Infofinanciar > Lumea la zi > Economia Chinei își revine puternic. Producția țării înregistrează cea mai mare creștere din ultimii zece ani
Lumea la zi

Economia Chinei își revine puternic. Producția țării înregistrează cea mai mare creștere din ultimii zece ani

China Sursa foto cnbc.com
Credit imagine: cnbc.com

Indicele oficial al industriei prelucrătoare din China a ajuns la 52,6 în februarie, peste pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție.

Economistul-șef al China Beige Book, Derek Scissors, se așteaptă la o îmbunătățire a consumului în cursul acestui an.

Indicele oficial al Chinei în februarie

Indicele oficial al managerilor de achiziții din industria prelucrătoare a crescut la 52,6 în februarie, peste pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție. Aceasta marchează cel mai ridicat nivel din aprilie 2012, când atinsese 53,5.

Citirea PMI din februarie este, de asemenea, mai mare decât cea de 50,1 raportată pentru ianuarie și peste așteptările de 50,5, potrivit economiștilor intervievați de Reuters.

De asemenea, indicele PMI din alte domenii a continuat să crească de la 56,3, de la valoarea de 54,4 din ianuarie, când s-a înregistrat o îmbunătățire bruscă susținută de o redresare a serviciilor și a activității din domeniul construcțiilor.

Guvernul a declarat că citirea din februarie a arătat o îmbunătățire continuă a climatului pentru producție și afaceri. Totodată, aceștia au menționat că volumul total al activității „a crescut semnificativ”.

„Îmbunătățirile evidente pe scară largă atât pentru PMI-urile manufacturiere, cât și pentru cele nemanufacturiere din februarie reflectă impulsul solid al redresării de după redeschidere”, au declarat economiștii de la Citi într-o notă.

Aceștia au adăugat că, deși așteptările privind politicile de stimulare sunt scăzute, Banca Populară a Chinei va fi „atentă la riscurile inflaţioniste și ar putea înclina către o abordare naturală odată ce economia își revine pe drumul cel bun”.

Economia Chinei dincolo de graniţe

În afara graniţelor, yuanul chinezesc s-a întărit cu 0.56% la 6.9148 față de dolar. Economistul-șef al China Beige Book, Derek Scissors, a declarat pentru Squawk Box Asia de la CNBC că se așteaptă să vadă o îmbunătățire a consumului în cursul acestui an, susținută  de anunţurile de la următoarele reuniuni ale Congresului Național al Poporului.

„Cred că aprilie este momentul în care consumatorii se vor alinia cu adevărat prognozelor făcute la reuniunile Congresului Naţional al Poporului”, a spus Scissors.

Consumul în China ar putea să nu fie „mult mai bun” decât anul trecut, spune un economist. Acesta a adăugat: „În aprilie, ar trebui să vedem încotro se îndreaptă cursul consumului chinezesc. Va fi mai bun decât anul trecut, dar mult mai bun, iar oamenii care se bazează pe acest lucru ar putea fi dezamăgiți”.

Conform cnbc.com, Congresul Național al Poporului din China începe duminică.

Moody’s prognozează o creştere a consumului

La scurt timp după publicarea datelor privind activitatea fabricilor din China, Moody’s a anunțat că se așteaptă ca economia Chinei să crească cu 5% pentru 2023, o îmbunătățire față de perspectiva sa anterioară de creștere de 4%.

„Ne așteptăm ca cererea reținută de servicii necomerciale să susțină o revenire a consumului începând din această primăvară”, a spus agenția. Aceasta a adăugat că prognoza sa de creștere pentru 2024 a fost, de asemenea, îmbunătățită de la 4% la 5%.

„Decizia guvernului chinez de a relaxa complet restricțiile COVID-19 va impulsiona în mod natural activitatea economică a țării de la o creștere de 3,0% în 2022”, a declarat Moody’s. Totodată, a menționat că majorarea va scădea probabil pe termen mediu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.