat în 1978. Cu toate acestea, întreținerea insuficientă a barajului, împreună cu utilizarea turcilor în amonte și precipitațiile imprevizibile, au scăzut productivitatea.

Datorită, în parte, inițiativelor de industrializare din ce în ce mai mari de la sfârșitul secolului al XX-lea, aprovizionarea cu energie electrică a Siriei a avut dificultăți în a satisface cererea. La începutul secolului XXI, au fost finalizate mai multe termocentrale noi, lucru ce a atenuat în mare măsură penuria. Având în vedere creșterea cererii, a continuat să fie necesară o extindere suplimentară a infrastructurii, cu toate că a reușit să exporte energie electrică către unii dintre vecinii săi, inclusiv Irak și Liban.

Exportul de bumbac, stâlp de susținere pentru economia Siriei

Textilele din lână, bumbac și nailon sunt cele mai importante produse manufacturate din Siria, iar fabricile se află în principal în Alep, Damasc, Homs și Ḥama. Se produce, de asemenea, mătase naturală. Importante sunt și industriile de inginerie tehnică, cele mai multe dintre acestea fiind situate în Damasc. Printre produsele de inginerie chimică și industrială se numără cimentul; geamurile, sticlele și ustensilele din sticlă; produsele farmaceutice; placajul și bateriile.

Plantații de bumbac, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Plantații de bumbac, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Industria de prelucrare a alimentelor produce sare, uleiuri vegetale, turte de bumbac, conserve de fructe și legume, tutun și o varietate de produse lactate. Alte industrii includ prepararea superfosfaților și a ureei și rafinarea petrolului.

Cele mai multe dintre manufacturile tradiționale realizate manual oțelul matrițat, săbii și lame, lucrări din alamă și cupru, gravuri în lemn, ornamente din aur și argint, intarsii din mătase, brocarturi din mătase au scăzut de la introducerea prelucrării industriale.

Finanțele Siriei

Banca Centrală a Siriei emite moneda națională, lira siriană, și exercită controlul asupra tuturor celorlalte bănci care operează în țară. Banca Comercială a Siriei finanțează comerțul, comercializează produse agricole și efectuează operațiuni de schimb valutar. Banca imobiliară finanțează industria construcțiilor și efectuează toate operațiunile bancare obișnuite. O bancă de dezvoltare industrială finanțează sectorul industrial privat, în timp ce o bancă agricolă acordă împrumuturi fermierilor și cooperativelor agricole. Banca de credit popular acordă împrumuturi micilor producători, artizanilor și cooperativelor de producție. Există o companie de asigurări naționalizată. Începând cu anul 2000, au fost înființate o serie de mici bănci private, ca parte a abordării treptate a reformei economice liberale. O bursă de valori, Damascus Securities Exchange, a fost deschisă oficial pentru tranzacționare la Damasc în 2009.

În timpul Războiului Rece, Siria a primit asistență financiară și tehnică gratuită sau la rate minime ale dobânzii din partea unor țări socialiste precum China, Bulgaria și Uniunea Sovietică. Statul din Orientul Mijlociu a continuat să primească ajutor în condiții favorabile din partea Chinei și în secolul XXI. La sfârșitul secolului al XX-lea, Siria a primit sume substanțiale din partea Arabiei Saudite și a Kuweitului pentru sprijinul acordat în Războiul din Golful Persic (1990-1991); un ajutor cu condiții mai stricte a fost solicitat de Franța și de alte țări occidentale.

Timbrul emis în Siria arată Banca Centrală a Siriei, Sursa foto: dreamstime.com

Timbrul emis în Siria arată Banca Centrală a Siriei, Sursa foto: dreamstime.com

Siria, statul cu un PIB prăbușit

Siria are o balanță comercială nefavorabilă, iar pierderea de venituri din străinătate în timpul războiului civil sirian a dus la prăbușirea PIB-ului. Înainte de război, deficitul comercial era compensat de veniturile din turism, de returnările din comerțul de tranzit, de ajutorul extern și de veniturile sirienilor din străinătate. Mărfurile din Turcia, China, Egipt și Rusia reprezintă cea mai mare parte a importurilor Siriei. Principalele articole de import includ mașini industriale și agricole, autovehicule și accesorii, produse farmaceutice, alimente și țesături. Libanul consumă o proporție semnificativă din exporturile siriene, care includ petrol, fosfați, bumbac egrenat, semințe de bumbac, orz, linte, bumbac și țesături de lână, fructe uscate, legume, piei și lână brută. Alți cumpărători importanți ai exporturilor sunt Irakul, Arabia Saudită, Turcia, Egiptul și Iordania. Comerțul exterior este reglementat de către stat.

Sectorul serviciilor din Siria contribuie în mare măsură la venitul general al țării, iar la începutul secolului XXI acest sector angaja aproximativ jumătate din forța de muncă a țării. Siria atrage turismul cu o bogată comoară de atracții istorice care include ruine antice și clasice, situri religioase musulmane și creștine, precum și arhitectura islamică cruciată și medievală; unele dintre acestea au fost desemnate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Cei mai mulți turiști provin din țările arabe, Iran și Turcia, atrași de climatul relativ blând de vară al Siriei și de divertismentul popular. O proporție mult mai mică de turiști provin din Europa și Statele Unite. Privatizarea sectorului turismului a stimulat creșterea veniturilor în anii 1990. De la începutul anilor 2000, privatizarea în domeniul imobiliar, al asigurărilor și al comerțului a jucat un rol mai important în stimularea creșterii.

Forța de muncă din Siria

Federația Generală a Muncitorilor a fost înființată în 1938 și a crescut enorm în putere și în sfera de acțiune. Compusă numai din angajați din industrie, este reprezentată în consiliile industriale și este responsabilă pentru o gamă largă de servicii sociale. Există, de asemenea, o federație pentru artizani și lucrători profesioniști, precum și asociații pentru profesii liberale și o Federație Generală a Fermierilor. Sindicatele sunt obligate să se organizeze în cadrul Federației Generale a Sindicatelor, controlată de Baʿath.

Legislația muncii stabilește limitele salariului minim, interzice munca copiilor și organizează relațiile dintre lucrători și angajatori. Însă condițiile economice și sociale, precum și amploarea șomajului fac ca aplicarea riguroasă a legii să fie impracticabilă. Angajații din industria grea primesc cele mai mari salarii industriale, iar lucrătorii din industria textilă cele mai mici. Angajații de la stat au mai multă siguranță a locului de muncă. Cea mai mare parte a salariului mediu este, în general, cheltuită pentru locuință și hrană.

Capre din Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Capre din Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Veniturile fiscale reprezintă mai mult de o treime din veniturile guvernamentale. Impozitele indirecte, care produc cele mai multe venituri fiscale, sunt percepute asupra produselor industriale, a vămilor, a exporturilor și a domeniilor de stat. Impozitele directe sunt percepute pe salarii, capitalul circulant, animale și transferul de proprietate.

Infrastructura, extrem de bine dezvoltată

Rețeaua rutieră siriană este principalul mijloc de transport de mărfuri și pasageri. Printre drumurile principale se numără autostrada dintre Damasc și Alep și drumul dintre Damasc și Bagdad.

Căile ferate siriene sunt bine dezvoltate. O linie nordică merge spre nord-est de la Alep în Turcia și apoi spre est de-a lungul graniței până la Al-Qāmishlī, unde traversează extremitatea nord-estică a Siriei în drum spre Bagdad. Calea ferată Hejaz merge de la Damasc la Amman, iar o alta merge de la Alep la Tripoli. Alep și Damasc sunt, de asemenea, legate prin calea ferată. Linii mai mici circulă între Homs și Liban și între Beirut și Damasc. O cale ferată circulă, de asemenea, din Latakia spre Alep, Al-Ḥasakah (trecând pe lângă barajul Eufratului) și Al-Qāmishlī. O altă linie se întinde spre nord-vest de la Alep până la granița cu Turcia la Maydān Ikbiz. De la Homs, o linie merge spre vest până la portul Tartus, iar o linie merge, de asemenea, spre est până la minele de fosfați de lângă Tadmur, deschizând interiorul deșertului către Marea Mediterană.

Damasc, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Damasc, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Principalele porturi ale țării, Latakia și Tartus, au fost construite după independență. Latakia are două debarcadere principale, precum și debarcadere și depozite. Comerțul portuar a fost diminuat de închiderea graniței siriene cu Irakul la începutul anilor 1980, deși odată cu redeschiderea graniței la sfârșitul anilor 1990, transporturile către Irak în cadrul programului „Petrol contra hrană” al Organizației Națiunilor Unite (ONU) au impulsionat industria navală siriană.

Siria are aeroporturi internaționale la Damasc și Alep. De asemenea, în întreaga țară sunt distribuite mai multe aeroporturi interne, inclusiv la Al-Qāmishlī, Latakia, Dayr al-Zawr și Tadmur. Serviciile internaționale conectează Siria cu țările arabe, cu alte țări asiatice și europene. Serviciile interne și internaționale sunt asigurate de către Syrian Arab Airlines.

Drepturi constituționale, suprimate de președinte

Constituția din 1973 declară că Siria constituie o parte integrantă a patriei arabe. Totodată, puterea legislativă aparține poporului și că libertatea de exprimare și egalitatea în fața legii sunt garantate. Cu toate acestea, aplicarea acestor principii nu a fost temeinică. În special de la sfârșitul anilor 1970, drepturile garantate prin constituție au fost tot mai mult reprimate sub conducerea președintelui Hafez al-Assad.

Siria este o republică unitară pluripartidistă cu o singură cameră legislativă. Conducerea regională (siriană) a Partidului Arab Socialist Baʿath (Renașterea) alege șeful statului, care trebuie să fie musulman, și numește cabinetul, care exercită atât puteri legislative, cât și executive. Puterea legislativă este încredințată Consiliului Popular, ai cărui membri sunt aleși prin vot popular pentru mandate de patru ani. Partidului Baʿath i se garantează prin constituție o majoritate absolută.

Siria este împărțită în guvernorate, districte și subdistricte. Guvernatorii, sau muḥāfiẓūn, se bucură de o anumită putere în cadrul diviziunilor lor administrative, dar guvernul local este centralizat și depinde de ministrul de interne din guvernul național.

Principiile dreptului sirian și ale echității derivă în principiu din jurisprudența islamică și din codul civil francez. Instanțele sumare judecă cauze civile, comerciale și penale. Sediul fiecărui district administrativ dispune de un tribunal de primă instanță pentru cauzele penale. Capitala fiecărui guvernatorat are, de asemenea, o curte de apel. Damascul găzduiește o curte superioară de apel și o curte constituțională, precum și un tribunal militar și tribunalul muftiului pentru menținerea legii islamice. Diferite secte nemusulmane au fiecare propriile instanțe cu jurisdicție în cauzele privind statutul personal.

Cea mai mare parte a autorității este exercitată de Partidul Baʿath Arab Socialist, aflat la putere. De la înființarea sa în anii 1940, partidul a suferit schimbări interne radicale ca urmare a loviturilor de stat succesive și a luptelor interne pentru putere. Acesta are organizații filiale în multe țări arabe, fiecare condusă de propria conducere regională. Organele de administrație sunt Comandamentul național, Comandamentul regional și Consiliul popular. Acesta din urmă funcționează ca un organ legislativ. Conducerea națională supremă este compusă din reprezentanți ai fiecărei filiale regionale, care sunt aleși de propriile congrese de partid. Conducerea regională pentru Siria este cea mai înaltă autoritate din țară, dar este subordonată conducerii naționale. Puterea efectivă rezidă în președinție. Toate partidele politice sunt oficial legate între ele sub denumirea de Frontul Național Progresist, care este dominat de Partidul Baʿath.

Deși Siria are sufragiu universal pentru adulți, alegerile nu sunt, în general, considerate libere și corecte de către observatorii internaționali. Femeile au posibilitatea de a participa la sistemul politic și au ocupat o serie de funcții, iar la începutul secolului XXI aproape o optime din membrii parlamentului erau femei. Alauismul, una dintre minoritățile religioase siriene, a dominat politica siriană începând cu anii 1960.

Securitatea și sănătatea unui stat aflat în război

Serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații adulți. Studenții beneficiază de amânări. Serviciul militar oferă educație și pregătire generală, tehnică și militară. Armata este cel mai mare contingent al forțelor armate siriene și este responsabilă pentru apărare, lucrări publice, construcții de drumuri și sănătate publică. Există, de asemenea, o forță aeriană, o mică marină și unități de rezervă pentru toate cele trei ramuri. Organizațiile de gherilă arabe palestiniene operează din Siria și au facilități de antrenament în această țară.

Majoritatea bolilor endemice din Siria au fost eliminate. Facilitățile de sănătate includ spitale și sanatorii de stat și private, precum și spitale și clinici ambulatorii ale forțelor armate. Există, de asemenea, o serie de clinici publice și private de ambulatoriu, precum și centre de îngrijire a mamei și copilului, de combatere a tuberculozei, de eradicare a malariei și de sănătate rurală. Mortalitatea infantilă este cauzată în principal de rujeolă și de boli ale sistemului digestiv și respirator. Tuberculoza și trahomul sunt larg răspândite, în special în rândul beduinilor, al țăranilor și al locuitorilor din zonele urbane mai sărace.

Tancuri din Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Tancuri din Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Condițiile de sănătate și de igienă în orașe și în satele mai mari sunt în general satisfăcătoare. Aproape toate casele, clădirile și locurile publice sunt alimentate cu apă curentă. Fiecare municipalitate își întreține străzile și colectează deșeurile în mod regulat. Deși guvernul a oferit stimulente pentru ca medicii să deservească zonele rurale, serviciile medicale sunt distribuite inegal, majoritatea medicilor fiind concentrați în orașele mari.

Ministerul Protecției Sociale și al Muncii este împuternicit să găsească locuri de muncă pentru șomeri și să distribuie alocații în numerar acestora. De asemenea, ministerul încurajează activități pentru tineret precum atletismul, cercetașii, campaniile de alfabetizare și organizarea de cooperative. Guvernul acordă subvenții substanțiale societăților private de asistență socială.

Rata ridicată a natalității în Siria a dus la fragmentarea terenurilor familiale în loturi din ce în ce mai mici și a redus nivelul de trai al multor locuitori din mediul rural.

Locuințele sirienilor se prăbușesc

Casele vechi din Damasc sunt construite din cărămizi moi necoapte, lemn și piatră. Clădirile contemporane sunt construite din beton, în timp ce piatra cioplită este rezervată pentru clădirile oficiale, moschei și biserici.

Ritmul schimbării de la o economie agricolă la o economie industrială și migrația care a însoțit-o către orașe au dus la o lipsă acută de locuințe. Agravând această penurie, tinerii adulți de sex masculin care migrează din zonele rurale către orașe rup din ce în ce mai mult tradiția, părăsind casele părintești pentru a se muta la casele proprii. Ministerul Afacerilor Municipale și Rurale se ocupă de construcția de blocuri de locuințe cu venituri mici în orașe

Educație și cultură

Aproximativ patru cincimi din populația siriană este alfabetizată. Școlarizarea, care începe la vârsta de șase ani, este împărțită în șase ani de învățământ primar obligatoriu, trei ani de învățământ secundar inferior și trei ani de învățământ secundar superior. Școlile secundare inferioare și superioare oferă programe de studii generale, care pregătesc elevii pentru intrarea la universitate sau profesionale. Școlile secundare sunt deschise tuturor elevilor din ciclul primar care doresc să își continue educația. În acest cadru, se acordă o atenție sporită învățământului tehnic. Universitatea din Damasc, fondată în 1923, este cea mai veche universitate din țară. Printre alte universități se numără Universitatea din Alep (1960), Universitatea Tishrīn (1971) din Latakia și Universitatea Al-Baʿath (1979) din Homs. Toate nivelurile de educație au fost extinse substanțial începând cu 1963.

Cultura siriană contemporană îmbină elemente arabe, mediteraneene și europene. Sirienii sunt foarte interesați de politica și cultura internațională, pe care mulți dintre ei le urmăresc prin intermediul programelor naționale de radio și televiziune, precum și a celor transmise din alte țări din Orientul Mijlociu și din Europa. Ministerul Culturii și Orientării Naționale a fost activ în direcționarea și promovarea vieții culturale a națiunii. Un obiectiv important a fost afirmarea caracterului național arab în fața influențelor culturale străine.

Viața cotidiană și obiceiurile sociale ale Siriei

Familia este inima vieții sociale siriene. Vizitele frecvente și schimburile de invitații la masă între membrii familiei fac parte integrantă din viața de zi cu zi. Deși căsătoriile aranjate în mod oficial sunt din ce în ce mai puțin frecvente, părinții exercită în mod obișnuit o autoritate decisivă în aprobarea sau respingerea unei partide. Căsătoriile cu membri ai propriei religii reprezintă norma. Bărbații musulmani se pot căsători cu femei nemusulmane, însă invers este interzis. Căsătoriile interconfesionale între creștini sunt legale, dar necesită permisiunea ambelor confesiuni. Relațiile de vecinătate și prieteniile între membrii de religii diferite sunt frecvente în orașele siriene.

O expresie vizibilă a eclectismului cultural al Siriei este demonstrată de gama de stiluri vestimentare: în timp ce unele femei aleg cele mai recente mode europene, altele sunt complet acoperite cu un văl. Bărbații mai în vârstă în pantaloni negri tradiționali largi contrastează cu tinerii care poartă stiluri occidentale.

Musulmanii sirieni respectă sărbătorile religioase majore ale Ramadanului, „Festivalul ruperii postului”, care marchează sfârșitul Ramadanului și „Festivalul Sacrificiului”, care marchează punctul culminant al pelerinajului anual la Mecca. Creștinii sirieni celebrează liber sărbătorile de tradiție creștină, inclusiv Crăciunul și Paștele.

Alep, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Alep, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Bucătăria siriană utilizează o gamă largă de ingrediente și stiluri de preparare. Condimentele sunt adesea prezentate în mod proeminent. Kibbeh, coji de bulgur- grâu crăpat tăiate în formă de biluțe sau de romburi plate și tăiate în formă de diamant, umplute cu carne tocată de vită sau de miel, condimente și nuci de pin, sunt foarte apreciate, adesea servite cu iaurt. Frunzele de viță-de-vie sunt umplute cu amestecuri condimentate de carne de miel sau de vită și orez și fierte la foc mic cu suc de lămâie. Există, de asemenea, variante care folosesc frunze de varză și un bulion de lămâie și roșii. Plăcintele cu carne și plăcintele cu spanac sunt, de asemenea, apreciate, iar fructele, legumele și cerealele sunt alimente de bază în mâncărurile siriene. Pâinea plată, brânzeturile, salatele și măslinele sunt deseori un element fix al mazzah (mezes), un sortiment de mâncăruri mai mici servite împreună. Produsele de patiserie siriene, dintre care unele necesită o îndemânare substanțială pentru a fi preparate, sunt de o mare varietate.

Arta, sub interdicția islamului

Reprezentarea artistică a vieții umane sau animale este interzisă de islam, iar până la Primul Război Mondial. Arta figurativă publică din Siria s-a limitat la desene geometrice, vegetale și animale, așa cum se manifestă în arta arabescului și a caligrafiei, care împodobesc majoritatea palatelor și moscheilor. După Primul Război Mondial, desenul a fost predat în școli, iar artiști talentați au început să apară. Sculptura se limitează în principal la decorații cioplite în marmură albă. Damascul este deosebit de renumit pentru acest tip de sculptură, iar exemple frumoase pot fi văzute în palatele și clădirile publice.

Arta în nisip, Siria Sursa foto dreamstime.com

Arta în nisip, Siria Sursa foto dreamstime.com

Scrisul de povestiri scurte și poezia au înflorit, ca în operele foarte citite ale lui Nizār Qabbānī și ʿAlī Aḥmad Saʿīd („Adonis”). Principalul dramaturg al țării, Saʿdallah Wannus (1941-1997) are o reputație internațională pentru producțiile sale directe din punct de vedere politic. Teatrul Național și alte companii de teatru și de dansuri populare oferă spectacole regulate. Pe tărâmul televiziunii, teatrului și cinematografiei populare, personajul comic Ghawwar al lui Durayd Lahham, un fel de „nebun înțelept”, se bucură de un public popular în întreaga lume arabă. Sirienii produc și ascultă stiluri de muzică populară împărtășite de o mare parte a lumii arabe. Printre artiștii muzicali sirieni renumiți se numără cântărețul și ʿūd-playerul Farid al-Atrash și sora sa Amal, cunoscută sub numele de Asmahan, care a fost un cântăreț și actor popular.

Tradițiile populare naționale au fost puse în valoare de stat, care a înființat un muzeu al tradițiilor populare naționale în Damasc. În capitală se află, de asemenea, Muzeul Național, dar și altele separate pentru agricultură și istorie militară. Muzeele arheologice se află în Alep și în situri importante. Există numeroase biblioteci în întreaga Sirie; Biblioteca Națională Al-Assad, al-Ẓāhiriyyah și biblioteca asociată cu Universitatea din Damasc sunt printre cele mai importante din țară.

Ministerul Culturii a înființat un institut arab de muzică și a pus la dispoziție numeroase cursuri de arte figurative și aplicate, precum și centre de predare a artelor casnice. Academia de limbă arabă din Damasc, înființată în 1919, este cea mai veche academie de acest tip din lumea arabă.

O serie de caracteristici arheologice și istorice ale Siriei au fost recunoscute de UNESCO ca situri ale Patrimoniului Mondial; printre acestea se numără orașele antice Damasc, Alep și Bostra, situl Palmyra și cetățile din perioada cruciaților Krak des Chevaliers („Castelul Cavalerilor”) și Qalʿat Salāḥ al-Din („Cetatea lui Saladin”).

Moscheea Umayyad din Damasc, Siria Sursa foto: dreamstime.com

Moscheea Umayyad din Damasc, Siria, Sursa foto: dreamstime.com

Fotbalul (fotbalul) este cel mai popular sport al țării, iar sirienii urmăresc cu atenție atât meciurile arabe, cât și cele europene, difuzate la televiziunea națională. Ridicarea greutăților, judo și karate sunt populare în orașe. Cluburile de sănătate și sălile de sport sunt din ce în ce mai frecvente în capitală. Există stadioane în Damasc, Alep și Latakia, unde se organizează ocazional evenimente sportive. Institutul pentru Educație Sportivă, administrat de guvern, se ocupă de organizarea acestor evenimente sportive, iar Uniunea Generală a Sportului. Aceasta este finanțată de guvern și promovează sportul în zonele rurale pentru copiii defavorizați. Siria a participat pentru prima dată la Jocurile din 1948 de la Londra, iar mai târziu a câștigat prima medalie la lupte libere la categoria grea masculină la Jocurile Olimpice din 1984.

Pe lângă activitățile sportive, alte activități de petrecere a timpului liber includ ieșiri frecvente cu familia în locurile preferate de picnic de lângă râuri sau în stațiunile montane.

Mass-media și publicațiile sunt controlate

Cea mai mare parte a industriei editoriale din Siria este concentrată în Damasc. Revistele și jurnalele sunt conduse în cea mai mare parte de organisme oficiale sau semioficiale. Se publică ziare zilnice, săptămânale și bisăptămânale. Toate ziarele sunt supuse restricțiilor guvernamentale. Printre principalele cotidiene se numără Tishrīn, Al-Baʿth și publicația guvernamentală Al-Thawrah. Agenția de presă arabă siriană (SANA) este biroul oficial de știri al țării, administrat de stat.

Emisiunile de radio și televiziune din Siria sunt supravegheate de Direcția Generală de Radio și Televiziune. Radiodifuziunea siriană a început în 1945 și a devenit un rival puternic al presei locale. Emisiunile de radio sunt în principal în limba arabă, dar și în engleză, franceză, turcă, rusă, ebraică și germană, și ajung în aproape fiecare casă siriană. Primul post de radio privat din țară, Al-Madina FM, a fost lansat în 2005.

Serviciul de televiziune sirian, înființat în 1960, ajunge la o audiență mare în întreaga țară. Emisiunile de televiziune includ programe educaționale și culturale, teatru, muzică, știri și sport. Serialele de televiziune siriene devin din ce în ce mai populare în întreaga lume arabă. Odată, controlul guvernamental a modelat și limitat percepția publicului asupra evenimentelor curente, dar, pe măsură ce antenele de satelit au devenit mai frecvente, sirienii au avut acces la o selecție mai largă de programe din Orientul Mijlociu și Europa.