Infofinanciar > Lumea la zi > Sisteme Patriot ajung în Ucraina! Echipamentele de apărare antirachetă au fost în fruntea listei de dorințe a Kievului
Lumea la zi

Sisteme Patriot ajung în Ucraina! Echipamentele de apărare antirachetă au fost în fruntea listei de dorințe a Kievului

Sisteme Patriot, Sursă foto: Economica
Sursă foto: Economica

Sistemele de apărare antirachetă Patriot de la aliații occidentali au sosit miercuri în Ucraina, au anunțat oficialii ucraineni. 

De-a lungul invaziei, Rusia a bombardat Ucraina cu lovituri aeriene, vizând în mod repetat rețeaua sa energetică și infrastructura. Drept urmare, Patriot, un sistem sofisticat conceput pentru a doborî avioane și rachete, s-a aflat în fruntea listei de dorințe a Kievului. 

Cerul ucrainean devine mai sigur

„Știi cum să vizualizezi un vis? Trebuie să-l spunem lumii și să-i dăm viață!” a scris Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, într-un tweet miercuri dimineață. „Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur, deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au ajuns în Ucraina”. 

Unul dintre sisteme a fost donat de Statele Unite, în timp ce un altul a fost oferit în comun de Germania și Olanda. 

Trupele ucrainene s-au antrenat pe aceste sisteme în ultimele luni, în ceea ce oficialii militari americani au numit un „studiu absolut rapid”. Soldații au început antrenamentul la Fort Sill, Okla, în ianuarie și se aștepta să dureze până la un an, dar luna trecută erau aproape gata să folosească sistemele în luptă, au declarat oficialii. De asemenea, ei au finalizat antrenamentul în Europa alături de armatele olandeză și germană. 

Livrarea marchează sfârșitul efortului îndelungat al lui Reznikov de a obține sistemele de apărare, a declarat acesta, deoarece a cerut aliaților Patriot în timpul unei vizite în SUA în urmă cu doi ani – cu câteva luni înainte de izbucnirea războiului. 

El a pledat în fața oficialilor americani, spunându-le că „libertatea și independența țării noastre sunt amenințate. Și ce am auzit? Că este imposibil! Dar imposibilul este posibil”, a scris Reznikov. 

Cum a decurs antrenamentul trupelor pentru utilizarea sistemelor Patriot 

Trupele ucrainene care s-au antrenat pentru utilizarea armelor Patriot au fost formate din bărbați și femei cu vârste cuprinse între 19 și 67 de ani. Aceștia au sosit la mijlocul lunii ianuarie. Programul a fost „agresiv”, a declarat un oficial de la Fort Sill, ucrainenii antrenându-se zilnic de la 7 dimineața până la ora 18.00. 

Anunțul de la sfârșitul anului 2022 că SUA vor furniza o baterie Patriot a fost binevenit pentru Ucraina, care a cerut în mod repetat această capacitate de apărare aeriană. Dar experții au avertizat că sistemul nu va schimba jocul peste noapte din cauza cerințelor semnificative de instruire și logistice care îl însoțesc, precum și a limitelor sale de acoperire, potrivit POLITICO.

„Aceste sisteme nu se ridică și nu se deplasează pe câmpul de luptă”, a declarat în decembrie generalul-locotenent în retragere Mark Hertling, fost comandant al armatei americane din Europa. „Le amplasezi undeva unde îți apără ținta cea mai strategică, cum ar fi un oraș, cum ar fi Kievul. Dacă cineva crede că acesta va fi un sistem care va fi răspândit de-a lungul unei granițe de 800 de kilometri între Ucraina și Rusia, pur și simplu nu știe cum funcționează sistemul”. 

Pregătirea zilnică a ucrainenilor în Oklahoma a fost supravegheată de Batalionul 3, Regimentul 6 de apărare aeriană al armatei, a declarat Morgan, adăugând că trupele ucrainene au fost „selectate manual de țara lor” și sunt „cei mai buni dintre cei mai buni în ceea ce fac”. 

„Sunt sigur că acțiunile lor din ultimele luni vor salva vieți și vor atenua suferința”, a declarat marți colonelul Marty O’Donnell, purtătorul de cuvânt al armatei americane din Europa și Africa, despre trupele ucrainene. „Ceea ce au făcut ei contează – contează pentru Ucraina și pentru lume”.