Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, principalul „aliat” al Ucrainei. Peste 35 de miliarde de dolari au ajuns la Kiev de la începutul războiului
Lumea la zi

SUA, principalul „aliat” al Ucrainei. Peste 35 de miliarde de dolari au ajuns la Kiev de la începutul războiului

SUA și Rusia, Sursă foto: Dreamstime
FOTO: dreamstime.com

Secretarul american al apărării Lloyd Austin aflat la baza americană Ramstein din Germania, a declarat în cursul zilei de astăzi că Ucraina, a beneficiat, de la începutul războiului pornit la 24 februarie 2022, de asistență financiară doar din partea Statelor Unite în valoare de 35 de miliarde de dolari.

Ucraina are urgent nevoie de ajutorul nostru pentru a-şi proteja cetăţenii, infrastructura şi forţele de ameninţarea rachetelor Rusiei”, a adăugat Austin. Membri Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei s-au întâlnit pentru a discuta despre chestiuni ce țin de apărarea aeriană a Ucrainei.

Washington va trimite Kievului cel de-al 36-lea pachet de asistență militară

Oficialul american a ilustrat faptul că eforturile aliaților au reprezentat un aport semnificativ pentru Ucraina în demersurile Kievului de ține piept expansiunilor teritoriale ale Moscovei. Federația Rusă își motivează acțiunile pentru agresiunea împotriva Ucrainei precizând că desfășoară o „operațiune militară specială de denazificare” și de protejare a populației rusofone din țara vecină.

Kievul ar fi dispus să se așeze la masa negocierilor de pace doar în cazul în care Rusia își retrage trupele de pe întreg teritoriul chiar și din teritoriile anexate, excepție nu face nici peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia în 20014. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat faptul că Washington-ul va trimite un nou pachet de asistență militară, al 36-lea de la începutul „Operațiunii Speciale De Eliberare”, ultimul va consta în obuze pentru artilerie.

În cursul acestei săptămâni Kievul a primit primele sisteme de apărare antiaeriană Patriot. „Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur întrucât sistemele de apărare antiaeriană Patriot au sosit în Ucraina”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov într-o postare pe Twitter.

SUA este principalul susținător al Kievului

La jumătatea, lunii decembrie a anului trecut, administrația Biden s-a angajat să trimită Ucrainei renumitele sistemele de apărare Patriot care, de altfel, vor fi utilizate doar în scop defensiv și nicidecum pentru a lovi obiective aflate pe teritoriul rus. În aceste condiții, președintele rus Vladimir Putin a punctat faptul că armata sa deține toate resursele necesare pentru a contracara tehnica militară sofisticată trimisă de Casa Albă.

De asemenea, Olanda, la începutul acestui an a susținut că va furniza Kievului două lansatoare Patriot și rachetele interceptoare aferente sistemului de apărare, în timp ce Berlinul se angajase încă din 5 ianuarie să furnizeze Ucrainei aceeași tehnică.

Statele Unite ale Americii este principalul susținător al Ucrainei, în acest sens a pus bazele unei coaliții formate din zeci de state pentru a sprijini eforturile Kievului de a face față agresiunii ruse, potrivit economica.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.