Infofinanciar > Lumea la zi > Analiști militari: Putin ar putea renunța la două regiuni anexate vineri! Miză maximă pe Herson și Zaporojie
Lumea la zi

Analiști militari: Putin ar putea renunța la două regiuni anexate vineri! Miză maximă pe Herson și Zaporojie

Trupe din Rusia - sursa foto - impact.ro
sursa foto impact.ro

Președintele rus, Vladimir Putin, se arată mai interesat de consolidarea poziției în regiunile Zaporojie și Herson, din sudul Ucrainei, fiind considerate de o importanță strategică mai mare decât Luhansk și Donețk.

O analiză a ISW (Institute for the Study of War) arată că trupele rusești își concentrează efortul în zonele Herson și Zaporojie, în ciuda înfrângerilor recente de pe linia frontului Harkov-Izyum și a încercuirii forțelor rusești în zona Lyman, în cadrul contraofensivei ucrainene.

Rusia își consolidează poziția în Zaporojia și Herson

Forțele ucrainene au provocat o  înfrângere operațională semnificativă a Rusiei și au eliberat Lyman, regiunea Donețk, la 1 octombrie. Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor rusești din Lyman către „poziții mai avantajoase” pentru a evita „amenințarea de încercuire” în oraș.

Înfrângerea de la Lyman indică, de asemenea, faptul că președintele rus Vladimir nu mai acordă prioritate apărării regiunii Luhansk, în favoarea menținerii teritoriilor ocupate din sudul Ucrainei. Surse ucrainene și rusești indică în mod constant faptul că forțele ruse au continuat să consolideze pozițiile rusești în regiuniole Herson și Zaporojie, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkov-Izyum. Decizia de a nu consolida liniile de front vulnerabile din Kupyansk sau Lyman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar, și sugerează că lui Putin îi pasă mult mai mult de menținerea terenului strategic din sud, potrivit raportului ISW.

Totodată, analiștii sugerează că Rusia caută să preia controlul legal asupra centralei nucleare din Zaporojie, cu scopul de a pune presiune pe Agenția Energiei Atomice să recunoască anexarea provinciilor din Ucraina la Federația Rusă.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele lor au respins un atac terestru rusesc la Kozacha Lopan, la 5 km de granița dintre Harkov și Rusia. Acest lucru indică faptul că președintele rus își păstrează probabil obiectivul de a recâștiga controlul asupra teritoriului nou anexat și este dispus să aloce mijloace militare pentru astfel de acțiuni ofensive, în loc să le dedice apărării împotriva contraofensivei ucrainene din Donbas.

Punctele cheie ale analizei

-Trupele ucrainene au eliberat Lyman și este posibil să elibereze așezarea începând cu 1 octombrie.

-Este posibil ca Rusia să stabilească condițiile pentru asumarea responsabilității legale pentru centrala nucleară Zaporojie.

-Trupele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în regiunea Herson și creează condiții pentru continuarea ofensivei.

-Forțele armate rusești au efectuat bombardamente terestre asupra Bakhmut și Avdiivka din regiunea Donețk și continuă atacurile sistematice asupra zonelor Ucrainei de sud.

-Conducerea militară rusă continuă să pună în pericol viitoarea reconstrucție a forțelor armate, acordând prioritate mobilizării imediate a cât mai multor efective pentru a participa la luptele din Ucraina.

-Autoritățile din Rusia continuă să aplice practici de mobilizare discriminatorii.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) este o organizație non-profit cu sediul în Statele Unite, fondată în 2007 de Kimberly Kagan, care oferă cercetări și analize privind probleme de apărare și afaceri externe. A realizat rapoarte privind războiul din Siria, războiul din Afganistan și războiul din Irak, concentrându-se pe operațiunile militare și tendințele politice din diverse zone de conflict. În prezent, publică zilnic rapoarte privind invazia rusă din Ucraina, cu scopul de a oferi o perspectivă cât se poate de obiectivă asupra operațiunilor militare, bazată pe cercetare și surse oficiale.