Infofinanciar > Lumea la zi > Optimismul Moscovei n-a dispărut! Serghei Lavrov e „convins” că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina
Lumea la zi

Optimismul Moscovei n-a dispărut! Serghei Lavrov e „convins” că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov
Sursă foto: hotnews.ro

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a susținut că este „convins” că administrația de la Moscova își va îndeplini toate obiectivele în „operațiunea militară specială” din Ucraina cu „răbdare şi perseverenţă”. Oficialul a mai explicat ce ar însemna pentru Federația Rusă negocierea unui acord de pace cu partea ucraineană.

„Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a susținut Lavrov în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse Pervîi Kanal.

Șeful diplomației rusești a mai apreciat că o eventuală reluare a dialogului cu Ucraina, în privința stabilirii unui acord pentru pace, ar fi sinonimă cu o recunoaștere din partea oficialilor de la Kiev a anexării de către Moscova a celor patru regiuni separatiste ucrainene (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson).

„(n.r. – Regiunile anexate) trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a subliniat Serghei Lavrov.

„Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Dar vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat oficialul rus.

SUA nu vrea război direct cu Rusia

Serghei Lavrov a scos la iveală faptul că SUA nu intenționează să-și trimită specialiştii militari în Ucraina pentru a facilita transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot în capitala Kiev, scrie Hotnews.

„Statele Unite au declarat pe canale diplomatice că nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.

Acum i-am întrebat pe americani, prin canalele pe care le mai are ambasada noastră, dacă decizia de a transfera bateria Patriot, având în vedere complexitatea utilizării acesteia, înseamnă că acolo (n.r. – Ucraina) vor fi specialişti americani.

Ni s-a explicat destul de pe larg că acest lucru nu este planificat, tocmai pentru că americanii nu vor şi nu vor lupta direct împotriva Rusiei. Patriot va fi pus în funcţiune după câteva luni, până când militarii ucraineni vor stăpâni această tehnologie”, a spus diplomatul rus.

Nu ia în serios Patriot

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat ferm convins că armata sa poate distruge cu ușurință sistemul de apărare antiaeriană Patriot care va fi livrat de SUA Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a precizat, de asemenea, că „Patriot este un sistem destul de învechit” care nu se ridică la nivelul sistemului S-300 rusesc.

Analiștii militari au susținut că bateria de apărare antiaeriană Patriot este mult mai performantă în comparație cu dotările pe care le are acum Ucraina.

În afara sistemului Patriot, SUA s-a angajat să trimită Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 1,85 miliarde de dolari.