Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în impas! De ce nu poate câștiga niciuna dintre părți
Lumea la zi

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în impas! De ce nu poate câștiga niciuna dintre părți

Război, Sursă foto: Agora md
Sursă foto: Agora md

Luptele din Ucraina sunt în impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu pot obține un succes semnificativ, a relatat șeful Serviciului de Informații al Apărării, Kyrylo Budanov, într-un interviu acordat pentru  BBC la 28 decembrie. În noiembrie, după ce forțele ucrainene au eliberat Hersonul, cele mai aprige lupte au avut loc în jurul Bakhmut, în regiunea Donețk.

Trupele rusești au fost în defensivă, în timp ce iarna a încetinit ritmul operațiunilor terestre ale Ucrainei de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri.

Potrivit șefului serviciilor de informații ucrainene, Rusia este complet blocată, după ce a suferit pierderi semnificative, iar Kremlinul a decis să anunțe o nouă mobilizare a recruților. Pe de altă parte, forțele ucrainene nu dispun de forța necesară pentru a avansa în mai multe direcții.

„Nu putem să-i învingem în mod categoric pe ruși în toate direcțiile și nici ei nu pot. Cu toate acestea, așteptăm cu nerăbdare noi livrări de arme”, a declarat Budanov.

Lupte intense la Bakhmut

În prezent, trupele ucrainene sunt angajate în lupte crâncene cu invadatorii ruși în jurul Bakhmut. Pentru Rusia, capturarea orașului ar întrerupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei și ar deschide calea pentru o ofensivă asupra altor bastioane ucrainene din est, inclusiv Kramatorsk și Sloviansk, scriu cei de la Kyiv Post.

Budanov a precizat că ofensiva rusă asupra Bakhmut este condusă de compania militară privată Wagner Group. Fondatorul acesteia, Evgheni Prigojin, vrea să captureze orașul ca premiu politic pe fondul rivalităților dintre oficialii ruși.

Rusia nu mai are rachete

Budanov crede că Rusia va continua să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei. Cu toate acestea, el a spus că Rusia nu va putea menține un nivel ridicat de atacuri din cauza epuizării stocurilor de rachete și a incapacității industriei rusești de a le reface.

De asemenea, Iranul nu a furnizat încă rachete Moscovei. Budanov a declarat că Teheranul a refuzat să furnizeze rachete Rusiei, fiind conștient de faptul că este posibil ca țările occidentale să impună măsuri împotriva Iranului, care se află deja sub sancțiuni occidentale din cauza programului său nuclear.

Vor negocieri pentru pace

La sfârșitul săptămânii anterioare, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba,

a susținut că administrația de la Kiev vrea să poarte discuții de pace până la sfârșitul lunii februarie.

Oficialul a adăugat că, cel mai probabil, acestea vor avea loc la ONU și vor fi mediate de secretarul general al instituției, Antonio Guterres.

„Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor. ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba desprea face o favoare unei anumite țări”, a transmis Dmitro Kuleba, scrie Sky News, citat de Digi24.

Însă, înainte de a avea loc aceste negocieri, șeful diplomației ucrainene a spus că Rusia trebuie judecată pentru crimele de război săvârșite pe front la o instanță internațională.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.