Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă lovitură a Ucrainei! Kievul negociază cu Australia obținerea de vehicule blindate Hawkei
Lumea la zi

O nouă lovitură a Ucrainei! Kievul negociază cu Australia obținerea de vehicule blindate Hawkei

Hawkei vehicul blindat
Sursă foto: EurAsian Times

În timp ce Ucraina se pregătește pentru o potențială ofensivă de primăvară, țara face presiuni pe lângă guvernul australian condus de Anthony Albanese pentru vehiculul său blindat ușor Hawkei, într-o nouă campanie pe rețelele de socializare care se intensifică rapid. 

Această evoluție vine la un an după ce Australia a anunțat în aprilie 2022 că trimite la Kiev vehicule militare Bushmaster. EurAsian Times anunțase că Australia a donat Ucrainei 20 de Bushmaster, inclusiv două variante de ambulanță, în urma unor cereri repetate. 

De atunci, Ucraina a primit o asistență militară estimată la 510 milioane de dolari, inclusiv 90 de vehicule de mobilitate protejate Bushmaster, pe lângă vehicule blindate și muniție. După performanțele semnificative pe câmpul de luptă demonstrate de Bushmaster, atenția Kievului s-a îndreptat acum către Hawkei. 

La 11 aprilie, contul oficial de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării a postat un videoclip cu o legendă care face apel la vehiculul blindat ușor Hawkei. Videoclipul de un minut prezintă un Hawkei în mișcare, supranumit „vehiculul de recunoaștere perfect” și pus pe melodia piesei „Back in Black” de la AC/DC. 

Ce este vehiculul militar Hawkei pe care îl dorește Ucraina? 

Legenda care însoțește videoclipul spune: „Soldații noștri iubesc Bushmasterii australieni. Dar acum au o nouă pasiune: Hawkei. Aceștia doi ar fi o pereche perfectă pe câmpul de luptă. Am aprecia cu adevărat reîntâlnirea lor în Ucraina”. De asemenea, în tweet a fost etichetat și premierul australian Anthony Albanese. 

În timp ce videoclipul încă făcea turul pe rețelele de socializare, Ucraina a postat un alt tweet în care cerea vehiculul militar australian. Pe 13 aprilie, același cont oficial a postat pe Twitter un singur cuvânt: „Hawkei”. 

Deși vizează un sistem complet diferit, campania amintește de apelurile anterioare ale Ucrainei pe rețelele de socializare pentru tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei occidentale pe care le-a obținut acum. 

Cu toate acestea, nu este prima dată când Ucraina solicită Australiei vehiculele militare Hawkei. În septembrie, rapoartele mass-media au sugerat că Ucraina face presiuni asupra Australiei pentru o flotă de vehicule Hawkei pentru a le testa într-o zonă de luptă. Cu toate acestea, Canberra a refuzat să dea curs solicitării. 


În timpul unei vizite în Australia luna trecută, consilierul ministrului ucrainean al apărării, Yuriy Sak, a rugat Australia să folosească Ucraina ca teren de testare pentru vehiculele Hawkei, care au avut probleme grave de frânare în timpul construcției. Ucraina a fost folosită ca teren de testare pentru mai multe sisteme de arme occidentale. 

Sak ar fi spus că vehiculele ar ajuta Ucraina într-o contraofensivă planificată în viitor. Există speculații conform cărora Rusia și Ucraina se pregătesc pentru o ofensivă de primăvară pe scară largă în următoarele săptămâni. 

Oferindu-i Ucrainei echipamente nou-nouțe, mai degrabă decât articole folosite, Sak a afirmat că Australia ar face o declarație semnificativă în fața lumii și ar inspira și alte țări să își ia angajamente similare. 

„Acest lucru va semnala comunității internaționale că armata ucraineană va fi sprijinită cu cel mai bun armament pe care lumea civilizată îl are în acest moment”, a declarat el. 

Hawkei este un vehicul de patrulare ușor blindat cu tracțiune integrală, proiectat și construit la uzina Thales din Bendigo, Victoria. Acesta a intrat recent în serviciul Australiei după ce guvernul a investit 1,3 miliarde de dolari pentru a înlocui vechea flotă Land Rover a armatei cu 1.100 de Hawkei și 1.058 de remorci aferente. 

Mai întâi vehicul de sprijin blindat și apoi vehicul de luptă ușor

A fost dezvoltat inițial ca vehicul de sprijin blindat, dar ulterior i s-au adăugat elemente de vehicul de luptă blindat ușor. Hawkei este denumit după Barkly Death Adder, cunoscut și sub numele de Acanthophis Hawkei, un șarpe foarte veninos care trăiește în Barkly Tablelands, în apropiere de granița dintre Queensland și Teritoriul de Nord. 

Anterior, fostul ministru australian al Apărării Peter Dutton a declarat: „Se așteaptă ca Hawkei să atingă capacitatea operațională deplină în 2023 și se alătură camioanelor Bushmaster și camioanelor de capacitate medie grea protejate existente pentru a crea o suită de vehicule de mobilitate protejate. Noua flotă de vehicule mai ușoare…..va proteja mai bine personalul ADF împotriva amenințărilor explozive și balistice”. 

Ian Langford, un ofițer militar în retragere și expert în securitate națională, a declarat că poate transporta până la cinci persoane, este foarte mobilă și cântărește șapte tone, ceea ce o face suficient de ușoară pentru a fi „agățată pe un elicopter CH-47”. 

Capacitatea sa de a rula rețele de comandă și control pe distanțe lungi este unul dintre principalele sale puncte forte. În plus, se mândrește cu un „sistem de luptă cu mobilitate protejată” care oferă putere de lovire, protejându-l în același timp de explozii. În termeni mai largi, vehiculul ar putea fi comparat cu Humvee-ul american. 

Cu toate acestea, Ian Langford a declarat pentru ABC News că Hawkei se concentrează mai mult pe „supraviețuire” decât pe orice altceva. Aceasta este, de asemenea, cea mai decisivă caracteristică a acestui vehicul. „În primul rând, sunt vehicule foarte bune, [acestea] chiar salvează vieți”, a declarat el pentru ABC News Breakfast. „Ele ar putea ajuta Ucraina să respingă inamicul”. 

Din moment ce Ucraina solicită Hawkeis pentru a completa Bushmasters, este imperativ să înțelegem în ce fel diferă cele două. Singura diferență semnificativă între cele două este dimensiunea. Hawkei pot îndeplini aceleași sarcini ca și Bushmasters, deși mai puțin eficient. 

Bushmasterele pot rezista până la trei zile în timp ce transportă mortiere și alte arme grele. „Un Bushmaster este un vehicul de mobilitate protejat care poate transporta până la o secțiune, care are până la nouă persoane, inclusiv șoferul și artileristul”, a explicat Langford. 

Hawkeis sunt considerate un companion ideal pentru Bushmaster, deoarece sunt un vehicul tactic mai compact, potrivit EurAsian Times.