Infofinanciar > Esential > Economia Qatarului, bazată pe petrol și gaze naturale. Statul din Orientul Mijlociu are cea mai rapidă creștere din zona Golfului
Esential

Economia Qatarului, bazată pe petrol și gaze naturale. Statul din Orientul Mijlociu are cea mai rapidă creștere din zona Golfului

Qatar Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Qatarului este într-o continuă dezvoltare, fiind una dintre cele mai puternice economii mondiale. Statul din Orientul Mijlociu are mari resurse de petrol și gaze naturale, pe care își construiește, de altfel, și economia. Economia Qatarului este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere atât din Orientul Mijlociu, cât și din lume.

Această majorare economică s-a menținut și datorită costului ridicat al hidrocarburilor pe piețele mondiale de mărfuri. Se pare că aceste prețuri se vor menține la același nivel, în timp ce exporturile de gaze ale statului din Orientul Mijlociu vor continua să crească.

Economia unei țări este cea care joacă cel mai important rol în stabilirea bazelor pentru prosperitate în toate aspectele: politic, social și științific. Astfel, Familia Al Thani, cea care se află la conducerea statului, a depus eforturi considerabile pentru a sprijini economia Qatarului.

Economia Qatarului, economie bazată pe petrol și gaze naturale

Resursele de petrol și gaze naturale ale Qatarului alcătuiesc principalul motor economic al țării, dar și principala sursă de venituri guvernamentale. Aceasta determină creșterea economică și nivelurile ridicate ale venitului pe cap de locuitor din Qatar. De asemenea, cheltuielile de construcție și cele publice solide din Qatar se află în plină expansiune, în special în contextul în care în Qatar s-a organizat Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Cu toate că guvernul a menținut niveluri ridicate de cheltuieli de capital pentru proiectele de infrastructură în curs, prețurile scăzute ale petrolului și gazelor naturale din ultimii ani au determinat guvernul Qatarului să restrângă unele cheltuieli pentru a contribui la limitarea deficitului bugetar.

Moneda Qatarului, Riyal, este legată de dolarul american. Acest lucru favorizează stabilitatea economiei Qatarului, întrucât dolarul american este o monedă puternică la nivel mondial. Faptul de a avea dolarul ca bază este important pentru a susține poziția financiară puternică a statul arab, dar și sectorul bancar înfloritor.

Qatarul a cunoscut o prosperitate remarcabilă, în special în ultimii ani. Statul din Orientul Mijlociu a avut o creștere majoră și continuă a PIB-ului în 2012, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional (FMI). Același organism identifică Qatarul ca având cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, astfel țara clasându-se în topul economiilor mondiale.

Este probabil ca dependența Qatarului de petrol și gaze naturale să persiste în viitor. Rezervele dovedite de gaze naturale depășesc 25 de trilioane de metri cubi. Această valoare reprezintă 13% din totalul mondial de rezerve de gaze naturale. Totodată, statul se clasează pe a treia poziție în lume din acest punct de vedere. Rezervele dovedite de petrol depășesc 25 de miliarde de barili, ceea ce permite continuarea producției la nivelurile actuale timp de aproximativ 56 de ani.

Alte industrii sunt în dezvoltare

În ciuda dominației petrolului și a gazelor naturale, Qatarul a înregistrat progrese semnificative în consolidarea sectoarelor non-petroliere, cum ar fi industria prelucrătoare, construcțiile și serviciile financiare. Acest lucru a dus la creșterea constantă a PIB-ului non-petrolier în ultimii ani.

Investițiile în curs de mai multe miliarde de dolari ale Qatarului în infrastructură, inclusiv în autostrăzi, transport public, facilități de cazare și noi stadioane pentru Cupa Mondială FIFA 2022, au generat o creștere constantă a părții din PIB care nu este reprezentată de hidrocarburi începând cu 2018. Cu toate acestea, fiind investiții care nu generează venituri, este puțin probabil ca acestea să compenseze în mod semnificativ dependența existentă de hidrocarburi. Qatarul se concentrează pe obiectivele sale de diversificare a economiei și investește în sectoare bazate pe cunoaștere, cum ar fi educația, asistența medicală și TIC, pentru a sprijini acest obiectiv vizionar de diversificare economică.

Pentru anul 2021, produsul intern brut s-a situat la 179,7 miliarde de dolari. Creșterea PIB-ului Qatarului a fost absolut astronomică. În anul 2000, PIB-ul total a fost de 65 de miliarde de dolari. Până în 2012, această cifră a crescut la 173 de miliarde de dolari, și continuă să se mărească. Cea mai mare parte a acestei creșteri provine din creșterea vânzărilor de gaz natural lichefiat (GNL). Pentru guvernul țării, accentul este pus pe diversificarea economiei, astfel încât alte sectoare, precum cel bancar, cel de turism, educația executivă și tehnologia să aibă o contribuție mai mare la PIB.

Ca urmare a restricțiilor comerciale impuse de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt în 2017, Qatar a stabilit noi rute comerciale cu alte țări pentru a menține accesul la importuri. Statul a înregistrat progrese mari în activitatea sa economică, în comerțul exterior, în dezvoltarea arhitecturală și în dezvoltarea de noi infrastructuri.

Raportul FMI a menționat că investițiile majore, în special cele în proiecte de infrastructură și creșterea producției în sectorul industrial, vor duce la o creștere continuă a PIB-ului qatarez. Statul din Orientul Mijlociu speră să se bucure de o prosperitate continuă datorită numărului de contracte de export pe termen lung care există în prezent. 

Provocările economiei Qatarului

Creșterea economică a Qatarului a avut mult de suferit în ultimii ani. Provocările nu sunt excluse nici pentru perioada următoare în special din cauza dependenței de combustibili fosili, având în vedere impactul loc asupra mediului și climei. Cu toate acestea, Qatarul nu are pregătit un plan pentru o economie post-petrol sau gaze naturale. Diversificarea economică în afara hidrocarburilor este un obiectiv principal al viziunii naționale 2030, însă extinderea North Field LNG a reafirmat faptul că hidrocarburile vor continua să rămână principalul actor al economiei Qatarului.

Statul încurajează, în general, investițiile străine și a adoptat în ultimii ani unele reforme-cheie pentru a promova investițiile străine directe. Fosta lege a Qatarului privind investițiile străine limita, în general, investițiile străine și proprietatea entităților locale la 49% din capital. Ca parte a eforturilor guvernului de a atrage mai multe companii și investitori străini pe piața qatareză, în ianuarie 2019, a fost aprobată o nouă lege privind investițiile străine, care permite proprietatea străină de 100% în majoritatea sectoarelor, cu repatrierea integrală a profiturilor, protecție împotriva exproprierilor și alte câteva beneficii. 

În plus, în ceea ce privește proprietatea străină asupra investițiilor imobiliare, guvernul a promulgat o lege care permite persoanelor fizice, companiilor și dezvoltatorilor imobiliari străini să dețină în mod gratuit proprietăți imobiliare în zece zone desemnate și drepturi de uzufruct  până la 99 de ani în alte 16 zone.  Această lege permite, de asemenea, investitorilor și proprietarilor imobiliari străini să solicite rezidență în Qatar atât timp cât dețin proprietatea lor.

Taxe și restricții la import

Deși acest lucru nu reprezintă o barieră majoră, este important pentru companiile americane să se asigure că produsele lor nu fac obiectul unor restricții de import și că sunt plătite taxele de import corespunzătoare. Taxa de import pentru cele mai multe produse alimentare procesate este de 5% ad valorem.  Nu există taxe de import pentru animalele vii, fructele și legumele proaspete, fructele de mare, cerealele, făina, ceaiul, zahărul, condimentele și semințele pentru plantare.  În calitate de țară membră a Consiliului de Cooperare al Golfului, Qatar aplică Legea vamală unificată.  Aceasta include impunerea unui tarif vamal de 5% asupra valorilor de cost, asigurare și transport ale produselor precum textilele, îmbrăcămintea și articolele de călătorie.  La 1 ianuarie 2019, a fost introdusă o acciză de 50 % pentru băuturile energizante și zaharoase.  De asemenea, a fost introdusă o acciză de 100% pentru alcool și produse „speciale”, inclusiv tutun și carne de porc.

Qatar nu are cote de import. Cu toate acestea, barierele netarifare apar ocazional.  De exemplu, articolele militare și de securitate fără licență nu sunt permise. În plus, vânzarea cărnii de porc și a alcoolului rămâne puternic reglementată. Vânzările sunt limitate la un singur punct de distribuție în tot statul, care este gestionat de Qatar Distribution Company (QDC).

Cupa Mondială, un important punct pentru economia Qatarului

Qatar a cheltuit de aproape 16 ori mai mult pentru pregătirea Cupei Mondiale FIFA 2022 decât suma investită de Rusia, gazda precedentă. Conform agenției de știri Tass, oficialii din Qatar au recunoscut suma de 200 de miliarde de dolari pentru organizarea competiției sportive. De asemenea, miniștrii de Finanțe din statul din Orientul Mijlociu au recunoscut că au alocat 500 de milioane de dolari pe săptămână timp de ani de zile pentru proiectul de infrastructură, care este și cel mai mare pentru Cupa Mondială.

Au fost festivități pe străzile din Doha în 2010, atunci când a fost făcut anunțul privind organizarea de către Qatar a Cupei Mondiale din 2022. În ultimii 12 ani, Qatar a pregătit stadioanele, aeroporturile, legăturile de transport și facilitățile de cazare pentru a asigura un start fără probleme al marelui eveniment.

Conform unui raport al cotidianului Tass, costul construcției celor opt stadioane a fost cotat de valoarea de 6,5 miliarde de dolari. Această sumă a fost declarată de către directorul executiv al Comitetului Suprem pentru livrarea și moștenirea Cupei Mondiale, Fatma Al Nuaimi.

Beneficiile economice rezultate din găzduirea unor mari evenimente sportive sunt adesea limitate și mult mai mici decât cele prevăzute inițial. Predicțiile din perioada premergătoare Qatar 2022 susțineau că găzduirea Cupei Mondiale FIFA ar aduce 17 miliarde de dolari în economia locală. Unul dintre motive este atribuit creșterii masive a numărului de turiști care sosesc pentru a urmări evenimentul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.