Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Ucraina, tot mai costisitor! Biden semnează un proiect de lege care prevede un ajutor de peste 12 miliarde de dolari pentru Kiev
Lumea la zi

Războiul din Ucraina, tot mai costisitor! Biden semnează un proiect de lege care prevede un ajutor de peste 12 miliarde de dolari pentru Kiev

spotmedia.ro
FOTO: spotmedia.ro

Președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege care permite evitarea unui blocaj politic în Statele Unite și oferă un pachet de miliarde de dolari de asistență economică și de securitate nouă pentru Ucraina. Casa Albă a declarat acest lucru într-o declarație postată pe site-ul său vineri, 30 septembrie, relatează Ukrinform.

„Președintele a promulgat legea H.R. 6833, ‘Continuing Appropriations and Ukraine Supplemental Appropriations Act, 2023’, care prevede credite pentru anul fiscal 2023 pentru agențiile federale până la 16 decembrie 2022, pentru proiecte și activități continue ale guvernului federal și include credite suplimentare pentru a răspunde situației din Ucraina”, se arată în declarație.

Joe Biden oferă Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 12,35 miliarde de dolari

Documentul vizează în primul rând continuarea finanțării instituțiilor federale americane în absența unui buget de stat aprobat pentru anul fiscal 2023, care începe la 1 octombrie. Documentul prevede, de asemenea, 12,35 miliarde de dolari în asistență legată de Ucraina, inclusiv instruire, echipamente, arme, sprijin logistic și sprijin financiar direct pentru guvernul ucrainean.

La finalul lunii August a anului în curs, potrivit publicației The Wall Street Journal, administrația americană promitea acordarea unui sprijin financiar în valoare de 3 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, fiind cel mai mare pachet de ajutor acordat până la momentul respectiv. Finanțarea acordată de Casa Albă consta în sisteme de apărăre sofisticate precum rachete sol-aer, 24 de sisteme radar de contra-artilerie, 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb.

Potrivit Pentagonului, obiectivul acordului financiar constă în dezvoltarea forțelor armate ucarinene pe termen lung. Anterior războiului, echipamentul militar de care dispunea Kievul era format din sisteme învechite, din perioada sovietică.

Armata lui Zlelenski s-a modernizat la ”foc automat”, grație stocurilor de arme și muniții livrate de statele mebre ale Organizației Tratatutului Atlanticului de Nord.

Occidentul sprijină Ucraina în lupta pe care o duce împotriva agresorului rus

„Cum arată viitoarea forță a Ucrainei? Este sustenabilă”, a declarat în luna august, Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică. „Suntem foarte concentrați aici să ajutăm Ucraina să încerce să planifice ceea ce este un fel de forță rațională a viitorului și aș anticipa o mulțime de arme la standardul NATO”.

Cele mai importante arme pe care le-a furnizat Washington-ul, Kievului sunt, în număr de 16, sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub denumirea de HIMARS, fapt ce a facilitate lovirea obiectivelor rusești aflate în spatele liniilor de front, potrivit kyivpost.com

Alături de Statele Unite și Marea Britanie și-a declarat ”sprijinul neclintit și pe termen lung” pentru trupele lui Zelenski. Premierul de la vremea respectivă, Boris Johnson, a trimis Ucrainei 2000 de drone de supraveghere și atac, în valoare de 64 de milioane de dolari, la care se adaugă și un program de instruire pentru 10.000 de soldați în unitățile militare din Marea Britanie.

Confruntată cu situația de a nu mai face plăților din sectorul public, Kievu a fost nevoit să treacă prin proceduri de solicitare și acordare de granturi , provenite de la partenerii internaționali. Banca Mondială, pentru a scoate sectorul public din colaps, a sprijinit Ucraina cu granturi în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Banii au fost utilizați de autorități pentru plățile pensiilor, serviciilor medicale și cele sociale.