Infofinanciar > Lumea la zi > The Moscow Times: Miniștrii Apărării din Turcia, Siria și Rusia s-au întâlnit pentru primele discuții din 2011 încoace
Lumea la zi

The Moscow Times: Miniștrii Apărării din Turcia, Siria și Rusia s-au întâlnit pentru primele discuții din 2011 încoace

Siria, Turcia, Rusia, sursa foto: adevărul.ro
Sursa foto: adevărul.ro

Miniștrii apărării din Rusia, Turcia și Siria s-au întâlnit miercuri, 28.12 la Moscova, având loc astfel primele discuții de acest fel de la izbucnirea războiului din Siria, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

A fost, de asemenea, prima întâlnire între miniștrii apărării turc și sirian de la începutul războiului din 2011. Rusia și Turcia sunt implicate în Siria, Moscova sprijinind regimul de la Damasc împotriva oponenților săi, iar Ankara susținând rebelii.

Se încearcă dezamorsarea tensiunilor

Întâlnirea a avut loc în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat în repetate rânduri că va lansa o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva grupurilor kurde. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologii săi turc și sirian, Hulusi Akar și Ali Mahmoud Abbas, au discutat despre „modalitățile de rezolvare a crizei siriene, problema refugiaților și eforturile comune de combatere a grupurilor extremiste din Siria”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Părțile „au luat act de caracterul constructiv al dialogului purtat în acest format și de necesitatea de a-l continua în interesul stabilizării în continuare a situației” din Siria și din regiune, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova. Ministerul turc al Apărării a avut o notă similară, afirmând că întâlnirea a avut loc într-o „atmosferă constructivă”.

„În cadrul reuniunii, au fost discutate criza siriană, problema refugiaților și eforturile comune de combatere a tuturor organizațiilor teroriste din Siria„, a precizat ministerul într-o declarație.

Turcia negociază cu  Rusia

Sâmbătă, Akar a declarat reporterilor că Turcia se află în discuții cu Rusia cu privire la utilizarea spațiului aerian sirian într-o posibilă operațiune împotriva miliției kurde siriene YPG.

„Purtăm discuții cu rușii despre deschiderea spațiului aerian” din Siria, a spus el. Miniștrii de externe turc și sirian au avut un scurt schimb informal în marja unui summit regional în 2021, iar Ankara a recunoscut contactele dintre serviciile de informații ale celor două țări.

În noiembrie, Erdogan a declarat că o întâlnire cu liderul sirian Bashar al-Assad este o posibilitate, după ce a tăiat legăturile diplomatice cu Damascul pe parcursul celor 11 ani de conflict.

La jumătatea lunii decembrie, el a indicat că s-ar putea întâlni cu Assad după ce miniștrii apărării și de externe din cele două țări se vor întâlni. „Vrem să facem un pas ca Siria, Turcia și Rusia”, a declarat el la acea vreme, potrivit The Moscow Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.