Vocile afacerilor

Anca Leopea, directorul de marketing Freshful by eMAG: „Suntem un produs inovator de care consumatorul și piața au nevoie”

Anca Leopea, Marketing Manager Freshful by eMAG, sursă foto arhiva personală
Anca Leopea, Marketing Manager Freshful by eMAG, sursă foto arhiva personală

Freshful by eMAG a intrat puternic pe piața locală promovând primul concept de hipermarket care-și desfășoară operațiunile integral în mediul online. Anca Leopea este directorul de marketing al companiei și ne-a vorbit despre provocările ce au venit odată cu lansarea brandului pe piață în doar nouă luni.

Fiind unul dintre cei mai noi și dinamici jucători de pe piața retailului alimentar, Freshful by eMAG vine cu un nou concept de experiență pentru clienți. Anca Leopea, directorul de marketing al companiei, a transmis Revistei Capital, cu ocazia ediției speciale a „Top 100 Femei de succes”, ediția 2022, principalele provocări prin care a trecut, alături de echipa sa, în punerea pe piață a brandului Freshful.

Primul an fresh

În acest context, cea mai mare realizare a ultimului an a fost lansarea pe piață, care a avut loc în octombrie 2021. „Din perspectiva brandului Freshful by eMAG, care nu are încă nici un an, pot spune că cel mai important proiect a fost chiar construcția și lansarea pe piață, în octombrie 2021. Evoluția proiectului de la concept la realitate a avut loc în doar 9 luni. Perseverența și efortul echipelor Freshful implicate de la început, împreună cu expertiza și investițiile eMAG au făcut posibilă lansarea acestei companii.

A fost o perioadă în care nu am creat doar o aplicație de shopping, ci am implementat un model de business unic la noi în țară, cu o investiție de peste 5 milioane de EUR în construcția propriului depozit compartimentat cu zone frigorifice, am creat parteneriate durabile direct cu furnizorii și producătorii și apoi am poziționat Freshful în mintea consumatorilor ca primul hipermarket 100% online din România. Totul în timp ce am folosit o filosofie nouă de shopping pentru a construi noi comportamente de consum, adresând principala tensiune când vine vorba despre achiziția produselor proaspete din online: încrederea în serviciul oferit”, a transmis Anca Leopea.

Planurile lor sunt de a aduce în online experiența shoppingului offline poziționează reprezentanții companiei în a se recomanda atât ca „brand disruptor” pe piața din România și ca o „companie de tehnologie.  În primele 6 luni de la lansare compania a ajuns la 30.000 de clienți unici, peste 130 de producători locali și 550 de furnizori.

„Facem asta folosind o platformă de e-groceries, una prin care zi de zi transpunem în digital comportamentul tipic de shopping off-line, pentru a oferi o experiență similară celei cu care suntem obișnuiți cu toții: navigare ușoară în meniu, poze cu produsele din diverse unghiuri în care etichetele sunt vizibile pentru a facilita procesul de selecție al shopperilor și a-i ajuta să capete încredere în serviciul nostru, gruparea produselor, search îmbunătățit, funcționalitatea Repetă o comandă, check-out rapid și simplu, funcționalitatea de Save me și altele.

Pe parcursul primelor 6 luni de activitate am atins o serie de ținte importante – am deschis 3 noi zone de livrare în luna decembrie: Corbeanca, Cernica și Bragadiru, am lansat peste 35 noi features vizibile pentru clienți, printre care eMAG Genius, secțiunile de Noutăți sau Rețete, am atras peste 30.000 de clienți unici, dintre care 94% sunt promotori ai serviciului, am ajuns la peste 130 de producători locali parteneri din cei peste 550 de furnizori și am extins gama de produse la peste 20.000, astfel încât consumatorul Freshful să își poate comanda un coș complet de cumpărături săptămânale care ajunge la ușa lui în 2 ore sau în intervale programate de 2 ore.

Suntem un brand disruptor și o companie de tehnologie, astfel că vom continua să investim în această direcție pentru ca ecosistemul nostru să funcționeze într-o sinergie perfectă și să menținem calitatea cu care ne-am obișnuit clienții. Ne vom concentra pe livrarea celui mai bun serviciu posibil și a celei mai bune experiențe clienților din București și Ilfov. Continuăm investițiile în marketing precum și consolidarea parteneriatelor cu micii producători, introducând o serie de proiecte speciale în zona legumelor cultivate local, cu gust, marca Freshful. În acest fel venim în întâmpinarea consumatorilor pentru care gustul primează în lipsa unei experiențe senzoriale, deoarece știm despre clienții Freshful că prospețimea, alături de gust, reprezintă criteriile cele mai importante în alegerile pe care le fac în privința cumpărăturilor alimentare”, explică Anca Leopea.

Marile provocări ale Ancăi Leopea

Cea mai mare provocare din cariera sa a fost lansarea pe piață a brandului Freshful by eMAG, concept dezvoltat în 6 luni, timp în care s-a conturat identitatea și poziționarea pe piață a brandului. „Am investit mult și în care am vrut să stau foarte aproape de consumatori, să înțeleg care sunt barierele lor, imboldurile, aspirațiile în privința adoptării unui nou mod, mai simplu, mai rapid, mai eficient de a-și face cumpărăturile săptămânale”, transmite managerul.

„Pe lângă asta aș puncta lansarea primei game de produse 100% naturale în industria de mezeluri pe vremea când ocupam poziția de Category marketing manager, acum câțiva ani. De ce a fost o provocare majoră? Pentru că a fost un proiect la care am lucrat timp de 1 an și jumătate, cu o echipă extinsă departamentală pentru că am vrut să lansăm pentru consumatorii din România produse din categoriile salam și cârnați cu ingrediente 100% naturale, la o scală industrială. Până în momentul respectiv niciun producător nu reușise să obțină produse procesate (mezeluri) doar din carne, sare și condimente cu un termen de valabilitate mai mare de 7 zile, cum sunt cele artizanale. Ca să poți comercializa aceste produse în lanțurile marilor retaileri, aveam nevoie să obținem produse calitative, gustoase și cu un termen de valabilitate de cel puțin 21 zile, fară să folosim aditivi, coloranți sau conservanți. Destul de dificil….

Am pornit pe acest drum făcând cercetări dedicate atunci când aproape nimeni din cadrul echipei nu credea în proiect. Era o inovație atât de nișată încât nu părea că va aduce suficientă valoare adăugată businessului respectiv. Eu am crezut de la început că acesta este viitorul și că noi, consumatorii, merităm produse mai “curate”. Prin ambiție și perseverență, vizite la nivel național la diverși artizani împreună cu echipele Cercetare-Dezvoltare, Calitate și Vânzări, am reușit să înțelegem mai bine așteptările consumatorilor. Iar pe măsură ce trecea timpul și testam rețete, am reușit să obținem într-un final produsul perfect. A urmat apoi pregătirea campaniei de lansare și a narativului din spate, astfel încât să reușim să convingem și echipele de achiziții ale marilor retaileri că acea gamă, mai scumpă, de altfel, din cauza ingredientelor folosite și a ambalajelor premium, va avea succes la raft.

Important este ca atunci când crezi cu adevărat în ceva, să nu renunți să lupți, să perseverezi, să cauți mereu soluții și să rămâi concentrat pe rezultatul final. Acea gama în doar 3 luni de la lansare a reușit să înregistreze performanțe peste toate așteptările businessului”, își amintește Anca Leopea.

O zi din viața sa de director

Se trezește în fiecare dimineață între 6:30 și 7:00, de trei ori pe săptămână face sport înainte de birou, iar începând cu ora 9:00 ajunge la birou. „Zilnic am 5 sau 6 meetinguri, între orele 10:00 și 17:00, iar pe sfârșit de program mă ocup de diverse analize, prezentări, decizii necesare echipei de marketing și de management. Încerc să închid laptopul în jur de 18:30-19:00 pentru a merge fie acasă, fie să mă văd cu prietenii sau în parc (sau la un pahar de vin). În jurul orei 23:00 merg să mă odihnesc întrucât a doua zi pornesc de la capăt, de dimineață”, ne transmite Anca Leopea.

Prima companie de e-groceries din România

Freshful by eMAG a primit de la Revista Progresiv premiul de „Best E-commerce Initiative” în anul 2021, la categoria retail și FMCG. „Suntem un produs inovator de care consumatorul și piața au nevoie și care va crește cu success în viitor. Avem echipele, energia, viziunea și îndrăzneala să credem că putem fi the Best în tot ce facem. Purpose-ul nostru ca brand este să fim prima alegere a consumatorilor atunci când vine vorba despre e-groceries și să le fim adevărați parteneri în reinventarea obiceiurilor de consum și în alegerea produselor proaspete. De aceea mă bucură extrem de tare că aceste ambiții susținute zi de zi de modelul nostru de business unic au fost văzute, înțelese și apreciate de întreaga industire de retail & FMCG care ne-a acordat votul”, a transmis Anca Leopea către Capital.

În timpul liber este pasionată de călătorii, caută mereu noi destinații în care explorează diferite experiențe locale, uneori chiar și culinare, și se recomandă ca o persoană sociabilă care iese frecvent în București sau pe lângă București pentru „a petrece timp de calitate”. Nu crede în vreo rețetă de succes pentru a deveni o femeie de succes, dar îi place să creadă că „fiecare dintre noi, în felul nostru unic, suntem de succes și merităm să fim apreciate și valorificate”.

„În lumea în care trăim și în care rolul femeii a evoluat enorm în ultimii zeci de ani, în care avem funcții sau joburi importante, de decizie, în care alergăm între taskuri, deadline-uri, sport, meditație, viață socială, întreținerea casei și a familiei, este important să dăm dovadă de perseverență, echilibru și ambiție și mai ales de respect față de noi înșine dar și față de cei din jurul nostru”, povestește Anca Leopea.