Lumea la zi

Fox News: Ron DeSantins a devenit noul lider al Partidului Republican

Fox News: Ron DeSantins a devenit noul lider al Partidului Republican
sursa foto cnn

Cel mai mare câștigător al alegerilor de la jumătatea mandatului a fost, fără îndoială, guvernatorul Ron DeSantis, a cărui victorie zdrobitoare în statul Florida a fost uluitoare, în timp ce Donald Trump pierde teren ca și candidat la viitoarele alegeri prezidențiale, scrie Fox News.

Cel mai mare pierzători, pe de altă parte, este Donald Trump, ai cărui candidați loiali, aleși cu mâna lui, într-o serie de curse, s-au luptat să învingă democrații vulnerabili. Încă o dată, fostul președinte este posibil să-i fi costat pe republicani controlul Senatului.

Mulți vor concluziona, pe baza rezultatelor de la jumătatea mandatului 2022, că Partidul Republican este pregătit să meargă mai departe, fără Donald Trump ca lider, relatează Fox News.

DeSantis a obținut o victorie record în Florida. În comitatul Miami-Dade, o regiune pe care președintele Joe Biden a câștigat-o cu 16 puncte procentuale în 2020, popularul guvernator s-a impus cu ușurință. Nu numai că marja de victorie a fost uluitoare în sine, dar a întărit și o realitate emergentă: alegătorii hispanici ar putea să își schimbe alianța pe termen lung cu republicanii.

Victorie fără precedent

DeSantis a câștigat pentru că a îmbrățișat politicile lui Trump, a rămas ferm în fața mulțimii „woke”, și-a condus cu strălucire statul prin pandemie și, mai recent, a gestionat cu mare competență pagubele îngrozitoare produse de uraganul Ian. Locuitorii din Florida l-au răsplătit pe popularul guvernator prin realegerea sa cu o diferență de aproximativ 19 puncte față de adversarul său, democratul Charlie Crist.

În urma victoriei sale, DeSantis a ținut un discurs incendiar, stabilind reperele pentru ceea ce va fi cu siguranță o candidatură la președinție în 2024, declarând: „Abia am început să lupt”.

Pentru Donald Trump, alegerile s-au dovedit a fi, folosind cuvântul lui Barack Obama, o bătaie de joc. În Pennsylvania, doctorul Mehmet Oz, ales de Trump pentru a reprezenta republicanii în apărarea unui loc lăsat liber de senatorul Pat Toomey, care se retrage, a pierdut în fața locotenentului guvernator John Fetterman. Fetterman a suferit un accident vascular cerebral la începutul competiției, dar chiar și în condițiile în care capacitatea sa de a face campanie a fost sever redusă, el l-a învins pe celebrul doctor.

Aceasta nu a fost singura dezamăgire amară pentru republicani. În New Hampshire, actuala senatoare Maggie Hassan, considerată cea mai vulnerabilă democrată care candida pentru realegere, a supraviețuit și și-a păstrat locul. Rivalul ei, generalul în retragere Dan Bolduc, a fost un alt candidat susținut de Trump care avea puțină experiență politică. Bolduc nu a fost considerat o șansă reală și nu a fost susținut puternic de către GOP, dar sondajele de opinie au arătat că se apropie în ultimele săptămâni ale cursei.

În Arizona, în mod similar, candidatul la Senat Blake Masters, un alt ales al lui Trump, nu a reușit să îl învingă pe actualul democrat Mark Kelly. Masters a fost, de asemenea, un novice politic care a venit din urmă în ultimele săptămâni. El a fost sprijinit de un alt acolit al lui Trump, candidatul la guvernator Kari Lake, a cărui cursă împotriva democratei Katie Hobbs este prea strânsă pentru a fi declarată.

Trump pierde teren

Este adevărat că, în Ohio, JD Vance, aliat al lui Trump, a câștigat împotriva democratului Tim Ryan, iar în Georgia, Herschel Walker, susținut de Trump, pare să-l fi forțat pe actualul președinte Raphael Warnock, să meargă în turul doi. Dar ambii acești candidați la Senat au fost ajutați de guvernatori populari care i-au susținut în timp ce se îndreptau cu ușurință spre victorie.

Încă din primele zile ale alegerilor de la jumătatea mandatului, criticii lui Trump l-au acuzat pe fostul președinte că a manipulat competițiile cu scopul de a-și pune în valoare propriul brand în loc să acorde prioritate câștigării de locuri pentru Partidul Republican. El a susținut candidați care îi erau loiali personal și care i-au susținut afirmația că alegerea lui Joe Biden a fost ilegitimă.

Democrații i-au criticat cu înverșunare pe acești „negaționiști ai alegerilor”; Joe Biden a călătorit prin țară avertizând că alegerea unor astfel de candidați constituie o „amenințare la adresa democrației”. Chiar dacă sondajele arătau că acel mesaj, alături de campania sa, nu a reușit să copleșească problemele cele mai acute, cum ar fi inflația și criminalitatea, iar alegătorii s-au îndepărtat de candidații republicani pe care îi considerau extremiști.

Trump nu numai că a ales candidați mai puțin capabili, dar a și reținut banii atât de necesari pentru a le finanța campaniile. Fostul președinte a început competiția cu un fond de campanie care conținea mai mult de 125 de milioane de dolari; nu este clar cât a cheltuit de fapt.

Republicanii și-au asigurat controlul în Camera Reprezenanților

Midterms nu au fost un eșec total pentru republicani. Se pare că aceștia au câștigat controlul asupra Camerei, ceea ce le va permite să pună frână agendei socialiste dăunătoare a lui Joe Biden. Dar faptul că nu au profitat pe deplin de ratingurile de aprobare la nivel de bază ale lui Biden, de inflația în creștere, de criminalitatea galopantă și de distrugerea îngrozitoare a frontierei sudice este mai mult decât dezamăgitor.

Mulți au crezut că democrații învinși se vor angaja într-un proces de restabiliri a imaginii partidului. În schimb, se pare că republicanii vor fi partidul care va evalua unde au greșit și îi vor arăta cu degetul pe cei responsabili pentru un rezultat dezamăgitor. Trump va fi învinovățit pentru că GOP nu a reușit.

Otrăvindu-și și mai mult brandul, Trump l-a atacat în ultimele zile pe Ron DeSantis, pe care îl consideră, pe bună dreptate, cel mai mare adversar al său într-o potențială candidatură la Biroul Oval în 2024. L-a denigrat numindu-l „DeSanctimonious”, acordându-i guvernatorului Floridei una dintre poreclele sale caracteristice care au rămas uneori în picioare. Trump a amenințat, de asemenea, în mod copilăros, că, dacă DeSantis se va decide să candideze în 2024, va dezvălui informații  controversate despre guvernator.