Esential

Topul celor mai valoroase mărci de pe glob. Apple, Amazon, Google, singurele branduri evaluate la peste 200 mld. dolari

Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, companii IT, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Brand Finance a publicat raportul anual despre cele mai valoroase și implicit puternice branduri la nivel mondial. Metodologia se bazează pe o modalitate de calcul influențată de mai multe criterii. Valoarea brandurilor are legătură cu puterea lor, vânzările realizate, dar și imaginea pe care o au, campaniile de marketing.

În vârful clasamentului se află Apple, cea mai valoroasă companie de tehnologie la nivel mondial, cu o capitalizare de piață de 2,4 trilioane de dolari la momentul la care este scris articolul, dar cu un vârf atins de peste 3 trilioane de dolari în 2022. Totuși, după cum explică și realizatorii topului, Brand Finance, capitalizarea de piață a unei companii nu este întotdeauna cel mai bun indicator pentru a afla valoarea unui brand. Cel mai bun exemplu este Alphabet, compania mamă a mai multor branduri, printre care Google sau Youtube. Capitalizarea de piață a Alphabet nu aduce cu sine și valoarea brandurilor din portofoliul companiei.

Sunt șapte mărci care valorează peste 100 de miliarde de dolari conform evaluărilor Brand Finance: Apple, 355 miliarde de dolari, în creștere cu 35% față de anul 2020; Amazon, 350 miliarde de dolari, +38%; Google, 264 miliarde de dolari, +38%, Microsoft, 184 miliarde de dolari, +31%; Walmart, 111 miliarde de dolari, +20%; Samsung, 107 miliarde de dolari, +5%; Facebook, 101 miliarde de dolari, +24%. După cum putem vedea, dintre cele șapte branduri care au o valoare de peste 100 miliarde de dolari, cinci sunt de Tehnologie și două de Retail, Amazon și Walmart. Pe locul opt și nouă sunt două branduri din China, ICBC (Banca Industrială și Comercială a Chinei), evaluat la 75 de miliarde de dolari, și Huawei, la 71 miliarde de dolari, în creștere cu 29%. Al zecelea cel mai valoros brand este Verizon, din SUA, 69,9 miliarde de dolari. Din cele mai valoroase zece branduri conform Brand Finance, șapte sunt din SUA, două din China și unul din Coreea de Sud.

TikTok, brandul cu cea mai mare creștere

TikTok și-a triplat valoarea ca brand în ultimii ani, având o creștere de 215% în anul 2021, de la 18,7 miliarde de dolari la 59 de miliarde, ajungând pe locul 18 în rândul celor mai valoroase branduri. „Consumul de media a crescut în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, dar modul în care consumăm s-a schimbat irevocabil. În ordine pentru a concura în această piață în evoluție, organizațiile media au investit foarte mult în brandurile lor – de la achiziția de conținut până la experiența utilizatorului. TikTok este dovada – marca a trecut de la o relativă obscuritate la renume internațional în doar câțiva ani și nu dă semne de încetinire”, declara David Haigh, CEO și Președinte al Brand Finance. Snapchat a crescut în valoare cu 184%, Kakao cu 161%, AMD cu 122%. Pe cealaltă parte, cele mai mari pierderi de valoare înregistrate în 2022 au fost în rândul retailerului Alibaba, -42% și casei de producție cinematografică Warner Bros, -33%. Totodată, la capitolul aplicații media, Disney (57 de miliarde), Netflix (29,4 miliarde), Youtube (23,9 miliarde) și Spotify (6,3 miliarde) au primit o evaluare în creștere în ultimul an.

Industriile cu cele mai valoroase branduri

Din sectorul Tehnologiei și serviciilor fac parte 36,8% din cele 500 de mărci de top evaluate de Brand Finance, cel mai mare raport în cadrul acestui catalog, cu o valoare comună de peste 2 trilioane de dolari. A doua cea mai valoroasă industrie este cea de Media și telecomunicații, cu branduri evaluate la peste 1 trilion de dolari, 19,2% dintre cele 500, fiind urmată de Retail, cu o valoare a mărcilor de 910 miliarde, Bănci și asigurări, 634 miliarde de dolari, Energie și utilități, 411 miliarde de dolari, Auto 400 miliarde de dolari și Sănătate, 33 miliarde de dolari. Totuși, la capitolul Tehnologie (valoare de 1,3 trilioane de dolari, fără servicii), trei branduri contribuie cu peste 50% din valoarea categoriei: Apple, Microsoft și Samsung.

Dintre primele 100 cele mai valoroase branduri, China și Statele Unite contribuie cu 73 dintre ele. Totodată, șase țări contribuie cu 94% dintre primele 100 de branduri: Statele Unite ale Americii pe primul loc (50 de branduri), China (23), Germania (8), Japonia (7), Coreea de sud (3), Marea Britanie (3). Dintre primele 500 cele mai valoroase branduri, Statele Unite deține 48,6% dintre ele, cu o valoare de peste 3,9 trilioane de dolari (198 la număr). Lista este urmată de China, cu 84 de branduri, cu o evaluare de peste 1,5 trilioane de dolari, Germania, cu 25 de branduri, cu o valoare de 480 miliarde de dolari, Japonia, cu 31, dar cu o valoare puțin mai mică, de 463 miliarde de dolari. Lista este continuată de Franța, 293 miliarde de dolari evaluare pentru 28 de branduri, Marea Britanie, 257 miliarde de dolari în 23 de branduri, Coreea de sud, Canada, India și altele. România nu are nicio marcă în topul realizat de Brand Finance.

Cel mai puternic brand de pe glob

Brand Finance este o instituție certificată care poate să evalueze pe lângă valoarea unui brand și puterea sa. Această putere este măsurată în funcție de investițiile realizate în marketing, capitalul deținut de stakeholderi și performanța afacerii. Conform acestor criterii, cel mai puternic brand de pe glob a fost unul chinezesc: WeChat. Aplicația este una de tip multimedia în China, folosită de majoritatea cetățenilor, având funcții similare cu Facebook, WhatsApp, dar și cu aplicațiile de banking sau e-commerce, deci de toate. „Conform acestor criterii, WeChat rămâne cel mai puternic brand din lume, păstrând titlul pentru al doilea an consecutiv, cu un scor de 93,3 din 100 pentru Brand Strength Index (BSI) și un rating AAA+”, precizează CEO-ul Brand Finance. Al doilea cel mai puternic brand este considerat a fi Coca Cola, urmat de Google, Youtube, Naver (Coreea de sud), Sber (Rusia), Ferrari, Amazon, Deloitte, Pepsi, etc. Cel mai puternic brand european este Sber, din Rusia, urmat de Ferrari, iar cel mai valoros este Mercedes, 60,8 miliarde de dolari. Din Orientul Mijlociu și Africa, cel mai valoros brand este Aramco (43,6 miliarde), iar din regiunea Asia-Pacific este Samsung. Din India, cel mai valoros brand este Tata Group, 23,9 miliarde de dolari.

Cu ce se ocupă Sber, considerat cel mai puternic brand din Europa?

„Gigantul bancar și tehnologic rus a lansat recent noi servicii digitale pentru investitori, cum ar fi selecția de portofolii și consultanță în materie de investiții pe aplicația sa mobilă. În același timp, Sber continuă să dezvolte un ecosistem digital pentru varietatea sa de servicii care depășesc sfera bancară, variind în prezent de la comerț electronic și logistică, la telesănătate și streaming. În timp ce se bazează pe o bază impresionantă de consumatori de peste 100 de milioane, Sber își propune să se diversifice și mai mult către un nou grup demografic de utilizatori din Generația Z, cu o nouă ofertă de servicii digitale”, explica David Haigh, Președinte & CEO, Brand Finance.