Infofinanciar > Lumea la zi > THE HILL: Trump, DeSantis, Biden și alte povești politice care vor modela America anului 2023
Lumea la zi

THE HILL: Trump, DeSantis, Biden și alte povești politice care vor modela America anului 2023

SUA, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

După un an 2022 în care democrații au sărbătorit adoptarea unor părți cheie ale agendei lor și au sfidat așteptările în alegerile de la mijlocul mandatului, anul viitor va aduce schimbări în Congres și va pregăti terenul pentru un alt an electoral important.

Marți, 3 ianuarie, va avea loc depunerea jurământului unui Congres divizat. Câmpul prezidențial din 2024 va prinde contur, în timp ce republicanii se vor gândi dacă să se confrunte cu fostul președinte Trump, în timp ce viitorul președintelui Biden este în centrul atenției pentru democrați. Iar Curtea Supremă ar putea remodela încă o dată arena politică prin decizii majore.

Locul lui Trump în cadrul Partidului Republican

Fostul președinte Donald Trump intră în 2023 la fel de vulnerabil din punct de vedere politic cum a fost de când a părăsit Casa Albă în urmă cu doi ani.

Susținerile de cel mai înalt profil ale lui Trump la jumătatea mandatului au eșuat, sondajele recente au arătat că mulți alegători sunt gata să treacă mai departe, iar candidatura sa din 2024 a fost până acum afectată de controversele legate de cina sa cu un ultra-naționalist alb și de apelurile de suspendare a Constituției pentru a reface alegerile din 2020.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (R-Ky.), a precizat că este pregătit să treacă peste Trump, prezicând un câmp prezidențial aglomerat în 2024 și descriind influența lui Trump ca fiind „diminuată”, potrivit The Hill.

Trump se confruntă, de asemenea, cu perspectiva unui pericol juridic la începutul noului an, cu Departamentul de Justiție care investighează evenimentele din 6 ianuarie 2021 și modul în care a gestionat materialele clasificate pe care le-a luat cu el la proprietatea sa din Mar-a-Lago după ce a părăsit Casa Albă.

În același timp, Trump este singurul candidat declarat în tabăra din 2024 și își păstrează o bază formidabilă și energică care îi oferă o bază solidă de susținere în cadrul unor alegeri primare republicane. De asemenea, el are o mulțime de aliați la Capitoliu, inclusiv conducerea republicană a Camerei Reprezentanților.

Dintre cei 10 republicani din Camera Reprezentanților care au votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump peste 6 ianuarie, doar doi vor fi în următorul Congres, după ce restul fie s-au retras, fie au pierdut alegerile primare în fața unor contestatari aliniați lui Trump.

Unii membri ai partidului se tem că o a treia nominalizare a lui Trump la președinție ar putea costa GOP o șansă la Casa Albă în 2024. Bătălia din cadrul GOP cu privire la viitorul lui Trump va plana asupra a aproape tot ceea ce face partidul în 2023.

Ascensiunea lui DeSantis

Pentru republicanii care speră să treacă de Trump, toți ochii în 2023 vor fi ațintiți asupra guvernatorului Floridei, Ron DeSantis (R).

Steaua lui DeSantis a crescut în mișcarea conservatoare în 2022 ca puțini alții, deoarece a devenit o contrapondere proeminentă a administrației Biden în ceea ce privește COVID-19, problemele LGBTQ+ și imigrația. Iar victoria sa la realegerea din noiembrie i-a consolidat statutul de forță politică în Florida.

Mulți republicani care caută o alternativă viabilă la Trump cred că DeSantis poate duce mai departe marca politică a fostului președinte fără toate bagajele. Un sondaj recent al USA Today-Suffolk University a constatat că 56% dintre alegătorii republicani și cei care se orientează spre republicani l-ar susține pe DeSantis, față de 33% care l-ar susține pe Trump.

Experții cred că DeSantis ar putea anunța o candidatură pentru 2024 în această vară, după ce sesiunea legislativă din Florida se va încheia.

Dacă va face acest lucru, DeSantis se va confrunta cu o examinare din ce în ce mai atentă în calitate de candidat la o funcție națională. Trump va ieși probabil la atac, iar democrații vor evidenția aproape sigur comentariile lui DeSantis privind vaccinurile și politicile care vizează discuțiile despre gen și sexualitate la clasă pentru a-l prezenta ca fiind nepotrivit pentru o funcție mai înaltă.

Veteranii administrației Trump, cum ar fi fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul secretar de stat Mike Pompeo și fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, ar putea, de asemenea, să intre în competiția din 2024, ceea ce ar pune și mai multă presiune asupra lui DeSantis pentru a se consolida în rândul alegătorilor din afara Floridei și ar spori șansele ca un câmp fracturat să-l avantajeze în cele din urmă pe Trump.

Vârsta și puterea lui Biden în rândul democraților

Președintele Biden intră în 2023 cu un impuls semnificativ după o serie de realizări legislative – multe dintre ele bipartizane – în primii doi ani de mandat.

Biden a declarat că se va decide la începutul noului an cu privire la o candidatură la realegere, dar mulți democrați și oficiali din jurul Casei Albe se așteaptă ca președintele să solicite un nou mandat.

În ciuda succeselor sale, Biden se va confrunta cu întrebări, inclusiv din partea unora din propriul partid.

Mulți candidați s-au ferit de Biden înainte de alegerile parțiale, deoarece democrații au depășit așteptările. El are 80 de ani și este predispus la gafe ocazionale de profil înalt, cum ar fi atunci când, la un eveniment organizat în septembrie la Casa Albă, a numit o membră a Congresului care murise cu câteva luni înainte. Biden va trebui, de asemenea, să navigheze într-un Congres divizat în următorii doi ani, ceea ce face ca șansele unor realizări legislative majore să fie reduse și îi va testa politica externă în chestiuni precum sprijinul acordat Ucrainei. Iar Camera condusă de Partidul Republican va trece probabil la atac, anchetând administrația sa cu privire la retragerea din Afganistan, la politicile sale privind imigrația și, eventual, la afacerile financiare ale lui Hunter Biden.

Sondajele de opinie arată în continuare că mulți alegători nu doresc să îl vadă pe Biden candidând pentru un nou mandat. Un sondaj CNN realizat în decembrie a arătat că 59% dintre democrații înregistrați și independenții cu înclinații democrate ar dori ca altcineva decât Biden să fie candidatul partidului în 2024.

Dar Biden și echipa sa și-au petrecut ultimii ani sfidând înțelepciunea convențională și opinia publică și cred cu tărie că politica sa de tip old-school rezonează cu alegătorii, în special în afara orașului Washington, D.C..

Dacă în 2023 Biden va reuși să navigheze într-un Congres divizat, să continue să consolideze economia și să evite o recesiune, menținând în același timp sprijinul în țară și în străinătate pentru Ucraina, va avea argumente solide că este singura alegere pe care democrații o vor pune în fruntea buletinului de vot în 2024.

McCarthy și GOP

Anul va începe cu liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy (R-Calif.), care va încerca să câștige ciocanul de președinte al Camerei, ceea ce nu a fost o sarcină ușoară în săptămânile premergătoare noului Congres.

Puterea lui McCarthy în cadrul propriului său grup parlamentar va fi pusă la încercare pe 3 ianuarie. Chiar și cu câteva zile înainte de vot, McCarthy nu pare să aibă cele 218 voturi necesare pentru a-și asigura funcția de președinte, în timp ce se străduiește să facă concesii care să-i atragă pe conservatorii de linie dură.

Indiferent dacă McCarthy sau un candidat alternativ care încă nu a apărut va deține ciocănelul de președinte, anul în Congres va fi influențat în mare măsură de modul în care republicanii vor guverna în Cameră cu o majoritate foarte redusă.

McCarthy s-a angajat să înlăture anumiți democrați, cum ar fi deputații Ilhan Omar (D-Minn.) și Adam Schiff (D-Calif.), din funcțiile din comisii. El a promis să îl investigheze pe secretarul pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas și să creeze un comitet special pentru China. Și a declarat că republicanii vor încerca să anuleze finanțarea IRS și alte prevederi cheie ale proiectului de lege semnat de democrați privind clima și sănătatea, adoptat în august.

Noua majoritate din Camera Reprezentanților are, de asemenea, o serie de sceptici în ceea ce privește finanțarea Ucrainei, care încearcă să se opună unei invazii rusești. Casa Albă și principalii republicani din Senat au declarat că vor continua să fie alături de Ucraina, dar opoziția republicanilor din Cameră ar putea complica lucrurile.

Strategii și donatorii consideră că majoritatea republicană din Camera Reprezentanților trebuie să demonstreze că partidul este capabil să guverneze, nu doar să se opună lui Biden, pentru a crea un argument puternic pentru ca republicanii să recucerească Casa Albă în 2024.

Democrații din Camera Reprezentanților încep viața după Pelosi

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, democrații vor fi conduși în Cameră de o altă persoană decât Nancy Pelosi (D-Calif.), care va rămâne în Congres, dar nu va ocupa funcția de lider.

Este o schimbare remarcabilă a gărzii pentru un partid care se va confrunta, de asemenea, cu faptul că va servi în minoritate pentru prima dată din 2017.

Hakeem Jeffries, un newyorkez de 52 de ani, va avea sarcina de a gestiona un grup parlamentar fracturat, cu opinii diverse, inclusiv o aripă de stânga care a crescut în număr și influență în ultimii ani.

Democrații vor avea, de asemenea, sarcina de a umple golul de strângere de fonduri lăsat de Pelosi, care a fost prodigioasă în capacitatea sa de a aduce bani pentru partid în calitate de lider.

Jeffries și restul echipei reînnoite de conducere democrată din Camera Reprezentanților se vor afla la limită în minoritate, servind ca o folie pentru majoritatea republicană și apărând Casa Albă împotriva investigațiilor, în timp ce fac presiuni pentru potențiale zone de acord bipartizan.

O intrigă secundară va fi influența tot mai mare a aripii progresiste a partidului, care are aliați la Casa Albă și care și-a crescut constant numărul de membri în cei patru ani de când membri precum deputații Alexandria Ocasio Cortez (D-N.Y.) și Ilhan Omar (D-Minn.) au fost învestiți pentru prima dată.

Curtea Supremă este gata să schimbe din nou peisajul

Curtea Supremă a provocat un cutremur politic în 2022, când a anulat protecția avortului stabilită prin Roe vs. Wade, și ar putea crea alte schimbări seismice în 2023 cu o serie de cazuri de profil înalt pe rol.

Curtea, cu o majoritate conservatoare de 6-3, a audiat deja argumente, dar nu s-a pronunțat încă într-un caz în care se discută dacă planul de redistribuire a circumscripțiilor electorale din Alabama pentru 2021 încalcă Legea privind drepturile de vot prin faptul că a trasat un singur district majoritar de negri. Eventuala decizie ar putea avea reverberații în anii următori prin redesenarea circumscripțiilor parlamentare și în condițiile în care dreptul la vot apare ca un pilon cheie al platformei democrate.

În mod similar, judecătorii au audiat deja argumentele în cazul Sackett v. Environmental Protection Agency, un caz în care instanța trebuie să stabilească ce este acoperit de Clean Water Act. În funcție de hotărâre, aceasta ar putea avea ramificații majore în ceea ce privește proprietățile care fac obiectul anumitor reglementări de mediu, într-un moment în care Casa Albă se concentrează pe combaterea schimbărilor climatice.

De asemenea, se așteaptă ca, în februarie, instanța să audieze argumentele statelor conduse de republicani care au dat în judecată administrația Biden pentru a menține în vigoare titlul 42, o politică utilizată de la începutul pandemiei pentru a expulza rapid migranții sub umbrela sănătății publice. Decizia instanței fie va menține măsura în vigoare, fie va permite în cele din urmă ca aceasta să expire, ceea ce ar putea crea o potențială durere de cap politică pentru Biden la graniță.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.