Infofinanciar > Lumea la zi > Financial Times: De cât timp are China nevoie pentru a-și reveni economic după pandemie
Lumea la zi

Financial Times: De cât timp are China nevoie pentru a-și reveni economic după pandemie

economie china businessinsider.com
Sursa foto: businessinsider.com

La cinci luni după ce președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat victoria asupra pandemiei și a relaxat controalele sociale stricte, noi date din această săptămână au arătat că economia țării este departe de a fi din nou pe deplin sănătoasă. 

În timp ce consumatorii se aventurează să cheltuiască, cumpărătorii evită proprietățile, unul dintre motoarele centrale de creștere ale economiei chineze. Exporturile, un alt motor important, sunt în scădere, deoarece inflația ridicată din străinătate diminuează cererea de bunuri chinezești. 

Guvernul a început deja să reducă ratele dobânzilor, dar analiștii au declarat că ar fi nevoie de stimulente fiscale mai degrabă decât monetare pentru a menține redresarea celei de-a doua economii din lume pe drumul cel bun. Iată care sunt sectoarele care afectează cel mai mult economia, precum și cele cu perspective mai bune – și care sunt opțiunile factorilor de decizie politică pentru relansarea creșterii. 

Apar semnale de avertizare privind proprietățile 

Potrivit analiștilor, sectorul imobiliar din China, care reprezintă aproximativ 30% din producția sa economică, se află la originea acestei stări de rău economice. „Nu este o exagerare să spunem că, în acest moment, sectorul imobiliar pune în pericol întreaga redresare economică”, a declarat Chris Beddor, director adjunct al departamentului de cercetare pentru China de la Gavekal Dragonomics. 

Consumatorii sunt suspicioși față de acest sector. Mulți dintre ei au cumpărat apartamente înainte de construcția clădirilor, pentru ca apoi să constate că proprietățile nu au fost livrate după ce o măsură de reglementare drastică privind nivelul de îndatorare a dus la intrarea în incapacitate de plată a mai multor dezvoltatori. 

Piața imobiliară a dat semne de stabilizare în primul trimestru, după o cădere prelungită, dar în ultimele săptămâni a început din nou să scadă. 

Vânzările, noile proiecte începute și suprafața în construcție au scăzut în luna mai, toate acestea fiind măsurate ca pondere din nivelurile ajustate sezonier de dinainte de pandemia din 2019, a declarat Gavekal. Finalizările au încetinit la 24% în ritm anual, de la 42% cu o lună înainte, a adăugat grupul de cercetare. 

Se așteaptă ca săptămâna viitoare guvernul să reducă rata de creditare pe cinci ani care este utilizată pentru a evalua ipotecile de referință, dar analiștii au spus că sunt necesare mai multe măsuri pentru a revigora sectorul, cum ar fi credite pentru dezvoltatorii cu probleme de lichidități și stimulente, inclusiv reduceri ale avansurilor ipotecare. 

Exporturile încetinesc drastic 

Luna trecută, exporturile au scăzut cu 7,5% de la an la an, în dolari americani, după o creștere de 8,5% în aprilie, deoarece creșterea mai lentă în străinătate a afectat cererea, ștergând ceea ce a fost un colac de salvare esențial pentru economia chineză în perioada de apogeu a pandemiei. 

Analiștii au declarat că slăbiciunea exporturilor și a proprietății s-a răsfrânt probabil și asupra producției industriale, care a încetinit în luna mai. Pentru a pune capac, investițiile private în active fixe au devenit, de asemenea, negative pentru prima dată în mai mult de un deceniu – cu excepția începerii pandemiei din 2020 – indicând că întreprinderile nu au investit. 

„Sectorul manufacturier este mort în acest moment, iar exporturile sunt slabe”, a declarat Rob Carnell, șeful departamentului de cercetare pentru Asia-Pacific al ING. El a adăugat că ar putea exista o schimbare structurală, restricțiile la export impuse de SUA asupra bunurilor de înaltă tehnologie, în special componentele semiconductoarelor și echipamentele de fabricare a cipurilor, afectând comerțul Chinei cu puteri regionale precum Coreea de Sud, Japonia și Taiwan, potrivit Financial Times.

Factorii de decizie politică ar putea alege să stimuleze comerțul prin tolerarea unei renminbi mai slabe. Ratele mai mici ale dobânzii ar sprijini această tactică – după ce Banca Populară Chineză a redus joi principala sa rată de politică monetară, moneda a scăzut cu până la 0,3% față de dolar, ajungând la Rmb7,1807, un minim al ultimelor șase luni, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 4% de la începutul anului până în prezent.