Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță sfârșitul lui Vladimir Putin? SUA și Coreea de Sud se aliază pentru Ucraina
Lumea la zi

Se anunță sfârșitul lui Vladimir Putin? SUA și Coreea de Sud se aliază pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden și președintele Coreei de Sud, Yoon, Sursa foto B1TV
Sursa foto: B1TV

În perioada 24 și 30 aprilie, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, va face o vizită oficială în Statele Unite, pentru a participa la un summit cu omologul său american Joe Biden.  

Departamentul de Stat al SUA dorește să continue strânsa coordonare realizată cu Coreea de Sud cu privire la sprijinul suplimentar din punct de vedere economic, umanitar și militar pentru Ucraina. 

Vizita din America se va desfășura cu ocazia împlinirii a 70 de ani de alianță 

Cei doi președinți, ai Coreei de Sud și al SUA urmează să țină I conferință de presă în data de 26 aprilie, după care, în ziua următoare, președintele Yoon a comunicat că va ține un discurs în Congresul american. 

Vizita președintelui din Coreea de Sud urmează să fie prima vizită realizată în SUA începând din anul 2011. 

În cadrul unui interviu, președintele Yoon Suk Yeol a declarat că țara sa ar putea să depășească ajutorul umanitar și cel financiar pentru Ucraina, țara afectată de actualul război purtat în partea de est a Europei, în cazul în care Ucraina ar putea trece print-un atac nuclear major. Această declarație a semnalat pentru prima dată, de la începutul invaziei rusești din Ucraina, o modificare a poziției Sud-Coreene asupra furnizării de arme pentru ucraineni. 

Republica Coreea (Coreea de Sud) a fost un partener ferm în apărarea dreptului Ucrainei la suveranitate teritorială împotriva agresiunii ruse din primele zile ale invaziei la scară largă”, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-un e-mail de răspuns către Reuters pe marginea comentariilor lui Yoon.

„Vom continua să ne coordonăm strâns cu aliatul nostru în ce privește sprijin suplimentar pentru Ucraina”, a adăugat purtătorul de cuvânt, care nu a dorit să i se facă publică identitatea.

Presiunea pentru Coreea de Sud crește 

În ciuda presiunii din partea țărilor occidentale care crește în permanență pentru aliatul Statelor Unite, Coreea de Sud, producătorul major de muniție de artilerie a evitat antagonizarea Rusiei până în acest moment. Acest lucru se întâmplă deoarece țara sudică din peninsula Coreei susține campanii care activează în Rusia și țara antagonizată deține o puternică influență asupra Coreei de Nord, potrivit Adevărul.ro. 

După declarațiile făcute de președintele Sud-Coreean, Kremlinul a avertizat că orice fel de livrare de arme pentru Ucraina ar însemna implicarea țării în conflict. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a comentat: „Din păcate, Seulul a adoptat o poziție mai degrabă neprietenoasă în toată această poveste”. 

Peskov a punctat: „Ei vor încerca să atragă direct tot mai multe țări în acest conflict. Dar, bineînțeles, începerea livrărilor de arme ar însemna, în mod implicit, un anumit nivel de implicare în acest conflict”.