Infofinanciar > Lumea la zi > Scapă Ucraina de datorii? Ce hotărâre a luat Parlamentul European
Lumea la zi

Scapă Ucraina de datorii? Ce hotărâre a luat Parlamentul European

datorii - sursa foto - economedia.ro
Sursa foto - economedia.ro

Parlamentul European a decis să adopte, în urma unei dezbateri colective, o hotărâre prin care cere Uniunii Europene să intensifice sancțiunile contra Rusiei, în urma războiului pe care acest stat îl poartă cu Ucraina. De asemenea, Parlamentul a cerut ca activele înghețate ale oligarhilor ruși să fie confiscate.

Această rezoluție vizează impactul social și economic pe care Uniunea Europeană îl resimte în urma războiului pe care Rusia îl are cu Ucraina. Această hotărâre a fost adoptată în ziua de joi, 19 mai, într-o sesiune plenară de la Bruxelles.

Rezoluția precizează faptul că agresiunea militară de care Rusia dă dovadă împotriva Ucrainei, dar și sancțiunile care au fost impuse în urma acestei acțiuni au efecte negative asupra redresării economice a Uniunii Europene de după pandemie.

Totodată, deputații au evidențiat faptul că „democrația și libertatea nu pot fi exprimate în termeni monetari sau în confort social”, manifestându-și, de asemea, solidaritatea pentru Ucraina. Hotărârea mai solicită și anularea datoriilor pe care Ucraina le are, cerând Uniunii Europene să înceapă lucrul la un fond de unitate pentru țara care se află în conflict cu Rusia.

Rezoluiția precizează faptul că programele financiare pe care Uniunea Europeană deja le are nu ar reuși să facă față consecințelor conflictului armat. Printre alte lucruri, deputații europeni propun realizarea unui fond pentru libertatea strategică a Europei, din care ar trebui să fie finanțate următoarele domenii: infrastructura energetică transfrontalieră și energia care provine din surse regenerabile.

Cât despre bunurile înghețate ale oligarhilor din Rusia, Parlamentul European dorește confiscarea lor, acest lucru fiind cerut „în conformitate cu legislația UE”. În momentul de față, Comisia Europeană, lucrează doar la variantele juridice ale unei confiscări de acest tip.

Ucraina primește ajutor și de peste ocean

În ajutorul Ucrainei vin și Statele Unite ale Americii, senatul de aici aprobând alocarea a 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest proiect de lege a primit 86 de voturi „pentru” din partea democraților americani și 11 voturi „contra” de la republicani. Acesta trebuie să ajungă la Joe Biden, președintele SUA, ca să fie semnat.

Înainte ca acest proiect să fie votat, conducătorul majorității din Senat, Chuck Schumer, a spus că Senatul „își va respecta promisiunea de a fi alături de poporul Ucrainei.”, conform site-ului stiripesurse.ro.

Schumer a comentat și situația celor care au votat contra, spunând că : „În timp ce majoritatea senatorilor din ambele partide doresc ca acest pachet să fie finalizat, este mai mult decât îngrijorător să vedem un cerc tot mai mare de republicani din Senat care se opun cu mândrie finanţării Ucrainei. Acum două zile, 11 republicani au votat împotriva dezbaterii acestei legislaţii.”.

În plus, și statele care fac parte din G7 o să doneze Ucrainei 18,4 miliarde de dolari.