Infofinanciar > Lumea la zi > The New York Times: Xi Jinping vrea să consolideze încrederea în China după pașii greșiți din timpul pandemiei
Lumea la zi

The New York Times: Xi Jinping vrea să consolideze încrederea în China după pașii greșiți din timpul pandemiei

Xi Jinping, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Atunci când se va întruni organul său legislativ de vârf, Beijingul va prezenta o viziune pentru relansarea creșterii economice și consolidarea controlului Partidului Comunist după o redeschidere haotică. Liderii Chinei vor folosi o reuniune a legislativului de vârf care începe duminică pentru a prezenta planurile de restabilire a încrederii publice și de susținere a creșterii economice după un an de incertitudine, perturbări și nemulțumire în jurul restricțiilor guvernamentale Covid.

Sesiunea anuală a Congresului Național al Poporului, în mare parte ceremonială, are ca scop transmiterea încrederii Partidului Comunist aflat la putere și inspirarea unității naționale. Pentru liderul de vârf al țării, Xi Jinping, evenimentul din acest an va fi, de asemenea, esențial pentru consolidarea autorității sale după ce politica sa emblematică „zero Covid”, abandonată în prezent, a atras proteste de amploare în noiembrie și a agravat încetinirea creșterii economice.

Cele mai mari provocări ale Chinei

Liderul își va prezenta agenda pentru a aborda provocări precum datoriile tot mai mari ale autorităților locale, șomajul, criza imobiliară, exporturile slabe și scăderea populației. Se așteaptă ca delegații să aprobe deciziile luate în prealabil, în spatele ușilor închise, de către liderii partidului care dețin autoritatea supremă.

La finalul adunării, care se va desfășura timp de nouă zile, Xi este aproape sigur că va fi numit pentru un nou mandat de cinci ani ca președinte, după ce și-a asigurat un al treilea mandat inovator ca lider de partid în octombrie. De asemenea, se așteaptă ca el să își numească loialiștii și aliații în poziții guvernamentale cheie.

Iată la ce să ne așteptăm de la adunarea legislativă. Partidul își va apăra probabil modul în care a gestionat situația Covid. Adunarea va fi prima de când China a ridicat brusc „Covidul zero”, o politică profund nepopulară de închidere și carantină.

În perioada premergătoare congresului, aparatul de propagandă al Chinei a promovat o narațiune triumfătoare, declarând că, sub conducerea lui Xi, gestionarea de către partid a pandemiei Covid-19 a fost un „miracol în istoria omenirii” și „complet corectă”. Acesta a subliniat importanța unității în spatele liderilor partidului.

„Atâta timp cât partidul și poporul stau întotdeauna împreună, gândesc împreună și lucrează împreună, nicio furtună nu poate zdruncina voința noastră de oțel și nicio dificultate nu poate opri pașii noștri hotărâți”, a declarat vineri Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt al partidului.

Securitatea în jurul orașului va fi ridicată, iar traficul va fi probabil congestionat, deoarece aproximativ 3.000 de delegați din întreaga țară, aleși de partid, vor veni în capitală și se vor reuni în cavernoasa Mare Sală a Poporului.

În ultimii ani, delegații au fost nevoiți să facă teste de Covid și să poarte măști în timpul adunărilor. Nu este clar câte astfel de restricții vor rămâne. În ciuda ridicării la nivel național a majorității limitelor Covid, jurnaliștilor străini invitați să acopere congresul li s-a spus că trebuie să stea în carantină peste noapte pentru a participa la unele conferințe de presă.

China va arăta că îi pasă din nou de creștere economică

La deschiderea reuniunii, premierul demisionar, Li Keqiang, va prezenta un raport de activitate guvernamentală care se așteaptă să includă o țintă de aproximativ 5% de creștere economică pentru anul în curs.

Anul trecut, economia Chinei a înregistrat cea mai slabă performanță din ultimele decenii, fiind trasă în jos de blocaje și apoi de epidemii de Covidă generalizate în decembrie. Întreprinderile au fost zdruncinate în ultimii ani de măsurile de reprimare a Big Tech și a altor sectoare, iar dezvoltatorii au rămas fără bani în timp ce autoritățile de reglementare au pus frâu la datoriile excesive.

În ultimele săptămâni, oficialii locali s-au confruntat cu protestatari în mai multe orașe, după ce unele municipalități au redus asigurările de sănătate pentru a atenua criza datoriilor. Șomajul în rândul tinerilor este ridicat, iar rata natalității este la un nivel record. În ianuarie, țara a anunțat primul declin demografic din ultimele șase decenii.

Pentru a susține creșterea economică, un pilon important al legitimității partidului, se așteaptă ca partidul să se angajeze să stimuleze cheltuielile clasei de mijloc, să restabilească încrederea investitorilor și să creeze noi locuri de muncă.

Într-un semn de îngrijorare cu privire la fragilitatea economiei, oficialii chinezi au adoptat un limbaj favorabil mediului de afaceri, ceea ce marchează o schimbare față de accentul pus pe dezvoltarea unei economii mai mult controlate de stat. Analiștii chinezi vor urmări modul în care raportul de activitate echilibrează direcția etatistă a lui Xi cu retorica pro-creștere.

China se pregătește pentru o lume mai precaută față de ambițiile Beijingului

Raportul premierului va reflecta probabil viziunea pe termen lung a lui Xi privind rolul de lider al Chinei într-o lume mai multipolară, înlocuind ordinea internațională condusă de Statele Unite. Xi a declarat că succesul Chinei a dovedit că modernizarea nu a fost egală cu occidentalizarea.

Pentru dl Xi, aceasta presupune reducerea dependenței țării de Occident pentru tehnologiile cheie, construirea unei armate de clasă mondială, creșterea controlului partidului asupra aparatului de securitate, conducerea economiei și limitarea riscurilor financiare.

China se confruntă cu o analiză amănunțită din cauza acuzațiilor Statelor Unite, potrivit cărora ar avea în vedere furnizarea de arme și muniții Rusiei în războiul din Ucraina. Statele Unite au impus limite radicale la exporturile de semiconductori către China. Multe economii se pregătesc de recesiune, ceea ce va diminua și mai mult cererea pentru exporturile chinezești.

După cum a demonstrat disputa legată de un balon spion chinezesc de luna trecută, relațiile cu Statele Unite sunt mai volatile ca niciodată, mai ales că China adoptă o poziție mai conflictuală față de Taiwan, insula autonomă pe care Beijingul o revendică ca teritoriu al său. Observatorii vor urmări Congresul pentru a vedea dacă vor exista acte legislative sau semne subtile de schimbare a politicii privind Taiwanul.

Se așteaptă ca aliații lui Xi să ocupe posturi de conducere în cadrul remanierii guvernamentale

Congresul Național al Poporului finalizează, de asemenea, deciziile de personal pentru premier, vicepremieri, consilieri de stat și zeci de departamente la nivel de minister. Unele dintre acestea au fost stabilite la un Congres al Partidului anterior, iar altele au fost decise în sesiuni cu ușile închise înaintea evenimentului, conform nytimes.com.

Aliatul apropiat al lui Xi, Li Qiang, în prezent nr. 2 în organul suprem al partidului, Comitetul permanent al Politburo, urmează să preia funcția de premier. Așa cum se obișnuiește pentru premier, viitorul domn Li va susține o conferință de presă la sfârșitul congresului, în cadrul căreia întrebările reporterilor sunt de obicei verificate în prealabil.

Analiștii sunt atenți și la alte numiri la conducerea economiei și a sectoarelor financiare din China. Printre acestea se numără Ding Xuexiang, care este așteptat să fie vicepremier executiv. He Lifeng, un alt aliat apropiat al dlui Xi și șeful puternicului organism de planificare a politicii economice a Chinei, este așteptat să devină vicepremier; iar Zhu Hexin, un bancher veteran, ar putea fi selectat pentru a conduce banca centrală a Chinei.

„Toți aceștia sunt oameni care sunt cu adevărat oameni de partid, în primul rând, și, desigur, apropiați ai lui Xi Jinping.Este într-adevăr o plecare a tuturor oficialilor educați în Occident, integrați la nivel global, care practic sunt toți temporizați și pensionați”, a declarat Tony Saich, specialist în China la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.

Femeile lider au devenit mai rare în timpul mandatului lui Xi. Pentru prima dată în ultimele decenii, primii 24 de membri ai partidului sunt toți bărbați. Shen Yiqin, un fost șef de partid din provincia sud-vestică Guizhou, ar putea fi numit consilier de stat.

Partidul a semnalat, de asemenea, o reorganizare instituțională majoră care va contribui la realizarea agendei lui Xi prin înrădăcinarea mai adâncă a partidului în ministerele de stat și, prin extensie, în societatea chineză.

Puține detalii au fost făcute publice până acum, dar la o reuniune a liderilor naționali de marți, Xi a cerut „aprofundarea reformei partidului și a instituțiilor de stat”. Observatorii din China discută despre schimbări care ar putea face ca aparatul de securitate tentacular al Chinei și organismele de supraveghere financiară să intre sub o supraveghere mai atentă din partea lui Xi și a partidului.

„Xi Jinping are un set destul de considerabil de obiective pe care vrea ca partidul-stat să le atingă de acum până în 2035″, a declarat Jude Blanchette, specialist în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank. Frustrările legate de o birocrație chineză tentaculară „conduc aceste intervenții cu mână grea”, a spus el.