Infofinanciar > Lumea la zi > Turbulențele bancare persistă în Statele Unite ale Americii. Silicon Valley Bank solicită protecție împotriva falimentului
Lumea la zi

Turbulențele bancare persistă în Statele Unite ale Americii. Silicon Valley Bank solicită protecție împotriva falimentului

Silicon Valley Bank nu va fi salvată
FOTO: mashable.com

Silicon Valley Bank, parte a SVB Financial Group (SIVB.O), a anunțat vineri prin reprezentanții săi că instituția bancară a depus o cerere de reorganizare, supravegheată de instanță, sub protecția Capitolului 11 al Legii falimentului.

Consiliul de Administrație al băncii caută o soluție pentru a identifica potențiali cumpărători pentru activele sale.  Anunțul vine la la câteva zile după ce fosta sa unitate Silicon Valley Bank a fost preluată de autoritățile de reglementare din SUA.

Demersul de inițiere a procedurii de faliment vine în contextul în care măsurile de urgență pentru consolidarea încrederii nu au reușit până acum să risipească îngrijorările legate de o contagiune financiară.

Epopeea Silicon Valley Bank continuă

Acțiunile financiare au pierdut miliarde de dolari de la prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank (SBNY.O) săptămâna trecută, în timp ce stresul de creditare s-a agravat pentru cele mai mari bănci de pe Wall Street. „Este imposibil de știut dacă vor mai urma și alte deprecieri, dar cred că o bună parte din știrile negative au fost publicate”, a declarat Art Hogan, strateg șef de piață la B. Riley Wealth Management.

Autoritățile de reglementare californiene au închis vinerea trecută Silicon Valley Bank și au numit Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) în calitate de administrator judiciar, aceasta fiind cea mai mare prăbușire de la falimentul Washington Mutual în timpul crizei financiare din 2008. SVB a fost forțată să vândă un portofoliu de titluri de stat și titluri garantate cu ipoteci către Goldman Sachs (GS.N) cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, după ce creșterea randamentelor a erodat valoarea.

Pentru a astupa această gaură, s-a încercat strângerea a 2,25 miliarde de dolari în acțiuni ordinare și acțiuni convertibile preferențiale, dar clienții speriați au retras depozitele, ceea ce a dus la retrageri de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi.

Silicon Valley Bank deține în momentul de față active de 2,2 miliarde de dolari

La începutul acestei săptămâni, compania a declarat că intenționează să exploreze alternative strategice pentru activitățile sale, inclusiv pentru holding, SVB Capital și SVB Securities.

Fondurile și entitățile SVB Securities și SVB Capital dar și partenerul general al SVB nu sunt incluse în cererea de intrare în Capitolul 11 al Legii falimentului, a declarat astăzii compania, la care a adăugat faptul că plănuiește să continue procesul de evaluare a alternativelor pentru aceste afaceri, precum și pentru celelalte active și investiții ale sale.

Reuters a precizat recent că societatea-mamă analizează posibilitatea de a solicita protecția falimentului pentru a-și vinde activele. Reprezentanții companiei au declarat în cursul zilei de astăzi că dispun de lichidități de aproximativ 2,2 miliarde de dolari în condițiile în care la sfârșitul anului trecut activele deținute însumau peste 209 miliarde de dolari, potrivit reuters.com

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.