Info

Avertismentul Băncii Mondiale: ”Aproximativ 30% din economiile globale vor intra în recesiune”

realitatea.net
FOTO:realitatea.net

Banca Mondială (BM) atrage atenția asupra faptului că ”noile șocuri negative” pot împinge economia mondială în recesiune. Dacă previziunile BM se adeveresc, statele cele mai afectate vor fi cele de mici dimensiuni, potrivit Bloomberg.

Avertismentul este prezentat într-un rezumat al raportului bi-anul ”Global Econimic Prospescts”, care va fi publicat în cursul zilei de marți, prezentat pe site-ul Open Knowledge Repository al grupului.

O treime din statele lumii vor intra în recesiune anul acesta

Indiferent dacă economia mondială va fi afectată de recesiune sau nu, specialiștii preconizează că în acest an creșterea globală ar urma „să încetinească brusc, reflectând se așteaptă ca în acest an creșterea globală „să încetinească brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor menite să limiteze inflația foarte ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina” a precizat Banca Mondială.

Creditorul cu sediul la Washington, a mai precizat că este necesar să se facă  „eforturi urgente la nivel mondial și național” pentru a diminua riscul unei astfel de încetiniri, precum și al dificultăților legate de îndatorare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), unde este așteptat ca ritmul investițiilor să fie plasat sub media ultimelor două decenii, potrivit antena3.ro.

„Este esențial ca factorii de decizie politică din EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează asupra grupurilor vulnerabile, că așteptările privind inflația rămân bine ancorate și că sistemele financiare continuă să fie rezistente”, a completat Banca Mondială.

Solicitări identice au fost formulate de bancherii centrali din întreaga lume, care majorează agresiv ratele dobânzilor pentru a diminua presiunile asupra prețurilor, în timp ce guvernele sprijină societăție și gospodăriile prin limitarea costurilor energetice.

Europa nu scapă de recesiune

Georgieva Kristalina, Director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), avertizează asupra faptului că în anul 2023 lumea se va confrunta cu ” un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă”. Aproximativ 30% din economiile globale vor intra în recesiune, deoarece Statele Unite ale Americii și China încetinesc simultan.

Nici continentul european nu stă mai bie la acest capitol, Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune britanic BBC, și-a prezentat propria viziune asupra economiei mondiale „ În timp ce scenariul nostru de bază evită o recesiune globală în următorul an, şansele ca aceasta să aibă loc sunt inconfortabil de mari. Cu toate acestea, Europa nu va scăpa de recesiune, iar SUA se clatină la limită”.

„„În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creşterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creşterii globale va fi negativ”, a spus şeful FMI.