Infofinanciar > Lumea la zi > The Moscow Times: „Încotro ne îndreptăm?”. Anul Nou din timpul războiului provoacă o căutare a sufletului rusesc
Lumea la zi

The Moscow Times: „Încotro ne îndreptăm?”. Anul Nou din timpul războiului provoacă o căutare a sufletului rusesc

Vladimir Putin, președintele Rusiei Sursa foto Wikiwand
Vladimir Putin, președintele Rusiei, Sursa foto: Wikiwand

În timp ce rușii se pregătesc să marcheze primul lor Revelion de la începutul războiului din Ucraina, care a făcut zeci de mii de victime și a creat o agitație fără precedent, se pare că perioada sărbătorilor va fi un moment de reflecție și de bilanț. De la soldații ruși aflați în tranșeele din Ucraina până la activiștii anti-război care au fugit în străinătate, puțini sunt cei care au încredere că pot prezice ce va aduce 2023.   

Deși Kremlinul a încercat luni de zile să minimizeze impactul războiului care nu dă semne că se va încheia, consecințele afectează din ce în ce mai mult fiecare aspect al vieții oamenilor obișnuiți din întreaga țară.

Soldații ruși din Ucraina nu au nevoie să li se reamintească amploarea sau ferocitatea luptelor care au urmat ordinului lui Putin de a trimite tancuri peste graniță în februarie.  

Anul Nou cu artificii sau pe tranșee?

„Sper că voi sărbători Anul Nou chiar în centrul Kievului, dar mi-e teamă că, în realitate, mă voi regăsi într-o tranșee”, a declarat un ofițer rus în vârstă de 20 de ani care este desfășurat în prezent în apropierea satului Svatove din regiunea ucraineană Luhansk.

„Chiar am decorat unele [dintre tranșee] cu pomi de Crăciun”, a declarat el pentru The Moscow Times într-un interviu acordat la sfârșitul lunii decembrie, solicitând anonimatul. 

În loc de victoria fulgerătoare anticipată de generalii lui Putin, luptele din Ucraina se concentrează acum în sudul și estul țării, după o serie de victorii ucrainene în regiunile Harkov și Kherson.

„Există clădiri arse, magazine și farmacii abandonate – comandanții noștri nu prea ne pedepsesc pentru că jefuim astfel de locuri – și există un singur magazin deschis cu o coadă nesfârșită de soldați și localnici. Simt tensiune, determinare sumbră și furie, dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, nu regret că am venit – sunt aici cu oamenii mei pentru a le împărtăși soarta, oricare ar fi ea. Așa arată starea me de spirit de Anul Nou”, a declarat ofițerul, descriind scena din jurul său. 

Pe parcursul celor aproape 10 luni de război, moartea a cel puțin 10.000 de soldați ruși a fost verificată în mod independent – cifra reală fiind probabil de multe ori mai mare. Oficialii americani au declarat că sunt de părere că au murit peste 100.000 de militari ruși.  

Din septembrie, câteva sute de mii de oameni au fost, de asemenea, recrutați ca parte a campaniei de mobilizare „parțială” a Rusiei. 

Simbolurile „Z” și „V” în locul colindelor de sărbători

Războiul se amestecă chiar și în sărbătorile tradiționale de Anul Nou, simbolurile „Z” și „V” pro-război fiind adăugate la decorațiunile stradale festive din Moscova și Chelyabinsk, în Urali. Între timp, autoritățile locale din orașul siberian Chita au ridicat sculpturi de gheață cu soldați. 

Corespondenți de război și soldați ruși sunt așteptați să apară în cadrul popularului show de televiziune rusesc din noaptea de Anul Nou, înaintea discursului tradițional de la miezul nopții al președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea  în ciuda unui mesaj universal pro-război pe undele radio din Rusia, a unei represiuni politice și a adoptării unor legi draconice de cenzură pe timp de război – mulți ruși continuă să riște condamnări lungi la închisoare pentru a-și exprima opoziția față de război. 

Cel puțin 19.478 de persoane au fost reținute pentru că au protestat împotriva războiului în 2022, potrivit grupului de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info.

„Încotro ne îndreptăm?”

Deși artistul rus Vladimir Ovchinnikov, care a devenit cunoscut pentru picturile sale murale anti-război pictate pe străzile din Borovsk, un oraș de provincie aflat la 115 kilometri de Moscova, nu a fost arestat, a fost obligat de un tribunal să plătească o amendă de 35.000 de ruble (498 de dolari) pentru o lucrare de artă anti-război pe care a pictat-o la începutul acestui an. 

„Consider [războiul] o încălcare a tuturor normelor internaționale, cum poți ataca un vecin fără niciun motiv? Câți tineri trebuie să mai fie uciși pentru a ne aminti că o pace proastă este mai bună decât un război bun? Oamenii din Rusia obișnuiau să spună „pace în lume” și „nu războiului”, dar acum astfel de declarații sunt pedepsite prin lege. Încotro ne îndreptăm?„. Ovchinnikov, în vârstă de 84 de ani, a declarat pentru The Moscow Times.

În timp ce activiști anti-război precum Ovchinnikov rămân în Rusia, începutul invaziei și prima mobilizare a țării de la cel de-al Doilea Război Mondial au dus la un exod atât al celor care se opun regimului, cât și al celor care caută să evite recrutarea.  În special fostele republici sovietice, precum Georgia, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan, au văzut sosirea a zeci de mii de ruși. 

Cine le dictează prezentul și viitorul?

„Nu mă mai văd trăind în Rusia. Aveam o viață bine adaptată înainte de mobilizare slujba mea, prieteni și rude. În Georgia, aproape în fiecare noapte mă trezesc din cauza unor coșmaruri cu comisari militari și polițiști de frontieră. Chiar dacă războiul se termină, consecințele sale negative se vor resimți pentru o lungă perioadă de timp: criminalizare, recesiune economică, represiuni. Bineînțeles, visez la sfârșitul războiului și la schimbări politice serioase, dar nu mă bazez pe ele.” „, a declarat Vitaly Kotsuba, un specialist în relații publice care s-a mutat în Georgia vecină după ce a primit o notificare de încorporare în septembrie.

În timp ce majoritatea sondajelor de opinie sugerează că o mare majoritate a rușilor au sprijinit invazia Ucrainei din februarie și susțin forțele armate, există tot mai multe dovezi că atitudinile ar putea evolua.  

Alexander, care s-a mutat în orașul rus Voronej din regiunea ucraineană Donețk în 2014, a declarat pentru The Moscow Times că percepția sa asupra luptelor din Ucraina s-a schimbat înainte îi susținea pe separatiștii pro-ruși, dar acum este împotriva războiului. Donețk a fost una dintre regiunile ucrainene anexate ilegal de Kremlin în septembrie, în urma unor referendumuri înscenate care au fost condamnate pe scară largă de comunitatea internațională.

„În tot acest an am fost foarte îngrijorat pentru rudele și prietenii mei care locuiesc în Donbas [zona din estul Ucrainei]. Mulțumesc lui Dumnezeu că toată lumea este în viață și bine. Nu am vrut acest război, dar a început. Poate că opinia mea nu este populară, dar sunt sincer nu aș vrea ca țara mea să piardă”, a declarat Alexander, în vârstă de 29 de ani, care a refuzat să își precizeze numele de familie.

Oamenii vor pace

Înapoi în orășelul Borovsk, artistul Ovchinnikov continuă să joace un joc de-a șoarecele și pisica cu autoritățile, care pictează peste picturile sale murale anti-război aproape imediat ce acestea sunt terminate. El crede că vârsta sa l-a protejat, cel puțin pentru moment, de acuzațiile penale. 

„Chiar și oamenii care au căzut sub influența propagandei înșelătoare vor pace. Mi-aș dori ca oamenii din Rusia să-și pornească creierul și să aibă compasiune. Îmi doresc ca Ucraina să poată într-o zi să ierte o astfel de trădare”, a declarat Ovchinnikov. 

Pentru 2023, dorințele lui Ovchinnikov sunt simple: „Un an fără război este modul în care aș vrea să văd 2023. Principalul lucru este să rămânem oameni”. 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.