Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Lovitură pentru Donald Trump! Nikki Haley, fosta ambasadoare SUA la ONU, își va anunța candidatura pentru prezidențialele din 2024
Lumea la zi

Politico: Lovitură pentru Donald Trump! Nikki Haley, fosta ambasadoare SUA la ONU, își va anunța candidatura pentru prezidențialele din 2024

Nikki Haley
Sursă foto: Getty Images

Fosta ambasadoare la ONU, Nikki Haley, este așteptată să anunțe în februarie că va încerca să candideze la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024. O persoană familiarizată cu planurile lui Haley a confirmat că fostul guvernator al Carolinei de Sud va intra în cursă printr-un anunț susținut în Charleston, S.C., pe 15 februarie. Știrea a fost raportată pentru prima dată de Charleston Post and Courier.

Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, este pe cale să devină al doilea candidat important în cursă, după fostul președinte Donald Trump, care și-a lansat în noiembrie candidatura.

Anunțul așteptat al lui Haley marchează o răsturnare de situație: Haley a declarat în 2021 că nu va candida la președinție dacă Trump o va face. Dar Haley și-a prezentat noile sale planuri într-un interviu acordat celor de la Fox News la începutul acestei luni, spunând: „Este mai mare decât o singură persoană (n.r – Trump). Și când te uiți la viitorul Americii, cred că este timpul pentru o nouă schimbare de generație. Nu cred că trebuie să ai 80 de ani pentru a fi un lider la Washington”.

Trump a început deja să ia în derâdere această schimbare, subliniind în fața reporterilor în weekend că Haley a menționat anterior că i se va supune, scrie Politico.

Cariera lui Nikki Haley

Haley, ai cărei părinți au fost imigranți indieni, este văzută de mult timp ca un posibil candidat la președinție. După ce a fost membră a legislativului din Carolina de Sud, Haley a câștigat alegerile pentru postul de guvernator în 2010, după un scrutin extrem de disputat, în care inițial fusese considerată outsider. În timpul alegerilor primare, ea a fost susținută de fosta primă doamnă a Carolinei de Sud, Jenny Sanford, și fostul guvernator al statului Alaska, Sarah Palin.

Haley a petrecut șase ani ca guvernator. În 2017, Donald Trump a ales-o pentru a se alătura cabinetului său. După doi ani de mandat, ea a lansat o organizație politică non-profit care a servit la promovarea politicilor sale și, mai târziu, a înființat un comitet de acțiune politică care i-a permis acesteia să-și susțină candidații agreați.

PAC, Stand for America, a ajutat, de asemenea, la finanțarea călătoriilor lui Haley în statele cu vot anticipat, precum Iowa și New Hampshire, unde a susținut candidații locali.

„Lupta” pentru Carolina de Sud

Decizia lui Haley de a-și lansa campania în Carolina de Sud, țara sa natală, evidențiază cât de important este acest stat pentru perspectivele sale, și ale altor câtorva candidați. Haley s-ar putea confrunta cu prezența unui alt candidat din statul natal, senatorul Tim Scott, care se gândește, de asemenea, la o candidatură. Haley l-a numit pe Scott în Senat în 2012. De atunci, acesta a câștigat alegerile pentru două mandate complete.

De asemenea, Trump pare să se concentreze pe acest stat, după ce și-a făcut o apariție în Columbia, S.C., în weekend. Fostul președinte a primit sprijinul senatorilor Lindsey Graham și Henry McMaster, ambii fiind aliați de lungă durată.

Trump a câștigat alegerile primare ale Partidului Republican din Carolina de Sud în 2016, o competiție în care s-a impus în fața candidatului susținut de Haley, senatorul de Florida Marco Rubio.