Infofinanciar > Lumea la zi > Țara care se luptă pentru dreptul de a lucra permanent de acasă! În ce condiții se poate întâmpla schimbarea
Lumea la zi

Țara care se luptă pentru dreptul de a lucra permanent de acasă! În ce condiții se poate întâmpla schimbarea

DIGI RCS RDS face angajări! Oportunitate de dezvoltare pentru tinerii IT-iști
sursă foto: entrepreneur.com

Înainte ca pandemia COVID-19 să trimită acasă o treime din forța de muncă la nivel mondial, compania de topografie imobiliară din Melbourne care îl angajează pe Nicholas Coomber, operator de drone, își chema cei 180 de angajați la birou în fiecare zi la ora 9.00 pentru a le repartiza sarcinile.

Acum că lucrează de acasă, topografii se deplasează direct pe teren încă de la ora 7.30, ceea ce îi permite lui Coomber să își ia copiii de la grădiniță mai devreme decât cum se întâmpla înainte de pandemie.
„Dacă ar fi spus „toată lumea înapoi la birou”, probabil că aș fi cerut o mărire de salariu”, a declarat Coomber, care încă vizitează biroul o dată sau de două ori pe săptămână.

„Ai mai mult timp pentru familie. Poți termina de fapt munca la ora cinci, în loc să termini la cinci și să petreci 45 de minute încercând să ajungi acasă”.

În timp ce liderii corporativi, de la directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, până la Tesla și șeful Twitter, Elon Musk, cer să se pună capăt aranjamentelor de lucru la distanță din epoca pandemiei, sindicatele din Australia creează un precedent și ripostează, acționând în instanță cea mai mare bancă din țară și luptându-se cu guvernul federal pentru a cere ca WFH, așa cum este cunoscut, să devină norma. „Toate schimbările profunde de pe piața australiană a muncii au apărut în urma unor crize. Atunci când ai un șoc, nu te mai întorci niciodată la cum era lumea”, a declarat John Buchanan, șeful Rețelei de cercetare în domeniul sănătății și muncii de la Universitatea din Sydney.

„Suntem mereu în fața grupului în lumea anglofonă, să spunem în comparație cu Marea Britanie, SUA, Noua Zeelandă”.

Gravă în masă

Împuterniciți de cea mai scăzută rată a șomajului din ultima jumătate de secol, angajații de la Commonwealth Bank of Australia (CBA.AX) au dus creditorul de 170 de miliarde de dolari australieni (114 miliarde de dolari) la tribunalul industrial pentru a contesta o directivă de a lucra de la birou jumătate din timp. În aprilie, directorul general al celei de-a treia bănci ca mărime din Australia, National Australia Bank (NAB.AX), a ordonat ca 500 de cadre superioare să se întoarcă la birou cu normă întreagă. În iulie, NAB a acceptat un acord cu sindicatele care oferă tuturor angajaților, inclusiv celor 500 de manageri, dreptul de a solicita WFH, cu limite privind motivele de refuz.

În aceeași săptămână, sindicatul din sectorul public a ajuns la un acord care permite celor 120.000 de angajați federali din Australia să ceară să lucreze de acasă un număr nelimitat de zile.

Prin comparație, lucrătorii federali din Canada au încheiat o grevă de două săptămâni în luna mai cu un acord salarial care a venit fără protecția WFH pe care o doreau. Iar în Uniunea Europeană, legiuitorii încă negociază actualizări ale protecțiilor „teleworking” vechi de zeci de ani pentru a se adapta la o economie post-lockdown, în care prezența efectivă la birou este în scădere față de nivelurile din 2019, de la o cincime în Tokyo la mai mult de jumătate în New York, potrivit companiei imobiliare globale Jones Lang Lasalle (JLL.N), potrivit Reuters.

„Geniul a ieșit din sticlă: lucrul de acasă este ceva care rămâne mult dincolo de COVID și de pandemie”, a declarat Melissa Donnelly, secretarul Sindicatului Comunității și al Sectorului Public care a negociat acordul federal australian.

„Ceea ce era posibil în jurul muncii de acasă a fost absolut transformat”, a adăugat ea. „Asta este ceea ce realizează acest acord. Va avea un efect de flux asupra diferitelor industrii”.

CBA și NAB spun că, chiar și înainte de acordurile sindicale, politicile lor permiteau aranjamente de lucru flexibile, care erau utilizate pe scară largă.

Confruntare istorică

Deși numărul de zile de muncă la distanță solicitate de angajați diferă în funcție de țară și de industrie, diferența dintre cererile angajaților WFH și ordinele șefilor lor de a se întoarce la birou este o constantă globală, a declarat Mathias Dolls, director adjunct al Centrului ifo pentru Macroeconomie și Sondaje din Hamburg, care a intervievat 35.000 de lucrători și angajatori din 34 de țări în cadrul unui proiect cu Universitatea Stanford.

Dintre angajații cu experiență WFH, 19% au dorit să se întoarcă la birou cu normă întreagă, potrivit sondajului. Lucrătorii doreau două zile pe săptămână de WFH, dublu față de ceea ce doreau șefii, iar „diferența nu se micșorează”, a spus Dolls. „Nu cred că vom vedea nivelurile WFH revenind la nivelurile de dinainte de pandemie”.

Jim Stanford, directorul Centrului pentru Munca Viitorului de la Institutul Australia, un think tank, a declarat că acordurile individuale ale sindicatelor nu vor pune neapărat capăt impasului, deoarece angajatorii vor avea mai multă putere de negociere dacă șomajul va crește, un produs secundar așteptat pe scară largă al creșterii ratelor dobânzilor.

„Ponderea generală a opiniei în rândul muncitorilor este puternică, ei ar dori să continue să o facă și cred că o majoritate emergentă a angajatorilor se gândește că nu, ei vor ca oamenii să se întoarcă la muncă”, a declarat Stanford.

„Acest lucru pregătește terenul pentru o confruntare istorică”.

Forță de muncă schimbată

Trecerea la munca la distanță, de la doar 2% din orele lucrate în Australia în 2019 la un standard de angajare a gulerelor albe, a perturbat deja modelul de afaceri al proprietarilor de birouri, care raportează o scădere a valorii clădirilor pe fondul îngrijorărilor legate de reducerea spațiului închiriat de companii.

Aproximativ o șesime din spațiile de birouri din capitalele australiene sunt vacante, un maxim al mai multor ani, arată datele din industrie, în timp ce prezența în persoană rămâne cu cel puțin o treime sub nivelurile de dinaintea pandemiei.

În timp ce WFH înseamnă suferință pentru investitorii în cărămizi și mortar, angajați precum operatorul de drone Coomber pot vedea doar beneficii: aranjamentele de lucru flexibile le-au permis recent lui și soției sale să continue să lucreze timp de două săptămâni când copiii lor erau prea bolnavi pentru a merge la creșă.

„Ne ajută să trecem mai ușor prin viață”, a spus el.