Infofinanciar > Lumea la zi > THE GUARDIAN: Rusia pierde controlul asupra provinciilor anexate din Ucraina
Lumea la zi

THE GUARDIAN: Rusia pierde controlul asupra provinciilor anexate din Ucraina

ucraina victorie reuters.com
sursa foto: reuters.com

Rusia nu mai deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care susține că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat zeci de kilometri în provincia Kherson, în sudul țării, și ar fi făcut noi progrese în est.

Luni, armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au pătruns în regiunea Kherson. Aceasta a declarat că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „pătrundă în adâncurile apărării noastre” în jurul satelor Zoltaya Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită în prealabil”. Acestea au continuat să „provoace pagube masive prin foc” asupra forțelor ucrainene, a afirmat el.

Ucraina câștigă teren în fața Rusiei

Comentariile sale sugerează că, contraofensiva din sudul Ucrainei câștigă teren, la două luni după începerea sa. Armata ucraineană a obținut cele mai consistente victorii de începutul războiului, străpungând linia frontului și avansând rapid de-a lungul râului Nipru, potrivit The Guardian.

Kievul nu a dat nicio confirmare oficială a acestor câștiguri. Surse rusești au recunoscut că ofensiva tancurilor ucrainene s-a deplasat de-a lungul malului vestic al râului, recucerind o serie de sate pe parcurs și amenințând liniile de aprovizionare pentru mii de soldați ruși izolați.

Zelenskii a declarat că brigada 129 ucraineană din orașul său natal Kryvyi Rih a eliberat așezările Arkhanhelske și Myrolyubivka din nordul regiunii Kherson. Soldații au arborat un steag albastru și galben în Myrolyubivka de pe un acoperiș avariat de obuze.

Bloggerii militari ruși au sugerat că avansul Ucrainei a fost spectaculos. Aceștia au afirmat că trupele Kievului se aflau aproape de Dudchany, la aproximativ 30 de kilometri sud de locul unde se afla frontul înainte de pătrundere, indicând una dintre cele mai rapide avansări din timpul războiului.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministerului de interne al Ucrainei, a postat o fotografie cu soldații ucraineni care pozează cu steagul lor acoperind o statuie de aur a unui înger. El a precizat că este vorba despre satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de poziția lor anterioară. Următoarea țintă ucraineană a fost orașul Beryslav, pe malul Niprului.

Armata rusă este într-o poziție nefavorabilă

Acțiunile Rusiei sugerează tensiuni în interiorul comandamentului armatei sale, se pare că șeful districtului militar vestic a fost demis luni în urma recentelor înfrângeri. Postul de știri RBC a declarat că generalul-colonel Alexander Zhuravlyov a fost demis. Districtul său este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei. Măsura vine în urma criticilor aduse în weekend de președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al lui Putin, în legătură cu înfrângerea de la Lyman.

„Acest lucru este în mod evident legat de eșecurile militare ale Rusiei, care devin din ce în ce mai greu de ascuns. Kremlinul caută țapi ispășitori”, a declarat un fost oficial al Ministerului rus al Apărării, care a lucrat cu Juravlyov. „Presiunea asupra comandantului forțelor armate ruse, Valeri Gerasimov, nu va face decât să crească”, a adăugat fostul oficial al ministerului apărării.

În ultimul său discurs, Zelenski a calificat drept „farsă” anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean, care include provinciile Kherson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Refuzând să-l menționeze pe Vladimir Putin pe nume, el a spus că „cineva, undeva” a organizat recent ceea ce el a numit „pseudo-referendumuri”.

„Când steagul ucrainean va fi returnat, nimeni nu-și va mai aminti de farsa rusească cu niște bucăți de hârtie”, a declarat Zelenski. „Cu excepția, bineînțeles, a agențiilor de aplicare a legii din Ucraina. Pentru că toți cei care sunt implicați în orice elemente de agresiune împotriva statului nostru vor trebui să răspundă pentru asta”.

Ucraina consideră anexarea ca fiind o farsă

Vineri, Putin a ținut o mare ceremonie de semnare la Kremlin cu cei patru „lideri” aleși de ruși din regiunile ucrainene ocupate. El a declarat că teritoriile sunt ale Rusiei „pentru totdeauna” și a spus că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a le apăra – o referire aparentă la armele nucleare. Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a aprobat luni acest demers.

Dar strategia Kremlinului s-a destrămat rapid în fața unor înfrângeri jenante pe câmpul de luptă și a confuziei cu privire la locul unde se află de fapt noile „frontiere” internaționale ale Rusiei. În weekend, trupele ucrainene au recucerit orașul Lyman din regiunea Donețk care, în teorie, este acum parte a Rusiei.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a reușit să clarifice problema atunci când a declarat: „Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone”. Aceasta părea a fi o formulă de salvare în cazul unor noi eșecuri militare rusești în zilele și săptămânile următoare.

În estul Donbasului, liderii separatiști locali au recunoscut că armata ucraineană a depășit granițele administrative ale provinciei Luhansk, avansând dinspre Lyman. Rusia controlează doar aproximativ jumătate din oblastul Donețk. Se merge înapoi, la șapte luni de la invazia la scară largă a lui Putin.

În orașul Sloviansk, din estul țării, au existat dovezi ale bătăliilor recente și ale continuării ofensivei, deoarece blindatele rusești capturate au fost remorcate în oraș. Căderea orașului Lyman a deschis calea forțelor ucrainene de a avansa adânc în provincia Luhansk, amenințând principalele rute de aprovizionare către teritoriul capturat de Moscova în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului din iunie și iulie.

Observatorii de la Kiev au fost prudenți luni cu privire la amploarea câștigurilor ucrainene în sud. Trupele ruse foloseau tancuri, mortiere și avioane pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene și foloseau pe scară largă dronele. Acestea încercau să repare podurile de peste Nipru distruse de loviturile cu rachete ucrainene.

Adjunctul șefului administrației marionetă a Rusiei din regiunea Kherson, Kirill Stremousov, a recunoscut că armata ucraineană avansa. Dar a adăugat că „totul este sub control”. El a postat o înregistrare video stând lângă un mal de râu acoperit cu stufăriș, cu podul Antonivskyi din Kherson vizibil în spatele său.

Stremousov a spus: „Suntem la fața locului și continuăm să avem grijă de cetățenii Federației Ruse din regiunea Kherson. Acum suntem în Rusia și totul va fi bine”.

Vorbind la televiziunea rusă, șeful său, Vladimir Saldo, a recunoscut că lucrurile nu au decurs în totalitate conform planului. „Este tensionat, să spunem așa”, a spus el. Saldo a luat parte la ceremonia de vineri de la Kremlin, strângând mâna lui Putin. Luni, Duma a aprobat „tratatul de anexare”.

Armata Ucrainei avansează spre Harkov

Consilierii de rang înalt ai lui Zelenski au subliniat cu umor absurdul și suprarealismul faptului că Rusia „anexează” un teritoriu, pierzând în același timp controlul asupra acestuia. Oleksiy Arestovych a scris luni pe Twitter că „din ce în ce mai multe așezări” se „retrag rapid din Federația Rusă”.

Rusia ocupă doar aproximativ 30% din regiunea Zaporojie. Aceasta include centrala nucleară Zaporojie, dar nu și orașul Zaporojie, principalul centru urban. Canalele de socializare au sugerat că trupele rusești au împiedicat recent civilii să plece printr-un punct de trecere spre teritoriul administrat de guvernul ucrainean, sute de mașini fiind blocate.

În nord-estul țării, Ucraina a fost aproape de a elibera întreaga regiune Harkov, după o contraofensivă începută luna trecută. Linia frontului rusesc se află în estul oblastului, nu departe de orașul Kupiansk, și pare că se prăbușește. Trupele ucrainene au eliberat mai multe sate, inclusiv Shyykivka.

Se pare că acestea se deplasau spre est și de-a lungul malului drept al râului Oskil spre granița cu oblastul Luhansk și orașul Svatove. Un raport neverificat a afirmat că soldații ruși și-au abandonat pozițiile într-o zonă forestieră mare, fără luptă, și că fugeau.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că Rusia l-a eliberat pe șeful centralei nucleare din Zaporojie. Ihor Murashov a dispărut vineri, în timp ce se îndrepta spre locul de muncă la centrală, pe care trupele rusești o ocupă din martie. O patrulă rusă l-a răpit.

Kremlinul a exercitat presiuni asupra angajaților ucraineni pentru a semna noi contracte cu Rosatom, agenția nucleară de stat. AIEA afirmă că a primit confirmarea că Murashov „s-a întors în siguranță la familia sa”.

Rusia ocupă în continuare aproximativ 15% din Ucraina, inclusiv Crimeea. Dar, din septembrie, ucrainenii au recuperat mari porțiuni de teren, prin contraofensive duble în nord-est și sud. Rămâne de văzut dacă mobilizarea în masă a Rusiei pe plan intern va schimba această ecuație.