Lumea la zi

Amazon renunță la 10.000 de angajați! Ce a determinat decizia companiei?

Amazon Sursa foto Revista Biz
Sursa foto Revista Biz

Amazon este pe cale să anunțe 10.000 de disponibilizări la locurile de muncă. Aceasta este cea mai semnificativă mișcare din istoria companiei, a scris publicația americană The New York Times. Amazon s-ar alătura altor giganți tehnologici precum Facebook și Twitter, optând pentru concedieri.

Concedierile se vor produce în sectoare precum dispozitivele ,,Alexa”, retail și resurse umane, a spus o sursă citată de publicație. Amazon are în total 1,5 milioane de angajați în întreaga lume.

La fel ca pentru mulți giganți ai lanțurilor de companii și pentru Amazon, perioada pandemiei a dat rezultate record, dublându-și forța de muncă în doi ani. Însă, lucrurile s-au schimbat la fel de repede, iar la începutul lui 2022, afacerea Amazon a crescut în cel mai lent ritm din ultimii 20 de ani.

Dezvoltarea Amazon

Creșterea în trimestrul trei a fost mai puternică, dar compania a avertizat că dezvoltarea în trimestrul curent și în 2023 ar putea fi la fel de lentă ca în 2001. Amazon a ,,înghețat” angajările în orașe mai mici din Statele Unite ale Americii și în câteva divizii. Aceste decizii au fost luate foarte repede, ceea ce arată că situația economică s-a deteriorat brusc.

În mod principal, diviziile ,,devices” și ,,Alexa” vor suferi de pe urma acestor concedieri, mai ales că după investițiile masive din 2017 și 2018 au pierdut miliarde de dolari, conform hotnews.ro.

Ce este Amazon?

Amazon.com, Inc. este o companie multinațională americană de tehnologie care se concentrează pe comerț electronic, cloud computing, publicitate online, streaming digital și inteligență artificială. A fost menționată ca fiind „una dintre cele mai influente forțe economice și culturale din lume” și este una dintre cele mai valoroase mărci din lume. Este una dintre cele cinci mari companii americane din domeniul tehnologiei informației, alături de Alphabet, Apple, Meta și Microsoft.

Amazon și-a câștigat o reputație de perturbator al industriilor bine stabilite prin inovație tehnologică și reinvestirea „agresivă” a profiturilor în cheltuieli de capital. Începând cu 2021, este cel mai mare retailer și piață online din lume, furnizor de boxe inteligente, serviciu de cloud computing prin AWS, serviciu de live-streaming prin Twitch și companie de internet, în funcție de venituri și de cota de piață.

În 2021, a depășit Walmart ca fiind cel mai mare retailer din lume în afara Chinei, impulsionat în mare parte de planul său de abonament plătit, Amazon Prime, care are peste 200 de milioane de abonați în întreaga lume. Este al doilea cel mai mare angajator privat din Statele Unite.

În timpul pandemiei COVID-19, Amazon a introdus un spor de risc de 2 dolari pe oră, modificări la plata orelor suplimentare și o politică de concediu nelimitat și neplătit până la 30 aprilie 2020. Majorarea sporului de pericol a expirat în iunie 2020, iar politica de concediu plătit în mai 2022.