Lumea la zi

Cod rusesc în 8.000 de aplicații Apple și Google! Presupusa companie americană Pushwoosh are sediul în Siberia

ads online sursa foto istockphoto.com
sursa foto istockphoto.com

Mii de aplicații pentru telefoanele mobile, care au fost cumpărate din magazinele online Apple și Google conțin secvențe de cod ale companiei Pushwoosh. În definiție, aceasta s-a prezentat având sediul în Statele Unite când de fapt, este de origine rusească, au analizat experții agenției de presă Reuters.

Forțele armate din Statele Unite ale Americii au transmis încă din luna martie a anului 2022 că au eliminat o aplicație ce avea date de la Pushwoosh când au aflat de originile rusește ale companiei. Aplicația era folosită de către soldații americani de la una dintre cele mai importante baze de instrucție a militarilor.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), cel mai sonor nume al autorității din SUA pentru combaterea pericolelor majore pentru sănătate, afirmă că a fost păcălit de informațiile cu privire la sediul central al companiei, care nu este nicidecum în Washington. După ce a fost informat că Puswoosh este de fapt legată de Rusia, CDC a eliminat software-ul vizat din nu mai puțin de şapte aplicaţii pentru utilizatorii de smartphone, din motive de securitate.

Compania Pushwoosh

Reuters, citat de obervatornews.ro, a analizat mai multe documente ale companiei, înregistrate public în Rusia, care arată că Pushwoosh are, de fapt, sediul central în oraşul Novosibirsk din Siberia, unde figurează ca firmă de software şi procesare a datelor, unde lucrează circa 40 de angajaţi. Compania a înregistrat venituri de peste 143 de milioane de ruble (2,4 milioane de dolari) anul trecut.

La nivel social şi în documentele autorităţilor de reglementare din Statele Unite ale Americii, Pushwoosh se prezintă ca fiind o firmă americană, având sediile centrale în statele California sau Maryland, alteori în capitala americană din Districtul Columbia.

Pushwoosh dispune de asistenţă la programare şi procesarea datelor pentru dezvoltatorii de software, care pot astfel avea acces la profilurile de activitate online ale utilizatorilor de aplicaţii pentru smartphone şi trimite către aceştia notificări push personalizate de la serverele companiei.

Declarațiile membrilor companiei

Fondatorul Pushwoosh, Max Konev, a declarat în septembrie agenţiei Reuters că firma nu a încercat să îşi ascundă originile ruseşti. „Sunt mândru că sunt rus şi nu aş ascunde niciodată asta”, a susţinut el. În ceea ce priveşte afacerea sa, el neagă „orice legătură cu guvernul rus, de orice fel” şi transmite că datele sunt stocate în Statele Unite şi Germania.

Reuters raportează că Rusia, ale cărei relații cu Occidentul s-au deteriorat de când a anexat Crimeea în 2014 și a invadat Ucraina în februarie a acestui an, este un lider global în hacking și spionaj informatic. Rușii spionează guvernele și companiile străine pentru a obține un avantaj competitiv, spun unii oficiali occidentali.

Secvențele de cod Pushwoosh sunt folosite în multe aplicații internaționale corporative, instituții non-profit și guvernamentale. Reuters a citat ca exemple multinaționala de bunuri de consum Unilever, UEFA, National Rifle Association – producători de arme de foc – și Partidul Laburist din Marea Britanie.

Secvența de programare a lui Pushwoosh a fost încorporată în aproximativ 8.000 de aplicații, potrivit Appfigures, un site web specializat în informații despre aplicații pentru smartphone-uri și computere personale. Potrivit site-ului Pushwoosh, există peste 2,3 miliarde de dispozitive înregistrate în baza sa de date.

Relațiile lui Pushwoosh cu agențiile guvernamentale americane și cu companiile private americane ar putea încălca legile Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) și ar putea duce la sancțiuni, au declarat 10 juriști pentru Reuters.

FBI, Trezoreria Statelor Unite şi FTC nu au comentat informațiile

„Pushwoosh colectează date, inclusiv localizarea geografică exactă, despre aplicaţii sensibile şi guvernamentale, care ar putea permite urmărirea invazivă la scară mare”, apreciază Jerome Dangu, cofondator al firmei Confiant, care analizează folosirea incorectă a datelor colectate de lanțurile publicațiilor online.

„Nu am găsit niciun indiciu clar de acţiuni înşelătoare sau rău intenţionate în activitatea Pushwoosh, ceea ce cu siguranţă nu reduce riscul de scurgere către Rusia a datelor din aplicaţii”, adaugă el.