Infofinanciar > Lumea la zi > The Economist: Georgia cade tot mai adânc în sfera de influență a Kremlinului
Lumea la zi

The Economist: Georgia cade tot mai adânc în sfera de influență a Kremlinului

georgia
sursa realitatea.net

Drumul de la aeroportul din Tbilisi spre centrul vechi, o rețea de străzi pietruite și abrupte, cu balcoane ornamentate și miros apetisant de găluște khinhali și pâine cu brânză khachapuri, poartă numele lui George W. Bush, primul președinte american care a vizitat mica țară caucaziană, în 2005. Lăudând reformele sale democratice și mulțumindu-i pentru trimiterea de trupe în Irak, Bush a numit Georgia „un simbol al libertății” și i-a spus președintelui său reformist de la acea vreme, Mikheil Saakașvili, care a fost adus la putere în 2003 de prima revoluție „colorată”, că Georgia are „un prieten solid în America”.

În prezent, Kremlinul este cel care laudă Georgia, o țară pe care a invadat-o în 2008, pentru că a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. În vârstă de 55 de ani, fostul președinte Saakașvili se află sub pază într-un spital de la periferia orașului Tbilisi, luptându-se cu demența și atrofia musculară. Mama sa, care îl vizitează zilnic, spune că are pierderi de memorie și are nevoie de un cadru de mers. „Sănătatea mea este într-un mare rahat”, i-a scris Saakașvili revistei The Economist, într-o scrisoare. „Pe lângă tot felul de simptome rele, ceea ce mă face să fiu disperat este o pierdere teribilă de memorie”.

Saakașvili crede că a fost otrăvit și spune că a intrat într-o scurtă comă după o mutare anterioară la un alt spital din închisoare. În decembrie, echipa sa juridică a distribuit un raport de toxicologie despre care se spune că a identificat prezența metalelor grele în corpul său, în care toxicologul și-a exprimat opinia că ar fi fost otrăvit. Pe 31 ianuarie, asociații săi au declarat că a fost mutat la terapie intensivă, deși autoritățile au negat acest lucru.

Consecințele demisiei lui Saakașvili

Saakașvili a modernizat Georgia, dar a fost implicat în scandaluri și represiunea țării. După ce a demisionat din funcția de președinte, a fugit din Georgia în 2013, temându-se să nu fie arestat de Bidzina Ivanishvili, un om de afaceri singuratic care a făcut bani în Rusia, a fost pentru scurt timp prim-ministru și, de atunci, a condus Georgia din umbră, deși nu deține nicio funcție oficială în guvern. Saakașvili, căruia i s-a retras ulterior cetățenia georgiană, s-a mutat în Ucraina și a luat un pașaport ucrainean, dar în octombrie 2021 s-a întors în Georgia, în ciuda unui mandat de arestare în vigoare, în speranța de a mobiliza proteste în favoarea situației sale. În schimb, a fost arestat, după ce fusese condamnat în contumacie pentru abuz de putere în calitate de președinte, și execută o pedeapsă de șase ani.

Parlamentul European și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, au cerut Georgiei să îl elibereze pe Saakașvili, care a fost guvernator al Odesei și care încă prezidează Consiliul Național de Reformă din Ucraina, un organism consultativ, pentru tratament medical în afara Georgiei. Încarcerarea și maltratarea sa par a fi o răzbunare politică, potrivit Amnesty International, și o favoare pentru Vladimir Putin, care a condus un scurt război împotriva Georgiei în 2008 și care a promis cândva că îl va spânzura pe Saakașvili „de testicule”.

Georgienii îi vor binele fostului președinte

Visul Georgian, partidul fondat de Ivanishvili, s-a menținut la putere alimentând temerile legate de tulburări și de revenirea la putere a lui Saakașvili. Dar, deși georgienii sunt dezamăgiți de politica fostului lor președinte, ei sunt, de asemenea, dezgustați de inumanitatea tratamentului său. „Oamenii îl susțin mai mult pe Saakașvili ca prizonier, decât pe Saakașvili ca politician”, spune Iago Kachkachishvili, un sociolog georgian.

Maltratarea lui Saakașvili împiedică șansele Georgiei de a se integra în Europa. Printre alte încălcări ale statului de drept se numără și încarcerarea anul trecut a lui Nika Gvaramia, care conduce un important canal de televiziune privat care critică guvernul, în baza unor acuzații evident inventate. Opoziția politică este monitorizată. Cererea Georgiei de a primi statutul de candidat din partea UE a fost trimisă înapoi în iunie anul trecut, cu o listă de 12 cerințe, pe care guvernul nu pare să se grăbească să le îndeplinească.

Guvernul Georgiei urmărește aceleași tactici aplicate de Kremlin

„Georgia a fost jucăria preferată a SUA și a Occidentului. Acum, jucăria s-a stricat și nimeni nu-i acordă prea multă atenție”, spune Shota Utiashvili, fost oficial guvernamental, în prezent membru al Fundației georgiene pentru studii strategice și internaționale, un think-tank din Tbilisi. Visul Georgian guvernează acum în coaliție cu mai mulți dintre foștii săi membri care au înființat în parlament o mișcare mai radicală și vădit anti-occidentală, numită Puterea Poporului. Retorica și politicile sale, inclusiv un proiect de lege propus pentru interzicerea „agenților străini”, par o copie fidelă a tacticilor Kremlinului. Mișcarea a acuzat chiar SUA de tentative de răsturnare a guvernului georgian.

Georgia este în continuare mult mai puțin autoritară decât Rusia sau Belarus, dar se apropie rapid de orbita Kremlinului. Pentru a-l liniști pe Putin, guvernul său a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei sau să returneze un sistem de rachete antiaeriene pe care Ucraina l-a oferit Georgiei în 2008. „Nu înțeleg de ce guvernul georgian s-a atașat de Kremlin”, a declarat Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, cu ocazia unei vizite recente la Tbilisi.

Populația Georgiei se opune apropierii de Moscova

Mulți georgieni par să se opună. Steagurile ucrainene sunt o priveliște obișnuită, la fel ca și casele care poartă graffiti pe care scrie „Georgia este Ucraina; Ucraina este Georgia”. Kachkachishvili spune că sentimentul este mult mai profund decât clasa de mijloc liberală din Tbilisi. Se crede că aproximativ 1.000 de voluntari georgieni luptă de partea Ucrainei. Dar la fel de profundă este trauma și teama de război exploatată de partidul lui Ivanishvili. Visul Georgian a respins protestele pro-Ucraina și a marginalizat opoziția argumentând că aceasta riscă să antreneze Georgia într-un război cu Rusia.

Situația este complicată și mai mult de prezența a circa 100.000 de exilați ruși care s-au refugiat în Georgia chiar de regimul care încă ocupă 20% din țară în cele două enclave Abhazia și Osetia de Sud. În cea mai mare parte, aceștia sunt tineri educați care susțin deschis Ucraina și sunt împotriva războiului, dar se țin departe de politica georgiană.

Muzeul din Georgia închinat lui Iosif Stalin

Noile alianțe și diviziuni nu sunt nicăieri mai evidente decât în Gori, locul de naștere al lui Iosif Stalin. Principala sa atracție turistică este un muzeu dedicat dictatorului sovietic de origine georgiană. Guvernul a îndepărtat statuia gigantică a lui Stalin din Gori și plănuia să transforme muzeul său într-un denunț sumbru al stalinismului, mai degrabă decât într-o celebrare a vieții sale. Dar, după cum spune o ghid turistic vizibil jenată grupului său de turiști vorbitori de limbă rusă, planul a fost anulat: „desovietizarea și de-stalinizarea” au fost suspendate de când Saakașvili a părăsit puterea în urmă cu un deceniu.

Mai recent, o duzină de noi statui și plăci comemorative ale lui Stalin au apărut în Georgia. Dictatorul, care a distrus democrația și independența Georgiei, ajutându-i pe bolșevici să ocupe Georgia în 1921, este acum promovat ca un erou georgian. Mai mult ca sigur, Kremlinul este în culmea fericirii, scrie The Economist.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.