Infofinanciar > Lumea la zi > Putin și Netanyahu, prieteni la cataramă! Președintele rus i-a transmis un mesaj emoționant premierului israelian
Lumea la zi

Putin și Netanyahu, prieteni la cataramă! Președintele rus i-a transmis un mesaj emoționant premierului israelian

Netanyahu și Putin, Sursă foto: The Wall Street Journal
Sursă foto: The Wall Street Journal

Într-un comunicat transmis joi de Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a salutat revenirea lui Benjamin Netanyahu în funcția de prim-ministru al Israelului și a subliniat dorința sa de a aprofunda relațiile cu această țară „în toate sectoarele”.

„Sper că noul guvern sub conducerea dumneavoastră va continua linia menită să consolideze cooperarea ruso-israeliană în toate domeniile, pentru binele popoarelor noastre, în interesul de a asigura pacea şi securitatea în regiunea Orientului Mijlociu”, a transmis președintele rus Putin într-un mesaj adresat lui Netanyahu, prezent în comunicat.

Cum arată relația dintre Israel și Rusia

Vladimir Putin a continuat, spunând că „În Rusia este apreciată mult contribuţia dumneavoastră personală şi de ani buni la întărirea relaţiilor amicale între ţările noastre”, a subliniat liderul de la Kremlin, în condiţiile în care Netanyahu l-a calificat de mai multe ori în trecut pe preşedintele Vladimir Putin drept „prieten”.

Israelul a adoptat o abordare prudentă față de Moscova după începerea incursiunii rusești în Ucraina, în februarie anul trecut, într-un efort de a-și păstra neutralitatea în criză, potrivit ProTV.

Israelul a subliniat în special legăturile strânse dintre cele două națiuni, menționând că peste un milion de israelieni sunt de origine din fosta Uniune Sovietică și că Rusia are soldați staționați în vecinul Israelului, Siria.

Sub conducerea lui Netanyahu și de când acesta a părăsit funcția în 2021, Israelul a construit o relație îndrăzneață cu Rusia lui Vladimir Putin și s-a bazat pe ea. Liderii celor două țări s-au întâlnit în mod public, iar Israelul a părut să se supună Rusiei în ceea ce privește viitorul Siriei lui Bashar Assad. Acesta s-a coordonat pe scară largă cu forțele expediționare rusești din interiorul Siriei în timpul raidurilor frecvente ale Israelului asupra unor ținte legate de Iran.

Israel, tăcut în chestiunea războiului

Mulți lideri ucraineni și teoreticieni militari privesc Israelul cu admirație. Aceștia caută să imite capacitatea acestuia de a supraviețui în mijlocul unor vecini ostili și de a prospera în ciuda faptului că se află într-o stare constantă de război. Aprecierea nu este reciprocă, Ucraina are o comunitate evreiască numeroasă și de succes, are chiar și un președinte evreu. Munițiile rusești au ucis și strămutat supraviețuitori ai Holocaustului și au distrus monumentele care comemorează suferința evreilor. Dar toate aceste lucruri nu i-a mișcat câtuși de puțin pe liderii israelieni.

Dar, pentru restul lumii democratice, invazia lui Putin în Ucraina face ca apropierea și coordonarea dintre Israel și Netanyahu și Rusia să pară firave și nejustificabile.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.