Infofinanciar > Lumea la zi > Fost președinte în stare gravă! Cele 70 de zile de greva foamei l-au adus la un pas de moarte
Lumea la zi

Fost președinte în stare gravă! Cele 70 de zile de greva foamei l-au adus la un pas de moarte

pacient
Credit imagine: bzi.ro

Georgia este martoră la un eveniment ieșit din comun. Protagonistul este chiar fostul președinte Mihail Saakașvili. Acesta a recurs la un gest extrem, și anume greva foamei. Fostul lider al Georgiei nu este la prima experiență de acest gen, lucru ce i-a slăbit imunitatea considerabil.

Potrivit medicilor care l-au examinat, Mihail Saakașvili este în pericol de moarte din cauza stării precare în care se află organismul acestuia. Aceeași medici au declarat faptul că fostul președinte al Georgiei va avea nevoie de îngrijiri medicale adecvate pentru a câștiga încă o șansă la viață.

70 de zile de greva foamei

Saakaşvili, în vârstă de 54 ani, a refuzat primă dată să se alimenteze timp de 50 de zile, apoi 20 de zile, pentru a denunţa trimiterea sa în închisoare în urma unei condamnări pentru abuz de putere.

Vineri, un grup de medici independenţi care l-a examinat pe Saakaşvili în închisoare a concluzionat că acesta suferă de encefalopatie Wernicke, o tulburare neurologică severă, de anorexie şi de stres post-traumatic.

Dacă fostul preşedinte nu va fi transferat de urgenţă într-un spital unde nu va mai fi supus unor ‘factori de stres’, riscă, potrivit medicilor, să dezvolte complicaţii neurologice putând cauza disfuncţia mai multor organe şi conduce la un ‘rezultat fatal’.

Autorităţile georgiene au minimalizat până acum preocupările exprimate de medici şi de susţinători ai fostului preşedinte pro-occidental.

Liderul partidului la putere ‘Visul georgian’, Irakli Kobahidze, a declarat în cursul săptămânii că Saakaşvili ‘nu este mulţumit de scăderea nivelului său de viaţă de când este încarcerat’.

‘Nu trebuie decât să mănânce câteva ouă şi brânză proaspătă, şi totul va reintra în ordine’, a adăugat el.

Mihail Saakaşvili, care a condus Georgia din 2004 până în 2013, a fost arestat şi apoi închis în octombrie 2021 la revenirea în ţară după câţiva ani de exil.

Arestarea sa a exacerbat o criză politică izbucnită după alegerile legislative din 2020, câştigate la mică diferenţă de partidul la putere şi pe care opoziţia le-a considerat fraudate.