Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, în război „de facto” cu Rusia! Serghei Riabkov: Riscul nuclear este „mai mare ca oricând”
Lumea la zi

SUA, în război „de facto” cu Rusia! Serghei Riabkov: Riscul nuclear este „mai mare ca oricând”

serghei riabkov
sursă foto: the economic times

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat miercuri că riscul unui conflict nuclear a atins cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, avertizând că Moscova se află într-un conflict deschis „de facto” cu Washingtonul din cauza războiului din Ucraina.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, tensionate de mult timp, s-au înrăutățit și mai mult de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. În februarie, Moscova s-a retras din tratatul de reducere a armelor nucleare New START încheiat cu Washingtonul. Astfel, ultimul tratat de acest tip dintre cele două forțe nucleare a fost anulat de președintele rus, Vladimir Putin.

Rusia nu dorește să reia tratatul New START

Luând cuvântul la un eveniment intitulat „O lume fără START: ce urmează”, Riabkov a declarat că „nu se pune problema” ca Rusia să restabilească tratatul pentru moment, criticând ceea ce el a numit „cursul ostil” al Washingtonului față de Moscova.

„Nu aș vrea să mă scufund într-o discuție despre dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, dacă e să o luăm așa”, a declarat acesta, citat de agenția de presă Interfax.

Riabkov a declarat că Rusia s-a angajat să mențină lumea „în siguranță și în libertate” de amenințarea unui război nuclear, dar a adăugat ulterior că afacerile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum „într-o stare de facto de conflict deschis cu Statele Unite”.

La un an de la invazia Ucrainei, Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Washingtonul că a participat direct la conflict prin furnizarea de arme Kievului, prezentând în același timp războiul ca fiind o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei.

Atât Statele Unite, cât și Rusia, de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, au declarat că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată, însă conflictul din Ucraina a ridicat temerile privind o confruntare directă cu Occidentul, scrie Reuters.

Arestarea lui Vladimir Putin ar declanșa un război direct cu Rusia

Orice încercare de arestare a președintelui Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele șefului Kremlinului ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, a declarat joi aliatul său Dmitri Medvedev.

CPI a emis vineri un mandat de arestare, acuzându-l pe Vladimir Putin de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina în Rusia. Aceasta a declarat că există motive rezonabile de a crede că Putin poartă răspundere penală individuală.

„Să ne imaginăm – e clar că aceasta este o situație care nu se va întâmpla niciodată, da – dar, totuși, să ne imaginăm că s-a adeverit. Actualul șef al unui stat nuclear a ajuns pe teritoriul, să zicem, al Germaniei și a fost arestat. Ce este aceasta? O declarație de război împotriva Federației Ruse! Și în acest caz, toate rachetele noastre vor zbura către Bundestag, către cancelar și așa mai departe”, a declarat politicianul, citat de TASS.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.