Infofinanciar > Lumea la zi > SUA pune piciorul în prag! Cum se va implica în conflictul dintre Ucraina și Rusia
Lumea la zi

SUA pune piciorul în prag! Cum se va implica în conflictul dintre Ucraina și Rusia

rachete sursa foto Agora md
Sursa foto: Agora.md

SUA  se implică în războiul din Ucraina. Casa Albă se gândește la o măsură prin care poate ajuta luptătorii ucraineni cu rachete anti-navă avansate. Acestea au ca scop distrugerea blocadei navale a Rusiei, având la bază îngrijorarea intensificării conflictului dacă armele mai puternice ar putea scufunda navele de război rusești, conform Reuters. Cea mai puternică blocadă rusească este cea de la Marea Neagră. Ținta ucrainenilor va fi această zonă, dacă ei vor primi noile rachete din SUA.

Nu mai este un secret pentru nimeni că ucrainenii doresc arme mai capabile precum cele americane, dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin și Stinger. Pe lista Kievului de artilerie se găsesc rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile din Marea Neagră. Acest lucru va duce la reluarea transporturilor de cereale și de alte produs agricole în întreaga lume, potrivit News.ro.

Armamentul american poate fi capturat de ruși

Actuali și foști oficiali americane au invocat dificultăți pentru trimiterea armelor mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina. Aceste dificultăți includ cerințe legate de pregătirea îndelungată, de întreținerea echipamentului. Se referă și la faptul că armamentul american a putea fi capturat de ruși, dar și la o escaladare a conflictului, îi informează Reuters.

Două tipuri de rachete anti-navă puternice Harpoon fabricată de Boeing şi Naval Strike Missile produsă de Kongsberg şi Raytheon Technologies au fost luate în calcul fie pentru expedierea directă în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european.

Președintele Volodimir Zelenski, în aprilie a făcut apel la Portugalia să furnizeze armatei ucrainene rachete  Harpoon. Acestea au o rază de acțiune de aproximativ 300 de km.

Dificultăți pentru primirea rachetelor

Există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachete. Cea mai importantă ar fi disponibilitatea limitată a platformelor pentru a lansa Harpoon de pe țărm, potrivit mai multor oficiali.

Aproximativ 20 de nave ale marinei ruse, inclusiv submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, conform ministrului britanic al Apărării.

„Dacă Putin menține blocada, Ucraina ar putea elimina din luptă cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Bryan Clark, expert naval al Institului Hudson.

Rusia a suferit deja pierderi pe mare. A fost scufundat crucișatorul Moska, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.

Câteva țări ar fi dispuse să trimită rachete Harpoon în Ucraina, au mai spus oficialii americani. Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura națiune care face acest lucru, temându-se de represalii din partea Rusiei dacă o navă este scufundată cu un Harpoon din stocul lor.